Ny navnelov i Spania

Publisert

I Spania har vanligvis faren sitt etternavn stått før moren sitt, men nå er det blitt foreslått en ny navnelov. Loven ville forandret noen av de mest berømte navnene i Spanias historie.

Spanjolene har to etternavn, og i følge den gjeldende loven kan begge navnene stå først.

 

I Spania har vanligvis faren sitt etternavn stått før moren sitt, men nå er det blitt foreslått en ny navnelov. Loven ville forandret noen av de mest berømte navnene i Spanias historie.

Spanjolene har to etternavn, og i følge den gjeldende loven kan begge navnene stå først.

 

Tradisjonelt sett står likevel faren sitt navn før moren sitt, og hvis foreldrene er uenige om rekkefølgen får alltid faren sitt navn førsteretten. Den nye loven foreslår at så sant foreldrene ikke gir beskjed om noe annet skal etternavnene skal stå alfabetisk.

Denne loven ville ha endret noen av de mest berømte navnene i Spanias historie. Diktatoren General Francisco Franco ville blitt kjent som ”General Bahamonde”, og arkitekten Antoni Gaudi ville blitt kjent som ”Antoni Cornet”.

På tross av tradisjoner har det alltid variert hvilket etternavn spanjolene prioriterer. Kunstneren Pablo Picasso valgte for eksempel å bruke etternavnet til moren, og det er kanskje ikke så rart ettersom hans fulle navn var: “Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso”

 
Skuespilleren Antonio Banderas og fotballspilleren David Silva foretrekker også moren sitt etternavn. Statsministeren i Spania, José Luis Rodríguez Zapatero, er også allment kjent som ”Zapatero”.

 
Presidenten for Partido Popular (PP) Mariano Rajoy er i mot den nye navneloven. Den britiske avisen Guardian hevder at dette kanskje ikke er så rart ettersom han i følge den nye loven ville blitt kjent som ”Mariano Brey”.  

Fordeler og ulemper med den nye navneloven.
Den nye navneloven foreslår at folk som har blitt misbrukt av en forelder som barn kan få bytte dette navnet med et annet.

”Den nye navneloven er mer likestilt og demokratisk” sier talsmann for PSOE (Det spanske sosialistpartiet), José Antonio Alonso, til avisen El Pais.

Talsmann for Izquierda Unida (IU, Det forente venstre), Gaspar Llamazares, sier at hans parti ”foretrekker at hver enkelt familie bestemmer rekkefølgen, ikke alfabetet”.

Ulempen med denne navneloven er at etternavnene som begynner med en bokstav sent i alfabetet etter hvert vil forsvinne.

Av: Susanne Våland Pedersen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter