En smak av Spania: Safran

Siste nytt

Utlendinger presser opp boligprisene i Spania

En studie utført av BIS (Banco de Pagos Internacionales) konkluderer med at utlendinger er ansvarlige for rundt en fjerdedel...

Ferieboliger for tre milliarder Euro

Utlendinger kjøpte feriebolig i Spania for over tre milliarder Euro i 2019 på Costa Blanca. 22.164 boliger ble solgt...

Forbyr bobiler i La Mata

Det er nå forbud mot parkering av bobiler i første linje mot havet. Men bobilene fortsetter å «invadere» kystlinjen.

Spania mister over 90 milliarder i korrupsjon

En studie utført av EU har konkludert med at korrupsjon koster hver spanjol nesten 2.000 Euro hvert år. Men...

Bli kjent med Orihuelas lokalhistorie

Orihuela er kjent i hele Spania for sin rike historie og den katolske kirkes lange innflytelse. Byen har ambisjoner...

Spania var tidligere storeksportør av safran, ett krydders om krever ekstremt mye arbeide for å produsere selv små mengder.  70% av all verdens safran ble dyrket på slettene i La Mancha. Og nå i november er det tid for å høste den kostbare avlingen i Spania.

I dag kommer mesteparten av verdens Safran fra Iran selv om noen fortsatt påstår at verdens beste safran er den spanske.  Krydderet dyrkes og høstes fortsatt i Spania hvor den blant annet gir matretter som Paella sin karakteristiske gule farge.

Safran er i likhet med så mye ”spansk” ett produkt som kom hit fra Nord-Afrika.  Krydderet består av de tørkede arrene fra safrankrokusen (Crocus Sativus L.). Dette er et av de mest kostbare krydderene som finnes. Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 arr, som må plukkes og renses for hånd. Tidligere var Spania en stor eksportør av safran, men i dag har Iran 95% av verdensmarkedet med en eksport på omkring 180 tonn safran i 2004-2005. Safran høstes i løpet av to intensive uker i månedskiftet oktober/november. Safran brukes i hovedsak som smakstilsetting i mat, som krydder og i kjemisk prosessindustri.

«Ingenting forfalskes så meget som safran» skrev Plinius omkring år 70 e. Kr. Slikt fusk ble strengt straffet. Det var gjerne gurkemeie eller saflor man benyttet for å narre folk. Første gang safran nevnes er på sumeriske leirtavler fra 4000 f.Kr. Man tror at safranblomsten kommer fra Asia, men en del historikere tror den kommer fra Hellas.

Safran nevnes også i Det gamle testamente, i Høysangen 4,14: Nardus og safran, kalmus og kanel med alle slags viraktrær, myrra og aloëtrær og alle de beste velluktende urter. Etter Romerrikets fall forsvant safranen fra Europa. Men den vendte tilbake under korsfarertiden, da korsridderne stiftet bekjentskap med det arabiske kjøkken. Til Norge kom safran trolig på 1600-tallet.

I Europa benyttes safran nå gjerne i mange matretter. Safran er en av de tre viktigste ingrediensene i Paella og gir den gule fargen. Det finnes ingen kunstig erstatter for smaken av safran. Fargen krydderet gir lar seg imitere men smaken får man kun av naturlig safran. Safran inngår også i den franske fiskesuppen bouillabaisse og den italienske risretten risotto alla milanese. I Iran blir gjerne risretter forfinet med safran. Til desserter som saffranis og panna cotta gir det en god smak og fin gul farge. Den beste safranen hevdes av noen å være en variant fra Sørfrankrike, Gâtinais-safran, men iransk safran fra Khorasan sies å ha en jevn og høy kvalitet.

For å være sikker på god safran skal du bare handle inn hele pistiller. Kjøper du malt safran kan du ikke være sikker på kvaliteten. Safrantrådene (filament, merker, pistiller) har en klar og intensiv rødfarge (ingen annen farge, eller svært lite av de gule delene). Safrantråder må være tørre og skjøre ved berøring. Safranaromaen er sterk og frisk, aldri med muggsmak. Man fastsetter safranens kvalitet via en internasjonal ISO-standard: 3632-1 og 2: 1994. Da måler man fargestyrke, smak og aroma.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Utlendinger presser opp boligprisene i Spania

En studie utført av BIS (Banco de Pagos Internacionales) konkluderer med at utlendinger er ansvarlige for rundt en fjerdedel av prisøkningen på bolig i Spania.

Ferieboliger for tre milliarder Euro

Utlendinger kjøpte feriebolig i Spania for over tre milliarder Euro i 2019 på Costa Blanca. 22.164 boliger ble solgt til utlendinger i Valencia-regionen året som...

Forbyr bobiler i La Mata

Det er nå forbud mot parkering av bobiler i første linje mot havet. Men bobilene fortsetter å «invadere» kystlinjen. Både gjerder og...

Spania mister over 90 milliarder i korrupsjon

En studie utført av EU har konkludert med at korrupsjon koster hver spanjol nesten 2.000 Euro hvert år. Men det står enda værre til...

Bli kjent med Orihuelas lokalhistorie

Orihuela er kjent i hele Spania for sin rike historie og den katolske kirkes lange innflytelse. Byen har ambisjoner om å få deler av...

Rekordbesøk på Costa Blanca – en av ti kommer fra Norge

Februar er lavsesong på Costa Blanca, men hotellene på Costa Blanca kan likevel melde om flere besøk enn året før. I snitt...

Havn i Altea «utvider»

Den lenge omstridte flyttingen av innfarten til den lille havnen «El Portet» går videre. Rådhuset i Altea oppfordrer befolkningen til å protestere mot dette til...

Turistene sløser med vannet på Costa del Sol

I turistområdene langs kysten av Malaga, Costa del Sol, er vannforbruket ti ganger så høyt som snittet ellers i Andalucia-regionen. En studie publisert...

Regional nasjonalisme: Politi på valensiansk

I Valencia, Spanias tredje største by, må de fra nå av være minst en politimann på hvert skift som snakker valensiansk.

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...