Elskerinne: Kongen drev med skattesvindel og korrupsjon

Publisert

Juan Carlos er beskyldt for skattesvindel og korrupsjon fra tiden han var konge i Spania. Kongens venninne gjennom mange år Corinna zu Sayn-Wittgenstein skal under avlytting ha antydet at monarken tok imot penger fra Saudi Arabia for kontrakter med Spania, at han gjemte bort penger på kontoer i Sveits og at han benyttet seg av det omstridte skattemanestiet til PP-regjeringen i 2012.

Skattemanestiet som kongen skal ha benyttet seg av er anonymt. Flere partier på venstresiden i Spania har bedt om at navnene i amnestiet offentliggjøres, noe som eventuelt ville ha avslørt landets tidligere konge. Nåværende regjering har imidlertid gått imot en offentliggjøring, med henvisning til at lover ikke kan gis tilbakevirkende kraft. 

Amnestiet gikk ut på at alle som meldte fra til myndighetene om formue lurt unna på kontoer i utlandet skulle slippe unna straff mot at de betalte et gebyr på 10 prosent av saldoen. Målet var å øke skatteinntektene under nedgangstider. Ordningen som ga inntekter til staten på rundt 1,2 milliarder euro ble imidlertid kritisert for å legitimere skattesvindel i stor skala og ble senere kjent lovstridig av den spanske forfatningsdomstolen. 

Les også: PPs skatteamnesti kjent lovstridig

Kilden til de oppsiktsvekkende opplysningene som nå har kommet frem om Spanias tidligere konge skal være hans venninne gjennom mange år Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Den tyske aristokraten som av mange har vært ansett som kongens elskerinne skal ha blitt avlyttet, et opptak som angivelig er lagt frem av tidligere politiinspektør og forretningsmann José Manuel Villarejo. Sistnevnte person sitter i dag varetektsfengslet for svindel og korrupsjon og skal ha brukt opptakene av Corinna zu Sayn-Wittgestein til å fremme egen sak.

Flere av partiene på venstresiden i Spania har gått inn for at den tidligere monarken nå må granskes av parlamentet. Den spanske arbeiderpartiet PSOE som har sittet i regjering siden juni i år har imidlertid sagt at de vil vente med en eventuell etterforskning. Under en pressekonferanse den 16. juli i år mente partiet at parlamentet først måtte innhente informasjon fra landets etterretningstjeneste.

PSOE-regjeringen har derfor bedt lederen for Centro Nacional de Inteligencia om å stille i Kongressen. Etter at parlamentet er informert, vil regjeringen ta endelig stilling til en eventuell granskning. Det konservative Partido Popular som stod bak skatteamnestiet i 2012 og som alltid har stått på kongens side, ønsker ingen granskning av saken.

Juan Carlos vil trolig ikke kunne straffeforfølges for de eventuelle forholdene, i det han nøt immunitet da de skjedde. En eventuell utredning fra parlamentet vil således være den eneste offisielle granskningen av saken (Kun disposisjoner som er gjort etter kongens abdikasjon i juni 2014 vil være gjenstand for straff).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter