I DAGI MORGEN

Vi vil være en trygg, glad og rolig barnehage bygd på norske verdier, sier Therese Hermanrud og Linda Bøhn Silva. De gjenåpnet Costa Blanca barnehage i nye flotte lokaler og omgivelser da leiekontrakten i det gamle lokalet gikk ut.

Begge hadde barn i barnehagen da den forrige eieren valgte å gi seg. De to venninnene syns utfordringen var spennede og kastet seg rundt. For to måneder siden åpnet de barnehagen i nye lokaler ved sportanlegget i La Nucia. Mange av barna fulgte med fra den gamle barnehagen. Det samme gjorde det meste av personalet, som slett ikke bare er norsk.

Fre, 2016-01-08 12:20

Vi vil være en trygg, glad og rolig barnehage bygd på norske verdier, sier Therese Hermanrud og Linda Bøhn Silva. De gjenåpnet Costa Blanca barnehage i nye flotte lokaler og omgivelser da leiekontrakten i det gamle lokalet gikk ut.

Begge hadde barn i barnehagen da den forrige eieren valgte å gi seg. De to venninnene syns utfordringen var spennede og kastet seg rundt. For to måneder siden åpnet de barnehagen i nye lokaler ved sportanlegget i La Nucia. Mange av barna fulgte med fra den gamle barnehagen. Det samme gjorde det meste av personalet, som slett ikke bare er norsk.

Gjenkjennelig pedagogikk

- Å være en ”norsk”barnehage betyr ikke at vi bare snakker norsk eller lukker øynene for at vi er i Spania. Våre egne barn er tospråklige og hjemmespråket er spansk. Derfor vil vi de skal snakke norsk og få del i norsk barnekultur også, forteller de.
Men det viktigste er at de syns de er mye bra i den norske banehagepedagogiken: samlingstund, fri lek, tur i skog og mark og ikke minst verdier om å være inkluderende og ta vare på hverandre. Mange av barna har flyttet fra alt som er kjent og det er viktig å ha noe kjent å holde seg til. Noen er her for kortere tid, da er det fint å holde barnekulturen levende samtidig som man lærer noe nytt.

Vi synger både Prøysen og spanske barnesanger og har spanskundervisning tre dager i uka. Tre av personalet snakker bare spansk, slik at det blir en naturlig del av hverdagen. Spansk mat har vi også, blant annet tortilla og gaspacho, sier de.

Selvfølgelig går det også med mye frukt og grønt. Ikke bare fordi vi er i Spania, men fordi de er en MER barnehage. Det er et opplegg laget av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Til hvert måltid serveres det seks ulike typer frukt og grønt, alltid pent dandert.

Det har gått utrolig fort å venne dem til å smake på nye ting hver uke. Det serveres alltid før den andre maten og forsvinner i en fei, forteller de.

I skrivende stund er det 28 barn i alderen ett til seks år, mange har flerkulturell bakgrunn. Det er to norske førskolelærere i tillegg til en engelsk Montesorri lærer, en norsk assistent og altså, tre spanske. Lokalene ligger fire-fem minutter fra Den Norske Skolen og midt i et eldorado for sportsaktviteter. Anlegget ble kåret til beste europeiske sportssenter i 2014 og de har tilgang til mange av fasilitetene. Foruten lange og korte turer, blant annet for å hilse på geiter, benytter de seg av svømmehall, lekepark og flere typer baner.

Mammaer og assistenter
Linda og Therese er assitenter i barnehagen, i tillegg til eiere og foreldre. Å ha mange roller syns de bare er spennende og viktig for å kunne drive barnehagen. Begge har bodd i Altea siden 2001 og møtte hverandre første gang i en lekegruppe da barna var små. Men det var først da barna begynte i barnehage at de ble venninner. De hadde allerede snakket om å gjøre noe sammen, da mulighten for å drive barnehagen bød seg. Linda lanserte ideen for venninnen, som bare trengte noen minutters betenkningstid.

Vi liker å være med å utforme barnas hverdag og har en fin posisjon med nærhet til førskolelærerne, foreldrene og barna. Det så lett å lytte til de andre og se hvor skoen trykker. Såkalt ”tjenestevei” blir jo kort. Å endre på småting, som for eksempel hvordan ting plasseres, eller annet som gjør hverdagen lettere fikses i en fei. Også større ting, som å ansette kokke, går fort.

Det går liksom opp et lys for oss, også gjør vi noe med det. Kjempedeilig, sier de. De liker at det er en kreativ prosses der ideer kan prøves ut. Selvfølgelig innenfor rammen om trygghet og kontinuitet.

Å ha nok personalet hele dagen er viktig for dem. De syns nemlig de ansatte skal ha energi til å være på topp hele tiden mens de er på jobb.

Og vi tar gjerne imot flere barn, av alle nasjonaliteter, avslutter de.

Siste nyheter »

2018-01-20 12:20
Foto: Schiller skal ha slettet de kontroversielle meldingene kort tid etter at de ble lagt ut på Facebook. Samtidig sier han til media at han ikke angrer på innholdet i uttalelsene. Bildet viser San José-kirken i Alfaz del Pi der Schiller har vært prest de siste 12 årene.

Prest Miguel Ángel Schiller i Alfaz del Pi er kalt inn på teppet til bispedømmet i Orihuela og Alicante for å ha kalt spanske biskoper for «pedofil

2018-01-19 12:54

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg. I år går også VM i Snowboard og Freestyle av stabelen her 7-19. mars. Sierra Nevada åpner sesongen med enkelte forbedringer, blant annet vil man slippe å stå i kø for å kjøpe skikort, nye automater er på plass. Skisesongen er forventet å vare til 30. april.


2018-01-19 12:02
Foto: Torrevieja har de siste årene vært blant kommunene i Spania med størst aktivitet i boligmarkedet.

Investorer satser i Torreviejas boligmarked. I fjor steg antallet godkjente eiendomsprosjekter med 45 prosent fra året før.

2018-01-18 12:48
Foto: Kommuneledelsen i Torrevieja inspiserer det nye taket over renseanlegget for kloakk syd i byen. Anlegget skal ha vært det eneste i sitt slag i Valencia-regionen som ikke hadde bassengene tildekket.

Torrevieja er endelig blitt kvitt problemene med kloakkstank fra renseanlegget EDAR syd i byen.

Mer om Nyheter fra Spania »

2018-01-14 09:47
Foto: Retten til å få slektskap bekreftet er godt beskyttet i Spania. Dersom Julio Iglesias nekter å la seg genteste, vil advokaten til mannen som hevder å være hans sønn gå videre til neste ledd. Det vil si et krav om DNA-testing av sangerens barn.

Den kjente spanske sangeren Julio Iglesias er avkrevd DNA-test i en farskapssak.

2018-01-13 18:58

Ryanair ble størst i Spania i 2017.

2018-01-12 21:30

Lobby organisasjonen for turist-sektoren i Valencia regionen Exceltur, har lagt frem tall som vis

2018-01-12 21:29

EUs patentbyrå har lenge befunnet seg i Alicante.

2018-01-12 21:24

Flyplassen i Alicante kan se tilbake på 2017 og notere ny passasjerrekord.

2018-01-12 10:57
Foto: I motsetning til i Norge er kamphunder ikke ulovlig i Spania. Hundene står imidlertid oppført på en liste over potensielt farlige raser. Bildet viser en amerikansk pitbullterrier. Munnkurv er påkrevet etter spansk lov (Illustrasjon).

En 70 år gammel mann fra Castellón-provinsen i Valencia omkom på sykehus 3.

2018-01-11 10:29
Foto: Dersom prosessen for uavhengighet i Catalonia skulle føre frem i løpet av de neste tre årene, vil Lionel Messi kunne gå fra kontrakten med Barcelona uten å måtte betale erstatningen på 700 millioner euro som ellers gjelder ved avtalebrudd.

Den argentinske fotballstjernen Lionel Messi har stilt som betingelse for fornyelsen av kontrakte

2018-01-10 14:29

Den nye lederen for FN’s organ for turisme, UNWTO (World Tourism Organization) brukte sin første

2018-01-08 13:29
Foto: (Illustrasjon)

Et fengsel i Asturias i Nord-Spania risikerer søksmål etter å ha sendt en levende fange til obduk

2018-01-03 14:25

Enheten «trafico» innenfor Guardia Civil siste to årene redusert antall patruljebiler med 589 enh

2017-12-28 13:18

Rådhuset i Torrevieja jobber for å verne et stykke av kysten utenfor byen.

2017-12-26 12:49

Senija er den andre kommunen som lar innbyggerne få avgjøre om tradisjonen skal få fortsette.

2017-12-22 21:50

Adventstiden har mange beundret en av de mange julekrybber som pryder spanske gatetorg. Jula begy

2017-12-21 21:41

Kostnaden for å kjøre på motorveien langs kysten har vært fryst i flere år.

2017-12-18 13:02
Foto: Avsaltingsanlegget i Torrevieja er det største i Europa. I løpet av 2017 ble det produsert rundt 40 kubikkhektometer ferskvann ved anlegget.

Avsaltingsanlegget i Torrevieja stod ferdig i 2013.

2017-12-18 10:20

Kvinnen ble funnet av Guardia Civil i “Taurito”, ikke langt fra Arguineguin syd på Gran Canaria.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 20.01.2018

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 21.01.2018

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA