I DAGI MORGEN

Foto: Dommeren i voldtektssaken i Pamplona får kritikk for å ha tillatt beviser som tegner et lettsindig blide av offeret, mens tilsvarende kompromitterende informasjon om de tiltalte er blitt avvist som irrelevant for saken. Bildet er fra Pamplona og viser de fem tiltalte før voldtekten skal ha funnet sted.

Bevisføringen i den pågående voldtektssaken i Pamplona skaper sterke reaksjoner i Spania. Fem menn i slutten av 20-årene er tiltalt for å ha gruppevoldtatt en 18 år gammel jente under San Fermin-festivalen i fjor sommer. Mange mener imidlertid at det er offeret som nå har havnet på tiltalebenken i saken og ikke omvendt. Enkelte kritiserer rettssaken for å være en “patriarkalsk rettergang” i et patriarkalsk samfunn og krever “rettssak mot de tiltalte, ikke mot offeret”.

Ons, 2017-11-29 23:21

Bevisføringen i den pågående voldtektssaken i Pamplona skaper sterke reaksjoner i Spania. Fem menn i slutten av 20-årene er tiltalt for å ha gruppevoldtatt en 18 år gammel jente under San Fermin-festivalen i fjor sommer. Mange mener imidlertid at det er offeret som nå har havnet på tiltalebenken i saken og ikke omvendt. Enkelte kritiserer rettssaken for å være en “patriarkalsk rettergang” i et patriarkalsk samfunn og krever “rettssak mot de tiltalte, ikke mot offeret”.

Dommeren i voldtektssaken i Pamplona får kritikk for å ha tillatt beviser som tegner et lettsindig blide av offeret. Samtidig skal tilsvarende kompromitterende informasjon om de tiltale være avvist som irrelevant. Saken handler om hvordan en 18 år gammel jente fra Madrid natt til 7. juli i fjor kom bort fra reisefølget sitt under San Fermín-festivalen i Pamplona. På en benk i sentrum av byen skal hun ha kommet i prat med fem menn fra Sevilla. De fem som er i slutten av 20-årene er tiltalt for å lurt henne med seg inn i en oppgang og gruppevoldtatt henne. Selv nekter de straffeskyld og hevder jenta frivillig var med på handlingen.

Hendelsesforløpet i saken er ikke ulikt andre voldtektssaker man har sett de siste årene der det er fokusert mye på offerets rolle, blant annet Hemsedal-saken i Norge i fjor. Nevnte sak gjaldt et overgrep fra 2014, der tre menn i 30-årene skal ha skjenket en 18-år gammel jente full og utnyttet henne på det groveste. De tiltalte ble først dømt for voldtekt i tingretten, men ble senere frikjent i lagmannsretten. Meddommerne i ankesaken mente det ikke var tilstrekkelig bevist at de tiltalte hadde forstått at jenta ikke ville være med på handlingen.


Tok offerets mobiltelefon

Det samme er stridens kjerne i Pamplona-saken. Jenta viste angivelig ikke fysisk motstand da hun ble voldtatt. I retten skal hun ha begrunnet dette med at hun “bare ville at de skulle bli ferdige”. I mellomtiden skal de fem ha tatt seg til rette, drukket, røykt og kommet med oppmuntrende tilrop til hverandre underveis.

Jenta skal etter det skjebnesvangre møtet ha blitt etterlatt i oppgangen der voldtekten skal ha funnet sted. I tillegg skal de ha fratatt henne mobilen. Hun ble senere funnet sittende gråtende på en benk i nærheten, hvor forbipasserende skal ha blitt oppmerksomme på henne og ringt politiet.


Filmet overgrepet

De fem tiltalte skal også ha filmet deler av hendelsen på mobilen. Opptakene er lagt frem i retten og utgjør en viktig del av bevisføringen i saken.

Blant momentene som er tillagt betydning er at jenta aldri ga et verbalt samtykke til de seksuelle handlingene, noe de tiltalte også selv har innrømmet. I retten skal den ene av mennene ha forklart at de tok jentas “stønn” og “bevegelser” som tegn på at hun frivillig var med på handlingen. Politietterforskerne i saken har imidlertid konkludert med at det ikke er lystbetonte lyder man hører i opptaket, men "skrik av smerte".


Fantaserte om å voldta kvinner

De tiltalte tilhører en vennegjeng som skal ha vært på reise sammen fra Sevilla til Pamplona for å være med i de årlige okseløpene under San Fermín-festivalen. De kaller seg “Ulveflokken” (La Manada), et navn som har fått en ny betydning etter medias dekning av saken. Saken har også fått ekstra oppmerksomhet i det en av de tiltalte er fra det spanske militæret, mens en annen er rekrutt i det nasjonale politiet Guardia Civil. Alle fem har sittet i varetekt siden arrestasjonen i juli i fjor.

