Feirer artisjokken

Siste nytt

De første turistene kommer fra Norden og Tyskland i juni – britene må vente lenger

Den spanske turistministeren Maria Reyes Morato sier briter må vente med å reise til Spania. Smittesituasjonen i...

Reiser mellom provinsene fra 7. juni

Spanias transport-minister, Jose Luis Abalos, sier man åpner for reiser mellom spanias regioner 7. juni, men begrenset...

Slutt på “alarm-tilstand” 21. juni

Spanias statsminister Pedro Sanchez annonserte søndag 31.mai at han ber om en siste forlengelse av alarm-tilstanden til...

Orihuela og Guardamar har åpnet strendene og handlesenter

1. juni åpnet strendene i Orihuela og Guardamar. Selv om det er fritt frem for å bade...

Ingen omkomne av Corona-viruset siste døgn – rekordfå nye smittede

Det er i Spania ikke registrert noen dødsfall som kan knyttes til Corona-viruset siste døgn. Antallet nye...

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker. Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.

Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt.

Feirer artisjokken
Artisjokken kom opprinnelig fra Maghrebområdet, Sør-Europa, landene langs Middelhavet og Midtøsten. Her har den blitt plantet i jordbruk for mellom 5.000-10.000 år.
Grekerne dyrket artisjokken under navnet kaktos. I middelalderen ble de også dyrket i Italia og Frankrike.
Artisjokktypen Blanca de Tudela blir hovedsakelig dyrket i Navarra, La Rioja, nord i Castellòn og i Alicanteprovinsen. Denne typen er grønn og ganske liten.

16. Februar blir artisjokken fra området Vega Baja del Segura feiret og festen toppes i slutten av måneden.
25, 26 og 27. februar skal kommunen Almoradì feire typisk gastronomi fra Alicante. Nemlig artisjokken.

Uforglemmelig opplevelse
Feiringen er kjørt i gang av foreningen for restauranter i Almoradí, La Asociaciòn de restaurantes de Almoradì.
Målet er å gi artisjokken den æren den fortjener som representant fra Vega Baja.

Foreningen er sammensatt av de kjente restaurantene i kommunen El Cruce, El Buey, Silvino, El Rey og Los Salones Pascual som skal gjøre sitt for å gi en uforglemmelig artisjokk-opplevelse i Almoradí.

En delikatesse
Tre dager vil fylles med konferanser, kokkekurs, forelesninger, utstillinger, prøvesmaking og konkurranser.
Det vil også arrangeres en konkurranse for kokkelærlinger i regionen, om å lage den beste artisjokkoppskriften.
Artisjokken har i de senere år fått høy status og regnet som en delikatesse i grønnsaksdisken.

Grønnsaken bærer en vanskelig historie. I følge gammel mytologi ble Jupiter forelsket i Cynara. Hun avviste ham kaldt og viste ingen interesse for Jupiters tilnæringer. For å straffe henne forvandlet Jupiter henne til en artisjokk.
Senere ble den ansett for å være afrodisiakum med en dårlig effekt på sinnet, og den ble derfor forbudt å spise i Frankrike.

I moderne tid har denne myten heldigvis blitt motbevist, og folket har igjen inntatt den eksklusive grønnsaken.
Artisjokken er mild på smak. Når man skreller artisjokken drar man av bladene rundt helt til man har kommet inn på artisjokkhjertet.

Tilberedelse og oppbevaring
Den er svært enkel å tilberede og kan anvendes på mange måter. Grønnsaken kan kokes, stekes, grilles eller dampes, men ikke spises rå.

Husk at artisjokken fort blir brun når den tilberedes. For å unngå dette kan den legges i en bolle vann med noen sitronskiver.

Artisjokken må først skrelles, og deretter bruker man grønnsakens innerste kjerne.
Når den tilberedes skal bladene sitte løst.
Kok til artisjokken er mør. Koketiden varierer etter grønnsakens størrelse så det kan være lurt å stikke i den med en kniv for å se om den er myk.
På store artisjokker er det vanlig å fjerne ”hårene” i sentrum.

På små artisjokker er ikke dette vanlig. Det kan sees på små artisjokker man kan kjøpe ferdig tilberedt på glass.
Man kan kjøpe fersk artisjokk gjennom hele året, men den er på sin aller beste om våren og høsten. Velg artisjokkene som har den grønneste fargen og hvor bladene står tett og lukket.

En frisk og moden artisjokk skal føles kompakt og tung i hånden i forhold til størrelsen. Man kan også høre bladene gnisse mot hverandre når man klemmer på frukten.
Grønnsaken bør oppbevares i kjøleskap. Dersom den ikke skal brukes innen kort tid, kan den holdes frisk ved å legge et fuktig håndkle over.

Setter du pris på det vi skriver?

Setter du pris på det vi skriver?Spanderer du en kaffe på oss?

Grunnet Corona-viruset kan SpaniaPosten ikke distribuere noen papirugaven. Samtidig holder de fleste av våre annonsører stengt.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

Spanderer du en kaffe?

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

De første turistene kommer fra Norden og Tyskland i juni – britene må vente lenger

Den spanske turistministeren Maria Reyes Morato sier briter må vente med å reise til Spania. Smittesituasjonen i Storbritannia er vesentlig værre enn...

Reiser mellom provinsene fra 7. juni

Spanias transport-minister, Jose Luis Abalos, sier man åpner for reiser mellom spanias regioner 7. juni, men begrenset til de som er i...

Slutt på “alarm-tilstand” 21. juni

Spanias statsminister Pedro Sanchez annonserte søndag 31.mai at han ber om en siste forlengelse av alarm-tilstanden til 21. juni. Det er også...

Orihuela og Guardamar har åpnet strendene og handlesenter

1. juni åpnet strendene i Orihuela og Guardamar. Selv om det er fritt frem for å bade og svømme var det en...

Ingen omkomne av Corona-viruset siste døgn – rekordfå nye smittede

Det er i Spania ikke registrert noen dødsfall som kan knyttes til Corona-viruset siste døgn. Antallet nye som har testet positivt for...

Spania går til fase 2 – Dette kan du gjøre fra og med mandag

Mandag 1. juni går mesteparten av Spania til Fase 2, untatt de opprinnelig hardest rammede regionene, Madrid, Barcelona og deler av Nord-Spania...

En av fem på sykehus døde av Corona-viruset 85.7% fikk hydroxiklorin

Innsamlede data viser at den «typiske» pasienten som omkom av Corona-viruset var over 90 år gammel med minst to kroniske sykdommer fra...

Fem tips om boligmarkedet etter Corona-viruset

Ingen har kunne gått på visning eller flytte. Næringslivet har nesten stoppet opp i flere måneder. Mange er permittert eller har mistet...

Deler av Spania åpner allerede i juni

Den spanske regjeringen la 26. mai frem et forslag for EU om hvordan man enklere og sikrere kan åpne for fri reise...

Opplev Spania!

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...