Las Torrijas – tradisjonell påskerett

Siste nytt

De første turistene kommer fra Norden og Tyskland i juni – britene må vente lenger

Den spanske turistministeren Maria Reyes Morato sier briter må vente med å reise til Spania. Smittesituasjonen i...

Reiser mellom provinsene fra 7. juni

Spanias transport-minister, Jose Luis Abalos, sier man åpner for reiser mellom spanias regioner 7. juni, men begrenset...

Slutt på “alarm-tilstand” 21. juni

Spanias statsminister Pedro Sanchez annonserte søndag 31.mai at han ber om en siste forlengelse av alarm-tilstanden til...

Orihuela og Guardamar har åpnet strendene og handlesenter

1. juni åpnet strendene i Orihuela og Guardamar. Selv om det er fritt frem for å bade...

Ingen omkomne av Corona-viruset siste døgn – rekordfå nye smittede

Det er i Spania ikke registrert noen dødsfall som kan knyttes til Corona-viruset siste døgn. Antallet nye...

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.

”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene.

Gammel brødrett
Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.
Navnet ”La Torrija eller La Torreja” dukket opp for første gang på 1400-tallet. Juan del Encina ble sitert ”Honning og masse egg for å lage torrejas”. Man tror at teksten viser til en rett egnet for kvinner som nettopp har vært igjennom en fødsel.
Deretter dukket oppskriften opp i en kokebok ”Libro de Cozina” i 1607.
På begynnelsen av 1900-tallet var retten svært vanlig på vertshus i Madrid og ”Las Torrijas” ble servert sammen med et glass vin.

Enkel fremgangsmåte
Det finnes mange ulike variasjoner av ”Las Torrijas”.
Den vanligste måten er å bruke en loffskive hvor tykkelsen ikke er mer enn to centimeter.
De fleste bruker hjemmelaget brød som er en dag eller to gammelt, fordi dette brødet absorberer væsken bedre.
Man kan koke opp melk med sukker, kanel og en liten skive av skallet på en sitron eller en appelsin.
Etter at melken er kokt opp, heller man blandingen over loffskivene som ligger i en form. Man kan også helle blandingen i en suppetallerken og dynke loffskivene der.
Når loffskivene er godt dynket, skal de vendes i pisket egg.
Deretter steker man ”Las Torrijas” i en varm stekepanne med litt olivenolje.
Loffskivene skal stekes på begge sider til de er gylne.
Til slutt legger man skivene på et fat og drysser over litt sukker og kanel.

Mange varianter
Mange bakerier har ”Torrijas” i flere varianter. Noen er dynket i melkeblanding og andre er dynket i vin. Enkelte steder bruker de bare vann og andre dynker skivene i varm honning.
Mange steder har de også egne varianter for de som er allergiske mot melk eller egg.
De tilbyr vegetabilske ”Torrijas” der de bytter ut kumelk med sojamelk, og bytter ut egg med mel fra kikerter.
De fleste strør sukker og kanel på påskeretten, mens andre drypper litt likør eller honning over.

En utbredt brødrett
Tradisjonen med å spise ”Torrijas” i påsken kommer mest sannsynlig av at man måtte utnytte brødet på flest mulige måter, siden man i påsketider ikke kunne spise kjøtt.
Retten er svært utbredt. I Norge kalles den ”Arme riddere”, i Frankrike heter den ”Pain perdu”, og i England kalles de bare for ”French toast”.

Setter du pris på det vi skriver?

Setter du pris på det vi skriver?Spanderer du en kaffe på oss?

Grunnet Corona-viruset kan SpaniaPosten ikke distribuere noen papirugaven. Samtidig holder de fleste av våre annonsører stengt.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

Spanderer du en kaffe?

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

De første turistene kommer fra Norden og Tyskland i juni – britene må vente lenger

Den spanske turistministeren Maria Reyes Morato sier briter må vente med å reise til Spania. Smittesituasjonen i Storbritannia er vesentlig værre enn...

Reiser mellom provinsene fra 7. juni

Spanias transport-minister, Jose Luis Abalos, sier man åpner for reiser mellom spanias regioner 7. juni, men begrenset til de som er i...

Slutt på “alarm-tilstand” 21. juni

Spanias statsminister Pedro Sanchez annonserte søndag 31.mai at han ber om en siste forlengelse av alarm-tilstanden til 21. juni. Det er også...

Orihuela og Guardamar har åpnet strendene og handlesenter

1. juni åpnet strendene i Orihuela og Guardamar. Selv om det er fritt frem for å bade og svømme var det en...

Ingen omkomne av Corona-viruset siste døgn – rekordfå nye smittede

Det er i Spania ikke registrert noen dødsfall som kan knyttes til Corona-viruset siste døgn. Antallet nye som har testet positivt for...

Spania går til fase 2 – Dette kan du gjøre fra og med mandag

Mandag 1. juni går mesteparten av Spania til Fase 2, untatt de opprinnelig hardest rammede regionene, Madrid, Barcelona og deler av Nord-Spania...

En av fem på sykehus døde av Corona-viruset 85.7% fikk hydroxiklorin

Innsamlede data viser at den «typiske» pasienten som omkom av Corona-viruset var over 90 år gammel med minst to kroniske sykdommer fra...

Fem tips om boligmarkedet etter Corona-viruset

Ingen har kunne gått på visning eller flytte. Næringslivet har nesten stoppet opp i flere måneder. Mange er permittert eller har mistet...

Deler av Spania åpner allerede i juni

Den spanske regjeringen la 26. mai frem et forslag for EU om hvordan man enklere og sikrere kan åpne for fri reise...

Opplev Spania!

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...