I rettssaken er det kommet frem opplysninger om at medlemmene i vennegjengen tidligere har delt fantasier om voldtekt av kvinner seg imellom. Historiene ble dokumentert gjennom Whatsapp-meldinger fra de tiltaltes smarttelefoner. Disse meldingene skal imidlertid være avvist av retten som irrelevante for saken.


Tok bilder av jenta etter overgrepet

Dommeren skal imidlertid ha akseptert bruk av liknende bevis fra de tiltaltes forsvarere, nærmere bestemt en rapport fra privatdetektiver der jentas aktivitet på sosiale medier er blitt fulgt i tiden etter at hun anmeldte saken. Målet med denne informasjonen skal ha vært å danne et bilde av jenta som en lettsindig person, en person som etter anmeldelsen ikke oppførte seg slik en voldtatt person ville ha gjort.

Blant bevisene som er tillagt betydning er et bilde som jenta skal ha lagt ut på det sosiale nettverket Instagram. Det viser en person i en t-skjorte med påskriften «Hagas lo que hagas, quítate las bragas» (Hva enn du gjør, ta av deg trusa).

Bildet er ikke av jenta selv. Forsvarerne har likevel tatt det i bruk som bevis mot henne og argumentert for at en person som virkelig er voldtatt ikke ville delt slikt materiale på internett. De samme privatdetektivene skal også ha avfotografert jenta i private sammenhenger en rekke ganger, blant annet ved er svømmebasseng. Disse bildene skal imidlertid være avvist av retten.


"Dobbelt offer"

I likhet med den norske saken reageres det på at det er jentas atferd det fokuseres på og ikke de tiltaltes. Kritikere mener jenta er i ferd med å bli et “dobbelt offer”, fordi traumer forbundet med en voldtekt vil kunne forsterkes når man i tillegg sår tvil om offerets troverdighet.

Både representanter fra kvinneorganisasjoner og juridiske eksperter i Spania karakteriserer bevisføringen i saken som kritikkverdig.


Patriarkalske holdninger

I et intervju med BBC betegner Amalia Fernández, leder for den spanske juristforeningen for kvinner Themis, rettssaken som en “patriarkalsk rettergang”.

«Vi lever i et samfunn med patriarkalske holdninger. Rettssaker reflekterer samfunnet, noe som i dette tilfellet har ført til en dobbelt viktimisering. I forbrytelser mot kvinner blir offeret omgjort til mistenkt, noe som ikke skjer med anklagere i andre forbrytelser», sier Fernández til avisen.

Uttalelsen reflekterer et syn som deles av flere i Spania. Under rettsmøtene i november har det vært daglige demonstrasjoner utenfor rettslokalene i Pamplona med krav om at det føres en “rettssak mot de tiltalte, ikke mot offeret”.

Tyveriet av jentas mobiltelefon er et av elementene som nå kan føre til en dom for seksuelle overgrep. Den ene av de tiltalte har tilstått å ha stjålet telefonen, men skal ha karakterisert det som et utslag av «grådighet» og at det var «feil» å gjøre det. Aktor i saken er imidlertid ikke i tvil om hvorfor telefonen ble tatt: "De ønsket å forlate offeret i en situasjon av hjelpeløshet".

Les også: Satte fyr på datterens voldtektsmann - løslates i 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siste nyheter »

2017-12-11 13:49
Foto: Påtalemyndighetenes anti-korrupsjonsenhet i Spania har bedt om at det tas ut ny tiltale mot Partido Populars tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo. Bildet viser ordføreren (t.h.) sammen med hans etterfølger Eduardo Dolón fra samme parti.

Partido Populars tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, er på nytt anklaget for korrupsjon.

2017-12-10 13:09
Foto: (Illustrasjon)

Antall kriminelle handlinger registrert i Alicante-provinsen og på Costa Blanca har gått ned med 2,3 prosent.

2017-12-10 13:02
Foto: Altea, Alicante.

Byrådene Beatriz Nomdedeu og Ana María Alvado fra partisamarbeidet Altea amb Trellat er under etterforskning anmeldt for korrupsjon og underslag av

2017-12-09 18:46
Foto: General Francisco Franco fikk hjelp av både nazistene i Tyskland og fascistene i Italia til å vinne borgerkrigen i Spania. Bildet viser et møte mellom SS-kommandant Heinrich Himmler (i midten t.v.) og Franco i Pardo-palasset i Madrid i 1940, året etter borgerkrigens slutt.

PSOE mener alle rettsavgjørelser knyttet til politiske fengslinger og henrettelser fra Francos dager bør annulleres.

