I DAGI MORGEN

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 

På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.

Søn, 2016-04-17 08:01

Av:

Redaksjonen

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 

På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.
Nisperos-bøndene har tradisjonelt vært blant de rikeste i området og i dag eies flere av turistmetropolen Benidorms hoteller av familier som har tjent sine første penger på nettopp nisperos.

Bedøvende
I store mengder skal nisperos ha en viss bedøvende effekt. Den blir også brukt i tradisjonell kinesisk medisin mot sår hals og som ”hostesaft”.
I likhet med mange andre frukter er selve frøet svakt giftig. Ørsmå mengder amygdalin som avgir cyanid under fordøyelse er et av stoffene i ”nøtten” som ikke brukes til matformål. Frukten inneholder lite mettet fett og sodium. Den er rik på A-vitaminer, kalium, magnesium i tillegg til ufordøyelig fiber.

Mye arbeid
Det ligger mye arbeid bak for å få frem salgbare frukter. I tillegg til vanlig stell og beskjæring må det fjernes kart fra treet så maks tre frukter får vokse frem på hver gren. Hvis ikke blir fruktene for små. Dette manuelle arbeidet utføres i Callosa oftest av immigranter fra Ecuador sent på vinterhalvåret, og i april/mai er frukten klar til å høstes, noe som må gjøres for hånd. Nisperos er myk og tåler ikke hard behandling og takler heller ikke frakt spesielt godt. Til tross for dette pakkes frukten godt etter å ha blitt høstet i Callosa som er kjent for å ha noen av Spanias beste nisperos. Herfra sendes frukten ut over hele Spania og til supermarkeder i Frankrike og Storbritannia. Frukten brukes også til å lage syltetøy og chutney, og kan hermetiseres og legges i lake på samme måte som aprikos. Man lager også vin og likør av den søte frukten. Japan er i dag verdens største produsent av nisperos.

En kalorifattig frukt
Nisperos er kjent for å ha flere gode virkninger på kroppen. Det blir hevdet at den fungerer godt mot diarè, er god for blodsirkulasjonen, den er vanndrivende, senker kolesterolnivået og bra for personer som sliter med overvekt da den er svært kalorifattig.

Fakta om Nispero:
- Nispero fra Callosa d`En Sarrià fikk beskyttet opprinnelsesbetegnelse i 1991 som beskytter og identifiserer dyrkingen av nisperos i 19 kommuner Valenciaregionen.
- Kommunene det gjelder er Alfaz del Pi, Altea, Beniardà, Benidorm, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d`En Sarrià, Confrides, Finestrat, Guadalest, La Nucìa, Orcheta, Polop, Relleu, Sella, Tàrbena, Villajoyosa og Aguas de Busot.
- Valenciaregionen er regionen som produserer mest nisperos i hele Spania.
- Nisperos har blitt dyrket og brukt i over 1.000 år.
- I Alicanteprovinsen modner frukten fra midten av mars til midten av juni.

Siste nyheter »

2017-10-20 10:46
Foto: Kvinner som steller hotellværelser i Spania må jobbe hardere enn før og tjenere mindre. Arbeidsbelastningen i en allerede fysisk anstrengende jobb, gjør at mange må sykmelde seg - uten garantier om sykelønn (Illustrasjon).

Hvert år øker turismen i Spania.

2017-10-19 17:13

Til tross for at man i Alfaz del Pi i hovedsak lever av turisme står det ofte dårlig til med språk-kunnskapene her.

2017-10-19 16:39

Det er forretningsmannen Antonio Puchades som legger frem forslaget som skal behandles i bystyret.

2017-10-19 16:20

Alicante flyplass forsterker sin posisjon som flyplassen i «syden» med flest direkteruter fra No

Mer om Spansk mat og vin »

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


2012-02-26 06:58

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.

Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.


Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 


Feirer artisjokken


MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 23.10.2017

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 24.10.2017

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA