Mexico krever unnskyldning for spanjolenes overgrep – spanjolene nekter

Siste nytt

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea....

I et brev sent til kongen av Spania og Vatikanet ber Mexicos president Andres Manuel Obrador om en unnskyldning fra Spania for deres massakre og overgrep mot landets opprinnelige befolkning.

Spanjolene stod for blant annet massedrap, voldtekter og slavehandel da de med kirkens velsignelse erobret det som i dag er Mexico i en periode som begynt for rundt 500 år tilbake. President Andres Manuel Obrador kunngjorde dette i en video hvor han blir filmet foran en pyramide like utenfor Mexico city, videoen er delt ut på Twitter.

Spanjolene har et svært problematisk forhold til sin historie, både den nyere historien hvor General Francos diktatur og overgrep står sentralt, samt landets eldre historie med erobringer og folkemord i dagens Latin Amerika og landets tidligere jødiske og islamske periode.

Columbus utryddet hele befolkningen på øya Hispañola (den spanske) da han kom dit. Skrifter fra den tiden viser hvordan Columbus selv foretrakk småjenter og handlet i slaver. Da lokalbefolkningen, som telte nærmere en million, var drept eller døde av den harde behandlingen, hentet man slaver fra Afrika og slik fikk dagens Dominikanske Republikk og Haiti mye av dagens befolkning med røtter i Afrika. Det var Herman Cortez som på vegne av den spanske kongen og den katolske kirken erobret dagens Mexico. Ved hjelp av hester, krutt og geværer, som var ukjente for Aztekene erobret han deres rike. Azteken var i en periode med innbyrdes kriger noe Cortez utnyttet samtidig som Europeerne tok med seg sykdommer som svekket Aztekene vesentlig.

Like ved palasset Cortez lot bygge Cuernavaca, like over en pyramide, ligger bordellet han lot bygge vegg i vegg med kirken, så hans soldater kunne skrifte rett etter å ha syndet.

Den katolske kirkes rolle var elementær, erobringen ble gjort med sverd og kors heter det seg. Det var bare med deres deltakelse man kunne hevde at spanjolenes formål i Amerika var å «sivilisere og kristne» befolkningen. Overgrepene var så blodige at selv mange av datidens spanjoler kritiserte det som foregikk på andre siden av Atlanterhavet.

Hedrer pedofil voldtektsmann

I Spania feirer man Colombus hvert år, Spanias kontroversielle nasjonaldag Día de la Hispanidad er dedikert mannen man i dag ville kalt en pedofil voldtektsmann. Han skrev selv hvordan han selv foretrakk jenter mellom 9 og 11 år. De fleste spanske byer har en av sine hovedgater eller hovedplasser oppkalt etter Columbus, Calle Colon eller Plaza Colon.

I 1494, to år etter ankomst, begynte Columbus slaveriet i Latin Ameria – Han sendte 1600 av dem til Spania og lot spanjolene som var kommet til Hispañola “ta så mange dere vil” for å bruke dem som slaver på de nye plantasjene. Barbariet var verre enn noe man kan forestille seg. Spanjolene voldtok og drepte, inklusive barn. De kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare ett hogg.

I ett tilsvar fra den spanske regjeringen skriver man:

«Den spanske regjeringen beklager publiseringen av den Mexicanske presidentens brev til hans majestet kongen og avviser helt innholdet».

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem i Orihuela (Torremendo). Guardia Civil arresterte...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet er «Centro Muncipal de Ocio»...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet like nord for sentrum av...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea. 17 restauranter og barer er...

Sierra Helada får “kystvakt” og mer kontroll på sjøen

Bukten utenfor Altea og Albir har fått mer kontroll ute på sjøen. Resultatet av ett samarbeide mellom Benidorm, Altea og Alfaz del...

Vil endelig bygge skole nummer to i Alfaz del Pi

Medlemmene i skolerådet og i bystyret i Alfaz del Pi stemte alle for at man må jobbe mot byggingen av en videregående skole...

200 nye boliger til Fuengirola

Fuengirola regner med man vil få realisert ut åtte større bygge-prosjekter i kommunen. Til sammen vil disse gi turistbyen 200 nye boliger.

Norwegian slutter å fly til Spania fra Torp flyplass

Norwegian har besluttet å droppe sine flyvninger til Spania fra Torp flyplass i Vestfold. Med det blir det slutt...

Lederne i Katalona må sone opptil 13 år i fengsel

Spansk høyesterett har dømt ni katalanske separatister til mellom ni og tretten års fengsel. De er dømt for deres handlinger i...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...