Barn under seks måneder og for tidlig fødte har større risiko for å bli rammet av denne infeksjonen. Å vaske hendene før man kommer i kontakt med barnet og unngå folksomme steder, bidrar til å unngå smitte.

Av Quieronsalud. Den nylige kuldebølgen har gjort bronkitt til den hyppigste årsaken til legebesøk for barn under to år og nyfødte på legevakta. «Symptomene på denne infeksjonen kan variere mye», forklarer doktor Adalgisa de Caro, barnelege ved sykehuset Quirónsalud Murcia, «og begynner vanligvis som en forkjølelse med rennende nese, hoste, og noen ganger feber. Etter én eller to dager blir hosten verre, og det blir tyngre for barnet å puste. Noen av barna kan i tillegg utvikle pustevansker og få pipe- eller hveselyder i brystet». Denne typen virus har et sesongbetont mønster og forekommer i vinterhalvåret, hovedsakelig som følge av kuldebølger som den i forrige uke.

De yngste spedbarna under 6 måneder og de som er for tidlig født har større risiko for å bli rammet av alvorlig bronkiolitt eller ha behov for behandling på sykehus, «i tillegg til spedbarn med alvorlige hjerte- eller lungeproblemer, som for eksempel cystisk fibrose eller bronkopulmunal dysplasi, og de som lider av immundefekter», sier doktor De Caro.
Smittemekanismen er kontaktsmitte. Derfor bør man unngå at barnet kommer i kontakt med familiemedlemmer som har en luftveisinfeksjon eller katarr. «Hvis dette ikke er mulig, bør man unngå å hoste i nærheten av barnet og vaske hendene med vann og såpe før man løfter barnet. Man bør også unngå folksomme steder som kjøpesentre eller barnehager”, foreslår doktor Maria Ángeles Martín, barnelege ved sykehuset Quirónsalud Valencia. En annen faktor som favoriserer infeksjonen og som kan forverre sykdomsforløpet, er tobakksrøyk. Derfor anbefales det ikke å røyke i nærheten av barna.
Det normale sykdomsforløpet til bronkiolitt kan vare i mellom 7 og 10 dager. «Men det er mellom den andre og tredje dagen man kan merke en forverring», sier doktor Martín, «derfor er det veldig viktig at foreldre og omsorgspersoner kan gjenkjenne tegn og symptomer på pustevansker som kan varsle dem om at de bør henvende seg til et legesenter».

Behandlingsråd
Ettersom det dreier seg om en virussykdom, finnes det ingen spesifikk eller kurerende behandling. «Målet med behandlingen er å kontrollere symptomene ved hjelp av tiltak som for eksempel neseskylling med fysiologisk saltvann, å sove i halvveis sittende stilling og unngå tobakksrøyk», råder doktor De Caro.
Denne infeksjonen fører vanligvis med seg feber. Man kan derfor gi febernedsettende, som for eksempel paracetamol, for å lindre den. «Noen ganger foreslås bronkodilatatorer, selv om bruken av disse i behandlingen av bronkiolitt er svært omdiskutert, ettersom dette i de fleste tilfeller ikke har vist effekt. Avhengig av barnets kliniske spesifikasjoner og alder kan barnelegen prøve å gi salbutamol, og dersom utfallet er positivt, kan dette legemiddelet brukes i behandlingen. I motsatt fall vil barnelegen anbefale alle tidligere nevnte tiltak og periodiske kontroller for å overvåke utviklingen», understreker spesialisten ved sykehuset Quirónsalud Valencia, Mari Ángeles Martín.

Denne luftveisinfeksjonen krever strengere overvåkning når det dreier seg om spedbarn under seks måneder, og særlig hos barn under tre måneder, ettersom sannsynligheten for å utvikle komplikasjoner er større.

Leos Superstore