Verste stormen på 140 år ber om «Marshall-plan» og katastrofe-erklæring

Siste nytt

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea....

Uværet som herjet i Alicante, Valencia, Murcia og Almeria er verste man har registert på 140 år. Minst seks er døde og over 300.000 hektar åkre er ødelagt.

Ximo Puig, president for Valencia-regionen, ber nå om en egen «Marshall-plan» for å gjenoppbygge de raserte områdene. Leder for Murcia-regionen vil ha sine skadede områder erklært som katastrofe-områder så det blir enklere å få økonomisk støtte fra staten.

Store mengder nedbør førte til overflommede elver. Biler og folk ble ført med massene og estimater anslår at minst 300.000 hektar jordbruksland har fått store skader.

Høyere temperaturer siste årene har ført til mere tørke. Når jorden er tørr blir den hard og mangelen på voksende planter som mykner opp jorden med sine røtter gjør at vannet ikke trenger ned i grunnen når høststormene kommer.

Hver høst kommer «Gota fria»

Værfenomenet kommer hver høst. ”Gota fria” – er ett regelmessig regnværet som oppstår mot slutten av sommeren når lufttemperaturen synker mens havet fortsatt er relativt varmt. Over flere år har fenomenet økt i takt med at globale temperaturer øker som følge av menneskeskapte klimaendringer. Ti år tilbake sprev SpaniaPosten om hvordan sesongens «Gota Fria» den gangen var «værste regnvær på 12 år».

Det er ikke bare “Gota Fria” som skaper historiske ødeleggelser når klimaet endres. Våren 2019 så man et uvær som passerte Torrevieja som i følge meteorologer er det verste man har sett på 73 år.

Stor tilflytting til kystnære områder har gjort byer langs store deler av Middelhavet ekstre sårbre. Elveleier som bare unntaksvis har vann har blitt bygget over. Noe som fører til at store vannmengder ikke har noen steder å gå når regnet først kommer. Ofte korrupte ordførere har prioritert kortsiktig fortjeneste fremfor bærekraft. I La Cala (Benidorm) har ansatte på rådhuset blitt stilt til ansvar etter at ett ektepar ble ført med regnmassene og druket da vannet flommet over markedet. Kommunen hadde gitt tillatelse til å holde markdet i det som er ett gammelt elveleie hvor kommunen nå har anlagt vei.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem i Orihuela (Torremendo). Guardia Civil arresterte...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet er «Centro Muncipal de Ocio»...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet like nord for sentrum av...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea. 17 restauranter og barer er...

Sierra Helada får “kystvakt” og mer kontroll på sjøen

Bukten utenfor Altea og Albir har fått mer kontroll ute på sjøen. Resultatet av ett samarbeide mellom Benidorm, Altea og Alfaz del...

Vil endelig bygge skole nummer to i Alfaz del Pi

Medlemmene i skolerådet og i bystyret i Alfaz del Pi stemte alle for at man må jobbe mot byggingen av en videregående skole...

200 nye boliger til Fuengirola

Fuengirola regner med man vil få realisert ut åtte større bygge-prosjekter i kommunen. Til sammen vil disse gi turistbyen 200 nye boliger.

Norwegian slutter å fly til Spania fra Torp flyplass

Norwegian har besluttet å droppe sine flyvninger til Spania fra Torp flyplass i Vestfold. Med det blir det slutt...

Lederne i Katalona må sone opptil 13 år i fengsel

Spansk høyesterett har dømt ni katalanske separatister til mellom ni og tretten års fengsel. De er dømt for deres handlinger i...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...