20 millioner appelsiner går til Norge hver påske

Publisert

Mange nordmenn forbinder påsken med appelsin, kakao og kvikk-lunsj og i følge informajsonsdirektøren i Frukt og Grønt, er Norge er en appelsinelskende nasjon og i påske tredobles forbruket. Bare duften av appelsin som sprer seg kan løfte sinnsstemningen. Og for nordmenn i Spania er tiden nesten overmoden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige Navelinaappelsiner. Det er nå de er modne og på sitt aller beste.

Britt Kåsin, informasjonsdirektør for Frukt og Grønt i Norge, sier til Spaniaposten at nordmenn fråtser i appelsiner i påsken. Hun forteller at Norge har hatt tilgang på denne sitrusfrukten i over 100 år og at dette har gjort appelsinen til et selfølgelig kosthold.

-Bananer er den frukten vi spiser mest av. Vi har et forbruk på hele 81.239 tonn. Dernest appelsiner og klementiner, til sammen med 37.509 tonn appelsiner og 26.980 tonn klementiner pr år. Så er det epler med 59.024 tonn.

Vi bruker appelsiner aller mest som en frisk frukt, men for øvrig i fruktdesserter, litt til kaker, litt i matretter generelt og mye til friskpresset juice, sier informajonsdirektøren.

Fra jul til påske er det høysesong på appelsiner og spesielt er det de fra Spania som dominerer markedet i Norge. Tidligere fikk vi denne saftige frukten bare når det var sesong i middelhavslandene. De kom ved juletider og var i handelen frem til påske. Disse var ofte de søteste og beste appelsinene og kanskje er det derfor nordmenn forbinder appelsiner med påsken.

-Nordmenn setter til livs 5000 tonn appelsiner i de to ukene vi i bransjen regner som påskeukene. Det vil si litt over to kilo hver, eller tre ganger så mye som ellers i året, forteller informasjonsleder, Hanne Linnert i Bama Norge.

Påskeappelsinene hentes hovedsakelig fra Spania og er veldig søte og saftige. Klementiner er også svært populære i påsken, men styrkeforholdet i høytiden er nesten seks solgte appelsiner per klementin.

Hanne Linnert forteller til Spaniaposten at ettersom denne sitrusfrukten nå er tilgjengelig hele året, fordeler forbruket seg over hele året. På den annen side, er nordmenn veldig tradisjonsbundne, så vi spiser appelsiner rundt jul og påske, mens i november og desember er det klementiner som råder fruktfatet.

Bama importerer 70 % av sitt appelsinvolum fra Spania, forutsatt at kvaliteten er slik dem ønsker, forteller hun.

Vulkansk smak
Klassiske oransje påskeappelsiner får økt konkurranse fra røde appelsiner, tidligere kjent som blodappelsiner.

-De røde appelsinene henter vi fra Sicilia, der de dyrkes i et område som ligger rett ved den sovende vulkanen Etna. Det spesielle klimaet der gir dem en helt særegen smak og aroma, hevder Linnert.

Det røde pigmentet i de røde appelsinene gir dem ekstra høyt innhold av c-vitaminer og den sterke antioksidanten antocyanin. Appelsinen virker appetittvekkende, blodrensende, vanndrivende og avførende. I tillegg til vitamin C, inneholder appelsinen vitamin A, B, kalsium, kopper, mangan, fosfor, kalium, sink, bioflavonoider, naturlig sukker og pektin. Det har blitt hevdet at appelsinen på grunn av sitt høye innhold av vitamin C kan bidra til å avverge astma-anfall, tannkjøttbetennelse og bronkitt. En appelsin er nok til å dekke dagsbehovet for vitamin C.

”Appelsin” betyr ”kinesisk eple på mange språk”. Appelsintreet kan bli opptil ti meter høyt med fantastisk velduftende Azahar-blomster. Det er for det meste fruktene fra treet som blir brukt, men det er mulig å koke te av blomstene. De kan også kokes og brukes til mat. Appelsinolje er den mest brukte eteriske oljen og den brukes blant annet til å parfymere vaskemidler, kremer og kosmetikk.

Appelsiner plukkes ofte før de er modne, hvilket dessverre får effekt på smaken som blir mer syrlig og mindre aromatisk. Dette skyldes den oftest lange transportveien fra opphavslandene, som f.eks Nord-Afrika, Hellas, Italia, Israel, Tyrkia og Spania.

Historie
De fleste historikere mener at appelsinen stammer fra Sørøst Asia og at frukten har eksistert i rundt 7000 år. Videre mener de at i begynnelsen av det første århundre ble det dyrket appelsinplantasjer i Kina. Frukten ble veldig populær blant de mer velstående og en slags ”appelsinkrig” utartet seg hvor det var om å gjøre å dyrke frem den beste appelsinen.

I Europa var det mest sannsynlig romerne som introduserte denne sitrusfrukten og de dyrket appelsinplantasjer rundt det første århundre.

De søte appelsinene som de fleste er så glad i sies å ha kommet til Europa fra Sør Kina, Nordøst India eller muligens fra Sørøst Asia på 1500 tallet. Spanjoler, portugisere, arabere og nederlandske sjømenn plantet sitrustrær langs mange av sine handlesruter for å forhindre skjørbuk.

Den søte appelsinen ble svært populær og i 1646 sies det at den var godt kjent i Europa.

Av Linda Jeppesen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter