Spanias økonomi Mer enn turisme og ferieboliger

Siste nytt

8. juni kan du reise fritt i Andalucia

Mandag 8. juni går Andalucia og med det Costa del Sol inn i fase 3. Det betyr...

Albir-stranden åpner 10. juni

I Alfaz del Pi har man kommet for å klargjøre stranden i Albir for badegjester. Man har...

EU vil la folk reise 15. juni – Spania insisterer på 1. juli

Spania holder igjen mens mesteparten av EU ønsker fri reise innen Schengen-området fra 15. juni. Det var...

Andalucia går til fase 3, Valencia-regionen venter en uke

Rundt halve Spania går inn i den siste fasen for ned-skalering av Corona-tiltakene mandag 7. juni. Blant...

Ny innkjøring til Albir klar innen nyttår

I Albir er det likefør man går i gang med byggearbeidene som skal resultere i en ny...

Våre kunder spør ofte om hva andre regioner livnærer seg på. Her ser vi jo mest turistnæring og byggevirksomhet. I et land med store kontraster og forskjeller både geografisk og sosialt er det mange viktige bransjer som gjør store utslag på internasjonal statistikk. Det er alltid hyggelig å kunne bidra til at andre kan bli enda bedre kjent med landet vi bor i. Så dette bør vi vite litt om i vår bransje og dele med kundene våre.

Når spansk økonomi er tema, kommer vi neppe utenom å snakke om turisme og byggebransjen. Det er mange andre motorer som også holder hjulene i gang i vårt nye hjemland. Når 2018 er over vil 81 millioner turister ha besøkt Spania, 0,8% færre enn i 2018 men til gjengjeld har turistene vært litt mer generøse og lagt igjen 90 000 millioner Euro, 3% mer enn i 2017

 

GJESTE-SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Mye av grunnen er nok at forbrukerne generelt har fått øynene opp for at dette er et land med mer en sol og strand. Myten om tapas, tyrefekting og flamencodansere er for lengst en tilbakelagt visjon. Mange blir overrasket over at det er hele 47 steder som er skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Norge har åtte.

Like i nærheten for oss som bor på Costa Blanca , her finner vi to av dem; Europas største palmepark, El Palmeral de Elche og silkemarkedet i Valencia, La Lonja de la Seda, et fantastisk gotisk byggverk i kalkstein og marmor.
Spania har kapasitet til å ta imot turisme med sine 46 flyplasser, mer enn 16 tusen kilometer med jernbane, verdens nest største nett av høyhastighetsjernbane kun etter Kina og mer enn 166 tusen kilometer med veier.

Gastronomi og landbruk

Nylig ble det delt ut anerkjennelser i form av Michelin stjerner og i Spania finner vi hele 248 restauranter med Michelin stjerne og av disse har elleve av dem hele tre

Michelin stjerner

Halvparten av all olivenolje som produseres i hele verden kommer fra Spania. Med en produksjon på over 1,5 millioner tonn Spania er det landet i verden som både produserer og eksporterer mest olivenolje. I tillegg kommer produksjon av oliven som spises. Hele 2,5 millioner hektar jord er plantet med oliventrær

Spania er det landet i verden som eksporterer flest liter vin. Frankrike og Italia produserer mer vin og fakturerer mer. Frukt og grønnsaker er også en stor eksportvare, ingen land i Europa produserer og eksporterer mer frukt og grønnsaker enn Spania, på verdensbasis bare slått av Kina og USA.

Helse og velvære

Spania innehar også førsteplassen i EU når det gjelder forventet levealder ifølge en ny utreding publisert av OECDE og Europakommisjonen med 86,3 år for kvinner og 80,5 år for menn. Grunnen er at de vurderer å feste pensjonsalderen etter forventet levealder.

På verdensstatistikken er spanjolene etter Singapore, Japan og Sveits men haler stadig innpå og er spådd å få verdens høyeste levealder innen 2040 i følge en artikkel i legetidsskriftet The Lancet .

Skal vi tro Bloombergs undersøkelse Healthiest Country Index, kommer Spania på 6 plass over verdens sunneste folk, Norge rangerer på en 11 plass. Likeledes kommer Spania på 3 plass en årlig indeks som blir publisert årlig der de rangerer helsevesenets effektivitet i 56 utvalgte land basert på økonomi og folketall. I tillegg er spanjolene helt i toppen når det gjelder organdonasjon. Altså fungerer helsevesenet og modellen for finansiering og drift eksporteres til mange andre land. Pilen peker også oppover for Spania innen sektoren for pleie, velvære og helseturisme.

Bygg, anlegg og ingeniørfag

Spania har topplasseringene i verdensrangeringen med sine entreprenørselskap og konsesjonshavere både i mengde og fakturering. Planlegging og utføring av flyplasser, høyhastighetstog og bygg og konsesjonering av motorveier.

