Las Torrijas – tradisjonell påskerett

Siste nytt

Bråstopp for boligmarkedet

Det spanske boligmarkedet får som følge av Corona-utbruddet en bråstopp. Så lenge ingen kan gå på visning kjøper heller...

Katastrofe for turist-næringen

Kostnadene som følger tiltakene tatt mot Corona-viruset er det værste slaget mot turistnæringen noen sinne. Konsekvensene overgår langt 11-september og...

Færre smittede i Malaga

Siste døgnet er det registrert 47 nye smittede i Malaga-provisen. Dette er under halvparten av foregående døgn...

Nå er det forbudt å si opp ansatte i Spania

Næringsdrivende i Spania er fortvilet. Omsetningen har for mange stoppet helt opp, husleie og lån skal uansett...

Veksten i nye smittede går ned – 832 døde på en dag

Mens Spania har rekordmange 832 døde i løpet av ett døgn ser man et den prosentvise økningen...

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.

”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene.

Gammel brødrett
Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.
Navnet ”La Torrija eller La Torreja” dukket opp for første gang på 1400-tallet. Juan del Encina ble sitert ”Honning og masse egg for å lage torrejas”. Man tror at teksten viser til en rett egnet for kvinner som nettopp har vært igjennom en fødsel.
Deretter dukket oppskriften opp i en kokebok ”Libro de Cozina” i 1607.
På begynnelsen av 1900-tallet var retten svært vanlig på vertshus i Madrid og ”Las Torrijas” ble servert sammen med et glass vin.

Enkel fremgangsmåte
Det finnes mange ulike variasjoner av ”Las Torrijas”.
Den vanligste måten er å bruke en loffskive hvor tykkelsen ikke er mer enn to centimeter.
De fleste bruker hjemmelaget brød som er en dag eller to gammelt, fordi dette brødet absorberer væsken bedre.
Man kan koke opp melk med sukker, kanel og en liten skive av skallet på en sitron eller en appelsin.
Etter at melken er kokt opp, heller man blandingen over loffskivene som ligger i en form. Man kan også helle blandingen i en suppetallerken og dynke loffskivene der.
Når loffskivene er godt dynket, skal de vendes i pisket egg.
Deretter steker man ”Las Torrijas” i en varm stekepanne med litt olivenolje.
Loffskivene skal stekes på begge sider til de er gylne.
Til slutt legger man skivene på et fat og drysser over litt sukker og kanel.

Mange varianter
Mange bakerier har ”Torrijas” i flere varianter. Noen er dynket i melkeblanding og andre er dynket i vin. Enkelte steder bruker de bare vann og andre dynker skivene i varm honning.
Mange steder har de også egne varianter for de som er allergiske mot melk eller egg.
De tilbyr vegetabilske ”Torrijas” der de bytter ut kumelk med sojamelk, og bytter ut egg med mel fra kikerter.
De fleste strør sukker og kanel på påskeretten, mens andre drypper litt likør eller honning over.

En utbredt brødrett
Tradisjonen med å spise ”Torrijas” i påsken kommer mest sannsynlig av at man måtte utnytte brødet på flest mulige måter, siden man i påsketider ikke kunne spise kjøtt.
Retten er svært utbredt. I Norge kalles den ”Arme riddere”, i Frankrike heter den ”Pain perdu”, og i England kalles de bare for ”French toast”.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Bråstopp for boligmarkedet

Det spanske boligmarkedet får som følge av Corona-utbruddet en bråstopp. Så lenge ingen kan gå på visning kjøper heller ingen nye boliger. Eksperter estimerer et...

Katastrofe for turist-næringen

Kostnadene som følger tiltakene tatt mot Corona-viruset er det værste slaget mot turistnæringen noen sinne. Konsekvensene overgår langt 11-september og finanskrisen. Strendene...

Færre smittede i Malaga

Siste døgnet er det registrert 47 nye smittede i Malaga-provisen. Dette er under halvparten av foregående døgn og en trededel av de...

Nå er det forbudt å si opp ansatte i Spania

Næringsdrivende i Spania er fortvilet. Omsetningen har for mange stoppet helt opp, husleie og lån skal uansett betales. Og ansatte skal ha...

Veksten i nye smittede går ned – 832 døde på en dag

Mens Spania har rekordmange 832 døde i løpet av ett døgn ser man et den prosentvise økningen fra dagen før igjen går...

Lot 120.000 samle seg under Corona-utbruddet

Etterforsker om demonstrasjonen 8. mars var «kriminell» I Madrid har en dommer startet etterforskning av demostrasjonen det ble gitt...

Corona-epedemien nære toppen – færre nye smittede

Etter en uke med økende og alarmerende dødstall går antall nye omkomne ned for første gang på en uke. 655 døde siste...

Torsdag 26. mars: 56.188 smittede i Spania – lite langs kysten

I Spania er det pr 26. mars 56.188 som har blitt smittet av Corona viruset. 4089 har omkommet. 87,57% de som...

Alicante: Nesten halvparten omkom på samme gamlehjem

Av de 71 som er meldt omkommet i Alicante-provinsen pr 25.03 var 26 av dem beboere på det samme sykehjemmet.

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...