Mer om Nyheter fra Spania »

2017-12-10 13:09
Foto: (Illustrasjon)

Antall kriminelle handlinger registrert i Alicante-provinsen og på Costa Blanca har gått ned med

2017-12-09 18:46
Foto: General Francisco Franco fikk hjelp av både nazistene i Tyskland og fascistene i Italia til å vinne borgerkrigen i Spania. Bildet viser et møte mellom SS-kommandant Heinrich Himmler (i midten t.v.) og Franco i Pardo-palasset i Madrid i 1940, året etter borgerkrigens slutt.

PSOE mener alle rettsavgjørelser knyttet til politiske fengslinger og henrettelser fra Francos da

2017-12-07 20:10

Afrikanske immigranter i Barcelona har lansert et eget varemerke for å slippe å selge forfalsknin

2017-12-06 12:17
Foto: En av banankassene fra partiet på 5.883 kilo kokain som ble funnet av politiet Guardia Civil i Algeciras i Andalucia. Varene kom fra Colombia.

Tollmyndigheter og politi i Andalucia har gjort et av historiens største kokainbeslag i Spania.

2017-12-04 13:22
Foto: Våtservietter fjernes fra et renseanlegg i Zaragoza. Problemet gjelder ikke bare i Spania, men på verdensbasis og truer økosystemene i havet. Hvert år brukes det milliarder av kroner på opprydning.

I storbyer som Madrid, Barcelona og Valencia fjernes det hvert år flere tusen tonn våtservietter

2017-11-29 23:21
Foto: Dommeren i voldtektssaken i Pamplona får kritikk for å ha tillatt beviser som tegner et lettsindig blide av offeret, mens tilsvarende kompromitterende informasjon om de tiltalte er blitt avvist som irrelevant for saken. Bildet er fra Pamplona og viser de fem tiltalte før voldtekten skal ha funnet sted.

Bevisføringen i den pågående voldtektssaken i Pamplona skaper sterke reaksjoner i Spania.

2017-11-27 10:22
Foto: I rapporten fra EU-kommisjonen kommer Spania dårligst ut på utgjevning av sosiale og økonomiske forskjeller. Spania deler bunnplasseringen med Bulgaria, Hellas og Litauen.

Spansk økonomi har vært i vekst i flere år.

2017-11-25 15:49

Leroy Merlin åpnet et nytt utsalg like ved La Zenia Boulevard i Orihuela like syd for Torrevieja.

2017-11-24 19:46

Barcelona har gått fra fra å ha sterkest økonomisk vekst i Spania til å nå oppleve at bedrifter,

2017-11-24 14:34
Foto: Foreningen for gjenoppretting av historieminnet i Spania (ARMH) mener det er uforståelig at Franco-stiftelsen skal forståes som en organisasjon av allmenn verdi og interesse. Bildet er fra et amatøropptak av Franco-tilhengere som synger fascist-sanger og gjør fascisthilsen under en minnegudstjeneste på 42-årsjubileet for diktatorens død i Madrid den 20. november i år.

Mer enn 200.000 spanjoler har signert en underskriftskampanje om forbud mot stiftelsen Francisco

2017-11-21 12:39
Foto: De åtte immigrantene som ankom Benidorm natt til tirsdag 21. november skal ha fått assistanse fra Cruz Roja, spanske Røde Kors (Playa de Poniente, Benidorm).

Over 350 båtimmigranter er i løpet av 2017 kommet til Costa Blanca, et uvanlig høyt tall så langt

2017-11-19 11:36
Foto: De nye radarene skal brukes av politiets motorsyklister og kan registrere hastighet på opptil 250 kilometer i timen. Innkjøpet er bare ett av flere tiltak mot fartsovertredelse på spanske veier.

Spansk trafikkpoliti får over 860.000 euro til innkjøp av flere mobile radarer for å ta fartssynd

2017-11-19 09:54
Foto: José Manuel Maza.

Spanias riksadvokat José Manuel Maza døde lørdag 18.

2017-11-17 15:31
  Foto: At russisk støttede hackere skal ha blandet seg inn i valgkampanjen i Catalonia i september er avvist av Moskva. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov betegner onsdag 15. november påstandene som «anti-russisk hysteri».

Påstandene om Russlands innblanding i Catalonia har nå havnet på EU-rådets bord. Mandag 13.

2017-11-16 16:11

En spansk domstol gir 1.6 milliarder Euro i erstatning til de som ble skadelidende etter at tanke

2017-11-16 16:08

To kvinner ombord på en flight fra Menorca til Barcelona måtte forlate flyet etter et opptrinn so

MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 11.12.2017

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 12.12.2017

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.