ACS, entreprenørselskap eid av Real Madrid sjefen Florentino Perez er for syvende år på rad rangert som verdens mest internasjonale byggeselskap innen jernbane og infrastruktur. I disse dager er konkurrenten Abengoa i ferd med å planlegge, bygge og iverksette verdens største avsaltingsanlegg i Abu Dabi som skal ha kapasitet til å avsalte 900.000 kubikkmeter vann per dag.

Spansk bilindustri

Når året 2018 er over vil det ha blitt produsert ca 3 millioner kjøretøy i Spania.

En økning i produksjonen på 1,7% sammenlignet med 2017
Det er ikke bare Seat som bygges i Spania, men all produksjon av Opel Crosssland og Mokka kommer fra fabrikken i Zaragoza og alle verdens Renault Alaskan kommer fra fabrikken i Barcelona. Likeledes har både Mercedes, Audi og VW montering og produksjon i Spania. Her i vårt distrikt finner vi en enorm Fordfabrikk i Almussafes, Valencia hvor den første modellen produsert selvsagt fikk navnet Fiesta.

Miljø, vann og energi.

Solenergi, vindkraft ,vannkraft , og bioenergi er sektorer der Spania jobber på spreng for å konkurrere med Norge, Costa Rica og Portugal, tre av de seks landene i verden der 100% fornybar og ren energi er et mål. Spania investerer tungt i vindgeneratorer, teknologi som flytende solpaneler, termoelektrisitet og vannkraft. Det er enormt vekstpotensiale innen denne sektoren siden energibehovet stadig blir større, særlig nå vår avhengighet av fossil energi ikke kan vedvare.

 

Når det gjelder avsalting av sjøvann har vi igjen basisbehov i kikkerten og her er Spania . Denne ekspertisen er også eksportvare for avsalting av sjøvann ved osmose made in Spain er allerede fungerende i Ghana, Algerie, Kina og India.

Tekstil, mote og fottøy
Imponerende at Spania har mer enn 20 000 firma registrert innen produksjon av mote, tekstil og fottøy.

Bare Inditex, selskapet bak bland annet ZARA har mer enn 7 tusen utsalgssteder fordelt på 93 land. Dette gjør det til verdens mest utbredte og verdensomspennende motehus. De eneste stedene hvor det ikke er mulig å åpne en ZARA, er i krigssoner og der halvparten av befolkningen ikke har mat.

I tillegg holder Eurosonens største bank til i Spania, Banco Santander med 128 millioner kunder, 188 tusen ansatte og svimlende 1,44 billioner euro i aktiva.

Så det skjer masse ting her i landet som vi vanligvis ikke får med oss her under palmene.

 

Setter du pris på det vi skriver?

Setter du pris på det vi skriver?Spanderer du en kaffe på oss?

Grunnet Corona-viruset kan SpaniaPosten ikke distribuere noen papirugaven. Samtidig holder de fleste av våre annonsører stengt.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

Spanderer du en kaffe?

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

8. juni kan du reise fritt i Andalucia

Mandag 8. juni går Andalucia og med det Costa del Sol inn i fase 3. Det betyr at man kan reise fritt...

Albir-stranden åpner 10. juni

I Alfaz del Pi har man kommet for å klargjøre stranden i Albir for badegjester. Man har kjørt ut store mengder sand...

EU vil la folk reise 15. juni – Spania insisterer på 1. juli

Spania holder igjen mens mesteparten av EU ønsker fri reise innen Schengen-området fra 15. juni. Det var innenriks-ministrene som drøftet dette under...

Andalucia går til fase 3, Valencia-regionen venter en uke

Rundt halve Spania går inn i den siste fasen for ned-skalering av Corona-tiltakene mandag 7. juni. Blant regionene som går til fase...

Ny innkjøring til Albir klar innen nyttår

I Albir er det likefør man går i gang med byggearbeidene som skal resultere i en ny adkomstvei til Albir. Dagens innkjøring...

Slutt på «hundestrand» i Torrevieja

Siden 2018 har man kunne tatt med seg hunden på stranden i Cala de Moro og Punta Margalla i Torrevieja. Dagens ordfører...

Bolig-turisme og ferieboliger blir nøkkelen for Valencia-regionen og Costa Blanca

Under halvparten av turistene som reiser til Valencia-regionen bor på hotell. Det er eide eller leide-ferieboliger folk vil ha. Nå skal ferieboliger...

Frem og tilbake om tidligere åpne grenser til Frankrike og Portugal

I et nå ganske kjent “frem og tilbake” ga representanter for den spanske PSOE/Podemos-regjeringen først grønt lys for å åpne grensene til...

De første turistene kommer fra Norden og Tyskland i juni – britene må vente lenger

Den spanske turistministeren Maria Reyes Morato sier briter må vente med å reise til Spania. Smittesituasjonen i Storbritannia er vesentlig værre enn...

Opplev Spania!

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...