“Spania bryter internasjonal rett”

Publisert

Amnesty International kritiserer spanske myndigheter for ikke å tillate etterforskning av forsvinningssaker og andre forbrytelser fra Den spanske borgerkrigen og Franco-diktaturet. Det reageres på at landets påtalemyndigheter hindres fra å samarbeide med rettsmyndigheter i Argentina der flere slike saker nå følges opp. I følge menneskerettsorganisasjonen bryter Spania med regler i internasjonal rett som tilsier at alle forbrytelser mot menneskeheten skal etterforskes.

Amnesty Internastional oppfordrer Spania til å endre praksis og åpne for at forsvinningssakene kan etterforskes. Tidligere har flere organisasjoner kommet med samme oppfordring, blant annet FN. Spanske myndigheter har imidlertid ikke villet følge anmodningen, blant annet med henvisning til amnestiloven av 1977.

Lederen for Amnesty International i Spania, Esteban Beltrán, sier til media at landets politiske og juridiske myndigheter bevisst motarbeider oppklaringen av saker fra borgerkrigen og det påfølgende diktaturet. Han påpeker at tusenvis av spanjoler dermed hindres fra å få vite sannheten om hva som skjedde med deres familiemedlemmer og få den oppreisningen de har krav på.

Årsaken til at man ikke kommer videre i etterforskningen i disse sakene ligger i følge Beltrán hos riksadvokatens kontor i Spania (Fiscalía General del Estado), der man skal ha pålagt alle landets påtalemyndigheter om ikke å dele informasjon med Argentina.

I sistnevnte land føres flere spanske saker for retten under henvisning til universell jurisdiksjon og internasjonal rett som tilsier at forbrytelser mot menneskeheten skal etterforskes. Dette er et prinsipp som i følge Amnesty Internasjonal går foran nasjonal lovgivning, inkludert den spanske amnestiloven av 1977.

Les også:

Argentina etterforsker Lorcas død

Arrestordre mot to Franco-ministre

Amnesty International ber også om at det åpnes for etterforskning av alle tilfellene av politisk undertrykkelse og tortur som skjedde under Franco-regimet. I tillegg kommer alle sakene om tvangsadopsjon. Mange spanjoler som ble tvangsadoptert og som i dag ønsker å finne tilbake til sine biologiske foreldre får ikke den hjelpen de har krav på. Organisasjonen for frastjålne barn (ANADIR) anslår at rundt 200.000 til 300.000 barn i Spania ble fratatt sine mødre fra 1950-tallet og utover.

Les også: Fikk vite hvem moren var etter 48 år

 

Loven om amnesti fra 1977

Loven om amnesti ble stemt frem av flertallet i parlamentet under Spanias overgang fra diktatur til demokrati i 1977. Hensikten med loven var å unngå at forbrytelser begått under det gamle regimet skulle komme i veien for demokratiseringsprosessen. Amnestiet som loven ga var betingelsesløst og ga friheten tilbake til Francos politiske motstandere som hadde sittet fengslet under diktaturet. Samtidig hindret loven rettsforfølgelse av de som hadde stått ansvarlige for regimets ugjerninger. Internasjonale menneskerettsorganisasjoner har flere ganger bedt Spania om å fjerne loven, inkludert De forente nasjoner (FN) som i 2012 karakteriserte loven som i strid med internasjonale menneskerettskonvensjoner.

Les også: Spania må forklare seg om Garzón

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter