Spansk spekeskinke – En religiøs demonstrasjon

Siste nytt

Ble tilbudt 35.000 Euro får å drepe ordføreren i Polop

Et beskyttet vitne har i retten fortalt at han ble tilbudt 35.000 Euro for å drepe den tidligere ordføreren...

Sanden på Los Locos stranden i Torrevieja skader miljøet

Den nye sanden Torrevieja kommune har lagt ut på Los Locos stranden skader livet i havet. Det...

Karneval i Torrevieja 2020

Årets feiring av karneval i Torrevieja begynner 31. januar og fortsetter helt til avslutningen 29. februar. Høydepunktet...

Alicante flyplass stengt på grunn av brann

Alicante flyplass stenges frem til klokken 12.00 torsdag 15. januar. Dette etter at det brøt ut en...

Pris på utleie vil stige i 2020

Ekspertene anslår at leieprisene vil stige med rundt 5% i løpet av 2002. I snitt vil det...

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter. Ofte flere på rekke og rad. Tradisjonen har med preservering og speking av kjøttet å gjøre og skal vise at spisestedet har god mat. Men det finnes også en annen grunn, som går helt tilbake til Den spanske inkvisisjonen på 1400-tallet, da jøder og muslimer mistet eiendomsretten, ble forvist fra Spania og etterhvert forfulgt.

For å finne svare på hva spansk skinke har med jøder og inkvisisjonen å gjøre, må vi tilbake til tiden etter gjenerobringen av Spania på slutten av 1400-tallet. Maurerne var beseiret på Den iberiske halvøy og alle som nektet å bekjenne seg til den kristne tro ble forvist fra Spania.

I 1492 besluttet det fryktede kongeparet Isabella I og Ferdinand II, også kjent som De katolske monarker, at også jødene skulle utvises. Den spanske inkvisisjonen, eller Det hellige inkvisisjonsbyrås domstol som det egentlig het (Tribunal del Santo Oficio de la Inquisición) var allerede blitt opprettet av de samme konger i 1478.

I motsetning til tidligere inkvisisjoner som enten var styrt av biskoper eller paven i Roma, var denne direkte underlagt kongehuset. Bakgrunnen for opprettelsen var gjenerobringen av Spania og kongens ønske om kontroll over muslimer og jøder. Blant sefardene, jøder som holdt til på Den iberiske halvøy, var mange tvunget til å dra. De som ble igjen måtte konvertere til kristendommen.

Å spise svin var forbudt innen både jødedommen og islam. Likevel skal mange av de konverterte sefardene ha valgt å bryte med normen. Å kunne vise at man var en ekte kristen overfor inkvisisjonen var et spørsmål om liv eller død. Spiste man gris, økte sjansen for at man fikk være i fred. Praksisen skal ha blitt akseptert av jødiske skriftlærde (rabbinere), så lenge man i egen samvittighet bekjente seg til jødedommen.

 

Hang opp spekeskinker for å vise tilhørighet

Den kjente kokebokforfatteren Claudia Roden, selv jøde med sefardisk opphav, har i boken The food of Spain fra 2011 skrevet om historien.

Svin kunne bli brukt i de fleste retter og i form av produkter fra grisen som smult til forskjellige formål. En spekeskinke hengende ved inngangen til huset, bidro til å vise tihørighet.


Påvirket den spanske matkulturen

Slik ble bruken av gris smeltet sammen med jødiske mattradisjoner og har etterlatt seg spor i det spanske kjøkken.

Et eksempel på dette er i følge Roden den mallorkanske bakevaren ensaimada som tradisjonelt lages med smult. Et annet den spanske suppe- og gryteretten «escudella» med kjøttboller av svin. Bruken av svin skal ha vært så utbredt blant sefardene i Spania at de fikk kallenavnet «marranos», et annet ord for gris på spansk.


Før poteten kom til Spania

Men jødene bragte også med seg andre matvaner. Mens tradisjonen for frityrstekt fisk i mel og retter med nøtter kom fra den mauriske kulturen, bragte jødene med seg erter, kikerter, linser, bønner og andre belgfrukter.

Et bevis på denne påvirkningen finnes i det spanske navnet for bønner «judías». I følge Roden var noe av årsaken til denne innflytelsen at poteten ennå ikke var kommet til Spania og Europa, det vil si før Christofer Columbus i 1492 gjorde sin reise til potetens opphavsland Amerika. Belgfrukter ble derfor et viktig supplement til annen mat.

Les også: Lov om sefardiske jøder vedtatt 

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ble tilbudt 35.000 Euro får å drepe ordføreren i Polop

Et beskyttet vitne har i retten fortalt at han ble tilbudt 35.000 Euro for å drepe den tidligere ordføreren i Polop, Alejandro Ponsada. Vitnet sier...

Sanden på Los Locos stranden i Torrevieja skader miljøet

Den nye sanden Torrevieja kommune har lagt ut på Los Locos stranden skader livet i havet. Det skal legges ut totalt 300.000...

Karneval i Torrevieja 2020

Årets feiring av karneval i Torrevieja begynner 31. januar og fortsetter helt til avslutningen 29. februar. Høydepunktet for mange er opptoget 16....

Alicante flyplass stengt på grunn av brann

Alicante flyplass stenges frem til klokken 12.00 torsdag 15. januar. Dette etter at det brøt ut en mindre brann på taket av...

Pris på utleie vil stige i 2020

Ekspertene anslår at leieprisene vil stige med rundt 5% i løpet av 2002. I snitt vil det koste litt over 10 Euro...

Fortsatt lave lånerenter i Spania

En analyse av boligrenten de nest årene er gode nyheter for de som har lånt penger til bolig i Spania. JP...

Nå skal det betales «riktig» skatt på boliger som kjøpes i Spania

Spanias nye regjering varsler endringer i avgiftene man betaler ved kjøp av eiendom. Mest relevant for norske kjøpere av bolig i Spania...

Romerske bad skal restaureres

I Villajoyosa er det satt av 400.000 Euro til restaureringen av byens gamle romerske bad «Allon de la Vila». Ruinene av...

Ny rekord på Alicante flyplass

Bare i desember måned passerte over en million reisende gjennom Alicante flyplass. Dette er ekstremt gode tall for en måned midt i lavsesongen.

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...