Planla terrorangrep i Katalonia – Syv nasjonalister fengslet

Publisert

Syv medlemmer av en gruppe som har uavhengighet fra Spania som mål ble arrestert i Katalonia 23. september. De to av de fengslede har tilstått å lage og teste eksplosiver. Målet var ifølge de anklagede selv «… å stelle i stand bråk…».

De fengslede tilhører det nasjonalistiske partiet CDR (Komiteen til forsvar for republikken). De har vært arrestert tidligere i tilknytning til vold rundt avstemningen som ble holdt om løsrivelse fra Spania 1. oktober 2017. Den gangen arresterte man totalt ni personer med tilknytning til CDR.

Katalanske folkevalgte støtter de arresterte

Da de arresterte var i retten dager etter å ha blitt arrestert møtte politikere fra «Junts per Catalonya», ERC, CUP og EH Bildu frem ved rettsbygningen for å «Vise de arresterte sin solidaritet». Disse folkevalgte nasjonalistene har kaller politiets aksjon mot de arresterte «… en politisk montasje…»

Aksjoner mot rettens prosess

Eksplosivene mener man var ment brukt i voldelige aksjoner i tilknytning til slutten på rettsakene mot fengslede katalanske nasjonalister. En rekke katalanske aksjonister og politikere er tiltalt for alt fra underslag til oppvigleri knyttet til det grunnlovsstridige valget om løsrivelse fra Spania som ble arrangert i Katalonia høsten 2017.

Kilder har sagt til pressen at spansk politi har videobevis av de to i det de tester eksplosiver. Det er også vitner som bekrefter at de to har kjøpt kjemikalier man kan lage eksplosiver av. Blant bevisene politiet har funnet er et stort antall kjemikalier som kan brukes for å lage eksplosiver. En analyse av de ferdige eksplosivene tyder på at man har brukt kunstgjødsel som base. Dette er samme metoden som ble brukt i Norge ved terrorangrepet på regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Lagde eksplosiver hjemme

Spansk politi har holdt de mistenkte under overvåkning over lang tid og man har sett hvordan disse over tid har laget og testet eksplosiver. Tidlig denne sommeren brøt det ut brann hjemme hos en av de to som har innrømmet å planlegge angrep. Under brannen måtte også naboene bli evakuert. Den gangen sa vedkommende at han hadde glemt å skru av kokeplaten på ovnen. Politiet mener brannen i realiteten var resultatet av testingen av eksplosiver han lagde hjemme.

Nasjonalister markerte ettårsdag ved å stoppe tog, vei og nye sammenstøt

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter