Domstolen har åpnet sak mot Francisco Camps, tidligere president for Valencia regionen for Partido Popular. Dommeren mener det er indisier for at underslag, dokumentforfalskning, bestikkelser og «salg av innflytelse» .

Rettssaken er knyttet til Formula One Grand Prix arrangementet man holdt i Valencia fire sesonger fra 2008 til 2012. I tilknytning til arrangementet ble det gjort vesentlige «investeringer» primært i byggingen av banen som går rundt Valencia store havneområde. Camps som kjempet for å få prosjektet i gjennom sa den gangen at løpet alt i alt ikke ville koste skattebetalerne noe. Regnskapet viste i etterkant et tap på 89 millioner Euro for Valencia Regionen. Store summer skal ha forsvunnet noe som er hva domstolen nå etterforsker.

Total 16 personer tiltales mens 17 andre har fått sine tiltaler henlagt. En rekke politikere fra Partido Popular er blant de tiltalte. Blant dem flere utbyggere i tillegg til David Serra, tidligere generalsekretær i Partido Popular.

Camps har svart på anklagene med si han vurderer å «anmelde domstolen». Den tidligere presidenten sier saken er «politisk sensur av [den regionale] regjeringen».

Anlegget står i dag forlatt og ubrukt. Fadesen kostet skattebetalerne 89 millioner Euro. Regionen er i dag Spanias mest gjeldstyngede.
Anlegget står i dag forlatt og ubrukt. Fadesen kostet skattebetalerne 89 millioner Euro. Regionen er i dag Spanias mest gjeldstyngede.

Partido Popular er knyttet til et utall saker om korrupsjon og underslag i Valencia regionen. Ofte har politikerne kjempet for store utbygginger og store arrangementer. Blant de relevante er Terra Mitica i Benidorm, Formula One Grand Prix i Valencia, Americas Cup i Valencia, Pavebesøket til Valencia og Vitenskaps-byen i Valencia. Anklagene mot partiet og dets støttespillere er at store utbygginger og arrangementer har blitt brukt for å over-fakturere det offentlige og underslå midler i samarbeide med utbygger og forretningsmenn.

I April ble det langt frem tall som viste at Partido Populars korrupsjon har kostet skattebetalerne 15 milliarder Euro bare i Valencia regionen. Partiets nåværende leder, Pablo Casado, pekte på “gamle synder” etter at partiet fikk sin oppslutning omtrent halvert ved det nasjonale valget. Partido Popular har aldri tatt noe oppgjør med korrupsjonen i egne rekker og har normalt tatt åpenbare korrupte kolleger i forsvar.

Millioner ble brukt på denne broen som kan svinges ut over kanalen båtene bruker for å kjøre inn og ut av havnen.
Millioner ble brukt på denne broen som kan svinges ut over kanalen båtene bruker for å kjøre inn og ut av havnen.

Partido Popular ber om nåde for sine egne

I 2018 ba tidligere statsminister Jose Maria Aznar om nåde for sin tidligere arbeidsminister Eduardo Zaplana som sitter fengslet for korrupsjon og hvitvasking. Zaplana er også tidligere president for Valencia-regionen og han er mistenkt for å ha deltatt i Terra-Mitica svindelen.

Hele 85 prosent av Partido Populars representanter i Valencia-parlamentet skrev i 2013 under på en appell om å få den tidligere Torrevieja-ordføreren Hernández Mateo benådet. Mateo ble dømt til tre års fengsel knyttet til korrupsjon rundt tildelingen av kontrakten for søppeltømming i Torrevieja.

Partido Populars korrupsjon kostet 15 milliarder Euro

Vil benåde korrupt partikollega i Torrevieja

Aznar ber retten vise «nåde» for korrupt partikollega

Solident 250×300