Den Norske Klubben Gran Alacant

Publisert

Den Norske Klubben Gran Alacant ble etablert i 1999 og er den yngste av de tre norske klubbene på Costa Blanca. Spaniaposten har tatt turen innom og sjekket stemningen en torsdags ettermiddag.

Torsdag er markedsdag i Gran Alacant. Det betyr fullt hus på den norske klubben. Generelt er det høy aktivitet i og rundt klubblokalene. Så høy at klubben har en egen arrangementskomité A.K.

– Det er alltid mye folk her på torsdager. Men vi er også til daglig en veldig aktiv klubb med blant annet mye reiseaktivitet på programmet, forteller Sigrun Larsen, medlem av A.K. I dag står hun i kafeen. Det gjør hun hver torsdag sammen med Anni-Sissel Olsen.

I tillegg til reiseaktivitet er det mye annet som skjer klubbens regi.  Som for eksempel petanca, sjakk, treskjæringskurs, malerkurs og spanskkurs. Også har de nylig begynt med golf. Men klubbvirksomheten består ikke bare av aktiviteter. Det er også andre viktige ting på tapetet.

– Vi skal være et kontaktorgan som skal ta vare på skandinaver som kommer ned hit, samt de som allerede bor her. Målet er å skape trivsel og fremme medlemmenes interesser, sier klubbsekretær Jan Lindhagen.

Spansk nestleder
Til tross for navnet er ikke Den Norske Klubben Gran Alacant bare for nordmenn. Blant medlemmene finnes både svensker og dansker, i tillegg til en islending, en chilener, en kineser og flere spanjoler, som for eksempel nestleder Bartolome Lopez.

– Jeg er født i Barcelona, men har bodd 47 år i Norge og er norsk statsborger. Da jeg ble pensjonist reiste jeg tilbake til Spania og bosatte meg her i Gran Alacant fordi jeg har en bror og en søster som bor i nærheten, og fordi Alicante og Costa Blanca noe av de aller beste ”solens land” har å by på, erklærer Bartolome, som har vært fungerende klubbleder siden formann Ivar Skogsholmen ble sykemeldt for en stund tilbake.

Bartolome kan fornøyd konstantere at klubben har en jevn tilstrømning av nye medlemmer. Flesteparten av dem, både nye og gamle, kommer naturlig nok fra Gran Alacant, men mange kommer også fra Santa Pola og La Marina.

– Vi er en fin gjeng. Hver tirsdag er vi på Carabasistranden og griller. Det er bare en av en haug av sosiale aktiviteter. Også har vi åpent på kveldene på fredager og lørdager. Det er stadig noe som skjer.

Ildsjeler
Svein Jensen, Christian Christiansen og Magne Pedersen er tre av flere ildsjeler i Den Norske klubben Gran Alacant.   Magne og Svein har vært med i tre år, mens Christian har vært med helt siden høsten 1999.

– Siden oppstarten har det vært tegnet over syv hundre medlemskap og vi teller per i dag drøye tre hundre aktive medlemmer, konstaterer Magne, klubbens kasserer for andre året på rad.

I slutten av måneden er det planlagt en tre til fire dagers busstur til Sevilla og Cordoba. Det er fjerde langtur så langt i år. Billettene er utsolgt for lengst. Det er alltid fullt på turene og det er alltid folk som ikke får plass.

– Klubben samler mennesker i et herlig miljø. Vi har en infrastruktur som gjør at vi er i stand til å være behjelpelige med hvert enkelt medlems eventuelle problemer. Det være seg legebesøk, offentlige kontorer eller bank, forklarer tidligere formann og nåværende medlem av A.K., Svein, som mener Christian er rene sosialarbeideren.

– Det hender jo at noen må ha hjelp for eksempel hvis man må til legen og ikke kan spansk. Jeg husker spesielt sent en fredagskveld fordi det var midt i krimmen.  Det var noen som ringte og trengte en håndsrekning for å komme seg på sykehuset. Da må man bare stille opp, sier Christian, medlem av A.K.

Festligheter
De nyoppussede klubblokalene har blant annet kafé, bibliotek med gratis utlån av filmer og bøker og tråløst internett. Lokalene er dessuten i stor grad tilpasset funksjonshemmede. Mye av kunsten som dekorerer veggene er laget av klubbens mange kreative sjeler. Alt er lagt opp til at folk skal føle seg hjemme, og det er hele tiden festligheter på gang.

Hvert år er det julemesse og påskemesse. Da stiller mange av medlemmene med egenproduserte produkter. I jula er det alltid åpent. Da er det også fest. På bitte lille julaften i fjor var 50 stykker til stede på grøt og gløgg.

Tre av fire onsdager i måneden er Den Norske Klubben Gran Alacant på tur. Den siste onsdagen er det fest. Den holdes på forskjellige restauranter rundt om i området fra gang til gang. Om en måneds tid skal store ting skje. Da skal Den Norske Klubben Gran Alacant feire jubileum.

– Fredag den 27. november skal vi arrangere tiårsjubileum på restaurant El Faro som ligger langs N-332 midt mellom Santa Pola og Gran Alacant. Da blir det norsk julemat og levende musikk. Vi har leid inn både norske kokker og norske musikere, og venter minst hundre medlemmer til middag, sier Svein.

Veteranene
Etter en livlig prat med styret og A.K  blir vi invitert med bort på terrassen til Olaug Marø og Agnar Bølla som bor like ved. Sammen med Bjørg Toppe og Tore Lehdal, som ikke var til stede denne dagen, utgjør de eneste fortsatt aktive medlemmene som var med på å starte klubben i 1999.

– Agnar og jeg var med en stund i aktivitetsforeningen i Den Norske Klubben i Torrevieja, men vi syntes etter hvert det ble mye å kjøre fire og en halv mil hver vei. Derfor fant vi ut at vi skulle prøve å danne en klubb vi også. Vi fikk med oss Bjørg, Tore Lehdal og noen til og så var vi i gang, erindrer Olaug, som holder malerkurs og i sin tid lagde klubblogoen.

– Egenlig så var vi en klubb før vi ble offisielt etablert. Vi pleide å samles og grille i en park her nede. Men så fant politiet ut at grillene var brannfarlige og sa at vi ikke fikk holde på mer. Det ble starten på klubben. Vi hadde noen penger oppspart fra før, også var Caja Murcia sjenerøse og lånte oss resten, så vi fikk kjøpt klubblokalene, forteller Agnar.

– Vi samles også mange ganger utenfor klubben. Ofte er vi ute og spiser sammen. Det var vi forrige fredag. Da spurte vi naboene våre, som er relativt nye er, om de ville være med. Det ville de naturligvis. Vi prøver å fange nye folk inn i et sosialt nettverk, og klubben betyr og har betydd enormt mye for det norske miljøet her. Den har liksom blitt brukt til alt. Hvis noen hadde fått sprukket et dolokk, hvis noen skulle til lege, eller hvis noen skulle ditt eller datt, så henvendte denne noen seg til klubben. Sånn har det alltid vært. Men det ligger en del arbeid bak alt dette, derfor ønsker vi oss hele tiden flere frivillige, sier Olaug oppfordrende.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter