Spanias uten styrende regjering – to år siden siste statsbudsjett

Siste nytt

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea....

25. juli ble det klart at sittende statsminister Pedro Sánchez (PSOE) ikke får nok støtte til å danne noen styredyktig regjering i Spania. Landet fortsetter nå i den styreløse situasjonen man lenge har vært i. Spania fungerer ironisk nok i dag med et statsbudsjett vedtatt under Partido Popular i 2017. Vedatt under Pedro Sánchez sin forgjenger Mariano Rajoy, som måtte gå av etter avsløringene om korrupsjon i PP.

Sánchez kom først til makten da han tidligere statsminister Rajoy (PP) måtte gå av etter dommen i Gurtel saken som beviste den organiserte korrupsjonen som lenge hadde finansiert Partido Popular. Det var PSOE som la frem et forslag om «mistillit» mot Rajoy, noe partiet fikk medhold for noe som gjorde at Sánchez kunne ta over som statsminister 1. juni 2018 uten nyvalg, da i en mindretallsregjering, en øvelse som er relativt ny for spanjolene hvor to partier i praksis har byttet på makten fra diktatoren Francos død frem til finanskrisen.

28. April ble det avholdt nye nasjonale valg og Pedro Sánchez fikk muligheten til å fortsette som statsminister, denne gangen valgt av folket. Valgresultatet ga ikke PSOE noe rent flertall og partiet har siden den gang forhandlet primært med venstre-radikale Podemos, et av Spanias flere nye partier som kom ut av finanskrisen og de innstramninger man måtte ta i Spania for å få nye lån fra resten Europa og hjelp til å komme seg ut av krisen.

Skylder på Iglesias og Podemos

Under debatten før avstemningen 25. juli pekte de fleste på Podemos sin leder Pablo Iglesias som den skyldige for at Spania ikke får noen ny venstre-regjering og at det er høyrepartiet Partido Popular sitt budsjett fra 2017 som markerer Spanias økonomiske prioriteringer videre. Iglesias, som har kort politisk erfaring, skal ha krevet posisjonen som vise-statsminister eller en annen ministerpost for å støtte sosialistene i PSOE sin regjering. En rekke populistiske og ekstreme posisjoner har gjort det til et umulig valg for Pedro Sánchez.

Podemos kritiseres regelmessig for sine bånd til Chazez sitt militær-diktatur og sosialistiske system som har ødelagt Venezuela og Castros Cuba.

Man kritiserer også Podemos sin forhandlingstaktikk som underveis har endret på sine krav og ønsker. Podemos sin tidligere kampanjeleder Iñigo Errejón har lenge oppfordret Iglesias om å droppe hans «mantra» om at «Himmelen erobres med slag, ikke med konsenus». Dagen etter avstemningen som feilet for PSOE skriver spanske avisers kommentatorer om Pablo Iglesias sin endeløse kamp mot seg selv.

Vinneren i dagens situasjon er Spanias høyreside som kan peke på PSOE og deres naturlige allierte PODEMOS som ukvalifiserte og uansvarlige.

Pablo Casad (Partido Popular) og Albert Rivera (Ciudadanos) som ligger på høyre og høyre/sentrum i spansk politikk, sier det ikke ville støtte dagens PSOE-regjering da Sánchez allerede hadde valgt partner med å gå til venstre-radikale Podemos.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem i Orihuela (Torremendo). Guardia Civil arresterte...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet er «Centro Muncipal de Ocio»...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet like nord for sentrum av...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea. 17 restauranter og barer er...

Sierra Helada får “kystvakt” og mer kontroll på sjøen

Bukten utenfor Altea og Albir har fått mer kontroll ute på sjøen. Resultatet av ett samarbeide mellom Benidorm, Altea og Alfaz del...

Vil endelig bygge skole nummer to i Alfaz del Pi

Medlemmene i skolerådet og i bystyret i Alfaz del Pi stemte alle for at man må jobbe mot byggingen av en videregående skole...

200 nye boliger til Fuengirola

Fuengirola regner med man vil få realisert ut åtte større bygge-prosjekter i kommunen. Til sammen vil disse gi turistbyen 200 nye boliger.

Norwegian slutter å fly til Spania fra Torp flyplass

Norwegian har besluttet å droppe sine flyvninger til Spania fra Torp flyplass i Vestfold. Med det blir det slutt...

Lederne i Katalona må sone opptil 13 år i fengsel

Spansk høyesterett har dømt ni katalanske separatister til mellom ni og tretten års fengsel. De er dømt for deres handlinger i...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...