700.000 protesterte i Barcelona

Publisert

Rundt 700.000 mennesker hadde tirsdag 3. oktober tatt til gatene i Barcelona i protest mot spansk politis aksjoner under folkeavstemningen om uavhengighet. Samme kveld talte Spanias konge Felipe VI til folket og støttet de spanske myndighetenes inngripen under valget. Talen tas til inntekt for å fortsette den harde linjen overfor Catalonia, en situasjon som kan føre til at den autonome regionen fratas all politisk myndighet og underlegges den spanske regjeringen.

I følge politiet i Barcelona (Guardia Urbana) hadde rundt 700.000 mennesker tirsdag 3. oktober tatt til gatene i den katalanske hovedstaden i protest mot politiets aksjoner under folkeavstemningen 1. oktober. Også i en rekke andre byer i Catalonia ble det demonstrert. Protestene skjedde i forbindelse med generalstreiken samme dag, en streik som også var en reaksjon mot spanske myndigheters maktbruk under valget.

Samme kveld talte Spanias konge Felipe VI til folket i en tv-sendt tale klokken ni. Uten å nevne det spanske politiets brutale inngripen under valget og uten oppfordring til dialog mellom partene, ga landets konge full støtte til spanske myndigheters inngripen i uavhengighetsprosessen.

Talen tas til inntekt for å fortsette den harde linjen overfor Catalonia, en situasjon som i ytterste konsekvens kan føre til at den autonome regionen fratas all politisk myndighet og underlegges den spanske regjeringen (den såkalte «artikkel 155» i den spanske grunnloven).

Hverken den spanske regjeringens eller kongens kompromissløse linje ser imidlertid ut til å bremse den katalanske uavhengighetsbevegelsen. Regionens president Carles Puigdemont har gjort det klart at han går videre med planene om å erklære uavhengighet fra Spania. Erklæringen kan komme så tidlig som mandag 9. oktober når parlamentet i Catalonia kommer sammen.

Samtidig med demonstrasjonen i Barcelona har internasjonale valgobservatører konkludert med at folkeavstemningen den 1. oktober mangler gyldighet. Konklusjonen begrunnes med spanske myndigheters inngripen under valgdagen. Stemmelokaler ble mange steder stormet av politiet og stengt, valgurner ble konfiskert og velgere ble båret vekk. I følge katalanske helsemyndigheter ble over 800 personer skadd i sammenstøtene.

Politiets aksjoner møtte dagen etter fordømmelse fra en rekke europeiske land, uavhengig av spørsmålet om løsrivelse. Blant annet har Angela Merkels regjering i Tyskland bedt partene om å etablere dialog og unngå ytterligere konflikter. Det samme signalet er kommet fra EU-kommisjonen, rettet mot både spanske og katalanske politikere. I tillegg har FN kritisert det spanske politiets voldsbruk valgdagen og kommet med en sterk oppfordring til Spanias regjering om å foreta en uavhengig granskning av hendelsene.

På tross av politiets aksjoner klarte over 2,2 millioner å stemme i valget, en valgdeltakelse på 42,3 prosent. Hele 90 prosent stemte ja til løsrivelse i valget, et tall som ikke regnes som representativt for opinionen i Catalonia. Meningmålinger har lenge vist at innbyggerne er splittet på midten i spørsmålet. Det regnes derfor som sikkert at de fleste nei-velgerne valgte å boikotte valget og ble sittende hjemme valgdagen (Kun ca. 176.500 nei-stemmer ble registrert).

Les mer om konflikten i Catalonia:

Catalonia: Valglokaler sperret av politiet

FN-eksperter advarer mot eskalering av konflikten i Catalonia

Konflikten i Catalonia tilspisses etter arrestasjoner

Massiv markering for uavhengighet

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter