Vil forby Franco-stiftelsen

Publisert

Mer enn 200.000 spanjoler har signert en underskriftskampanje om forbud mot stiftelsen Francisco Franco (FNFF). Organisasjonen ble opprettet i 1976 som en hyllest til den tidligere diktatoren og jobber i dag for å fremme hans minne. Forslaget er levert det spanske parlamentet, men forblir symbolsk. En direkte appell fra folket krever nemlig en halv million underskrifter for å bli tatt opp til behandling av nasjonalforsamlingen.

Underskriftskampanjen som torsdag 23. november ble levert parlamentet i Madrid er ikke den første i sitt slag. Flere liknende kampanjer har vært gjennomført tidligere. Med sine 218.600 underskrifter er imidlertid det nye initiativet det største så langt.

Bak kampanjen står foreningen for gjenoppretting av historieminnet i Spania, Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH). Organisasjonen jobber for at kravene i Historieminneloven av 2007 skal bli oppfylt (Ley de Memoria Hístorica).

“I Tyskland eller i Italia ville det vært utenkelig med en Hitler- eller Mussolini-forening” står det i anmodningen til parlamentet. Det betegnes som uforståelig at et demokrati skal gi støtte til en organisasjon som hyller en beryktet diktator og hans regime. Foreningen Fundación Nacional Francisco Franco bør forbys mener organisasjonen.

ARMH mener Franco-stiftelsens gjøremål ikke kan anses som arbeid av allmenn verdi og interesse. Likevel får organisasjonen støtte. Det vises til at organisasjonen indirekte er subsidiert av staten, ved at skattebetalere får fratrekk i skatt for donasjoner som gjøres til stiftelsen.

Folk kan tenke og uttrykke det de vil, men staten kan ikke legge til rette for finansieringen av en organisasjon som arbeider for å prise diktatoren offentlig, heter det i en uttalelse fra ARMH. Flere av de som har skrevet under på kampanjen er etterkommere av ofre for Franco-regimet fra 1939 til 1975.

Franco-stiftelsen, hvis ærespresident er den avdøde diktatorens 91 år gamle datter Carmen Polo, forsvarer aktivt Francos statskupp, krig og påfølgende regime. Organisasjonen ble opprettet i 1976 som en hyllest til diktatoren og jobber i dag for å fremme hans minne.

I foreningens øyne er Franco en «storhet», en historieforståelse stiftelsen forsvarer og kjemper for skal få større anerkjennelse i samfunnet. Sitftelsen er heller ikke redd for å gå rettens vei for å nå sine mål. Et eksempel på det siste var i oktober i år, da en domstol i Madrid etter en klage fra stiftelsen stanset den pågående fjerningen av skilt med Franco-navn og fra byens gater og torg.

Blant gatenavnene som fikk forlenget levetid, tross kommunens vedtak om å fjerne dem, finner man medlemmer av den beryktede hæravdeling División Azul (Den blå divisjon). Divisjonen bestod av soldater fra fascistenes side i Spania som kjempet for Tyskland under Andre verdenskrig.

Franco samarbeidet både med nazistene i Tyskland og fascistene i Italia. Den militære hjelpen fra Hitler og Mussolini anses som avgjørende for at han vant borgerkrigen i 1939 og kunne innlede diktaturet.

Underskriftskampanjen som nå er overlevert det spanske parlamentet forblir imidlertid av symbolsk verdi. Et direkte opprop fra folket krever nemlig en oppslutning på minst 500.000 underskrifter for å behandles formelt og stemmes over i nasjonalforsamlingen.

Kampanjen ble levert parlamentet tre dager etter 42-årsjubileet for diktatorens død, en dag som tradisjon tro ble høytidelig markert av Fundación Franco. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter