Foto: Regionale myndigheter i Catalonia og bøndene i området der bjørnen ferdes ble i juli i år enige om at dyret måtte fanges og flyttes til et annet sted. Så langt har man imidlertid ikke funnet et nytt habitat for bjørnen (Illustrasjon).

Et prosjekt for å øke bestanden av brunbjørn i de spanske Pyreneene har vist seg vellykket. Antallet har de siste 25 årene gått opp fra tre til over førti eksemplarer. Det siste dyret som ble hentet til Spania har imidlertid vist seg vanskelig å integrere. Bjørnen Goiat har i løpet av to år i det fri angrepet 22 sauer, en geit, ni hester og åtte bikuber. Det har fått bøndene i området til å reagere.

Regionale myndigheter i Catalonia og bøndene i området der bjørnen holder til ble i juli i år enige om at dyret måtte fanges og flyttes til et annet sted. Så langt har man imidlertid ikke funnet et nytt habitat for den.

Bjørnen Goiat (av rasen ursus arctos) kommer opprinnelig fra Slovenia og inngår i et program for å øke bestanden av brunbjørn i Pyreneene. Det 200 kilo tunge dyret ble hentet til Spania i 2016, merket med sender og satt ut i nasjonalparken Alt Pirineu i Lleida (Catalonia). Siden det har bjørnen stått for minst 27 angrep mot husdyr i området, noe som utgjør mellom 30 og 40 prosent av alle registrerte angrep fra bjørn i området.

Programmet for å øke bestanden av brunbjørn i Spania ble startet opp i Pyreneene for 25 år siden. Siden den gang har antallet dyr økt betraktelig. Bjørnen var i en periode nær ved å forsvinne. Kun tre eksemplarer var registrert i 1996. I dag er bestanden på hele 43 dyr.

Også i de De kantabriske fjellene lenger vest i landet er det bjørn. I tillegg har Spania ulv og gaupe (iberisk gaupe eller pantergaupe). Sistnevnte art er blant de mest utrydningstruede rovdyrene i Europa.

Les mer om rovdyr i Spania:

Vil kopiere vellykket gaupe-prosjekt

Strykkarakter i ny miljørapport

Stor demonstrasjon mot ulvejakt

Ønske om mer ulvejakt avvist

 

Taxfiscal 300×250