Venezuelanere ber spanjolene huske da de flyktet

Publisert

Under Franco-diktaturet flyktet mange spanjoler til Venezuela. I dag går strømmen av flyktninger andre veien. Økt fattigdom og undertrykkelse under president Maduros styre får mange venezuelanere til å reise. Nå ber de Spania gjengjelde tjenesten fra tidligere tider og gi dem status som flyktninger.

Språkfelleskap og historisk bakgrunn gjør at mange venezuelanere søker tilflukt i Spania. Den tidligere kolonimakten er blant landene som nå tar imot fleste flyktninger fra det kriserammede landet, sammen med Colombia, USA, Peru, Chile, Argentina, Brasil, Panama og Ecuador.

Folket som nå rømmer fra regimet til Nicolás Maduro har de siste tre årene toppet listen over immigranter til Spania. Under Francos diktatur på 1950-tallet reiste mange spanjoler til utlandet for å finne jobb og frihet. Venezuela var et av landene som tok dem imot og ga dem oppholdstillatelse.

I dag går strømmen den andre veien. Det er imidlertid kun en liten brøkdel av venezuelanere som oppnår status som flyktninger i Spania. I fjor var tallet ankomne på nærmere 13.000 personer. Av disse fikk 15 personer asyl.

De fleste som kommer til Spania tvinges derfor inn i en juridisk gråsone, uten arbeidstillatelse og med svart arbeid som eneste utvei. I følge tall fra FN bodde det per april i fjor over 208.000 venezuelanere i Spania. Av disse stod kun rundt 40.000 registrert med arbeidstillatelse. Enkelte selger alt de eier, før de drar til utlandet. Når de kommer til mottakerlandet opplyser de at formålet med turen er ferie. Deretter forsvinner de inn i den svarte økonomien, skriver BBC.

 

Krisen i Venezuela

Etter at Nicolás Maduro overtok som president i Venezuela i 2013, har landet slitt med økonomien. Fallet i oljeprisen og mangel på politisk styring har ført til inflasjon, varemangel og fattigdom.

Den prekære situasjonen har de siste årene skapt store demonstrasjoner og opptøyer i byene. Samtidig har Maduros-regjering fengslet opposisjonelle og festet grepet om landets media.

Maduro var opprinnelig ikke en demokratisk valgt president, men tok over da tidligere president Hugo Chávez døde av kreft i mars 2013. Maduro var da utpekt av Chávez som hans etterfølger og er en selvutnevnt eksponent for chavismen.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter