Foto: Ángela Ponce (bildet) kan dersom hun vinner finalen i Thailand i desember bli historiens første transkvinne som kåres til Miss Universe. Det er imidlertid ikke første gang en transperson deltar i en Miss Universe-konkurranse.

Årets spanske Miss Universe-deltaker Ángela Ponce får kritikk for ikke å være tilstrekkelig kvinne til å delta i konkurransen. Årsaken er at hun ikke ble født med nok kvinnelige attributter, men er en transkvinne.

Liknende kritikk har vært fremsatt mot Miss Universe tidligere. Denne gangen er det imidlertid en av konkurrentene, Valeria Morales, som går til angrep. Morales som nylig ble Miss Universe for Colombia mener alle deltakere i konkurransen biologisk sett må være kvinner fra fødselen av.

«Jeg mener en skjønnhetskonkurranse, som Miss Universe er, bør være forbeholdt oss som er født kvinner», sier den colombianske skjønnhetsdronningen i et intervju. Hun legger til at Ponce må respekteres, men deler ikke det samme synet på kvinner.

Spanias deltager Ángela Ponce (Sevilla 1992) hevder på sin side at hun har rett til å være med i konkurransen. «Jeg er ikke en mann som ønsker å være kvinne, det har jeg aldri vært. Jeg er en kvinne med andre karakteristikker» sier Ponce og legger til at hun er vant til å få uønsket oppmerksomhet i jobben som modell. I følge den 26 år gamle kvinnen hender det stadig at hun blir valgt ut til jobber på audition, men blir senere fratatt oppdraget når selskapet finner ut at hun er en transperson.

Ponce ble kåret til Miss Universe Spain i juni i år. Dersom hun vinner den internasjonale finalen i Thailand den 17. desember, vil hun bli historiens første transkvinne som kåres til Miss Universe. Det er imidlertid ikke første gang en transperson deltar i konkurransen.

I 2012 var Jenna Talackova deltaker i Miss Universe Canada, etter først å ha blitt diskvalifisert fordi hun ikke ble ansett som kvinne. Miss Universe-komiteen snudde imidlertid i saken og godkjente Talackovas kandidatur. Komiteen begrunnet avgjørelsen med at hun oppfylte de rettslige kravene til kjønn i Canadas og derfor var fri til å delta i konkurransen. Miss Colombias kritikk av Ángela Ponce utfordrer denne beslutningen.

 

Taxfiscal 300×250