I DAGI MORGEN

Foto: Eksil-presidenten i Tabarnia taler til sitt folk. Det satiriske innslaget har den siste måneden blitt en vinner på sosiale medier i Spania. Bak humoren ligger alvoret og frustrasjonen som mange spanjoler føler over prosessen for løsrivelse i Catalonia.

Har du hørt om landet Tabarnia? Det ligger ved Middelhavet i Catalonia og er i opposisjon til uavhengighet fra Spania. Det hele startet som en parodi på katalansk separatisme. Nå har “landet” fått sin egen president som krever uavhengighet fra Catalonia, men fortsatt tilhørighet til Spania.

Tors, 2018-01-25 14:25

Har du hørt om landet Tabarnia? Det ligger ved Middelhavet i Catalonia og er i opposisjon til uavhengighet fra Spania. Det hele startet som en parodi på katalansk separatisme. Nå har “landet” fått sin egen president som krever uavhengighet fra Catalonia, men fortsatt tilhørighet til Spania.

Presidenten i Tabarnia (spilt av den katalanske skuespilleren Albert Boadella) har sett seg lei på uvahengighetsprosessen i Catalonia og regionspresident Carles Puigdemonts unilaterale erklæring om løsrivelse fra Spania. Det satiriske innslaget har den siste måneden blitt en vinner på sosiale medier. Ideen om et uavhengig Tabarnia skal ha fått tusenvis av tilhengere og er blitt en ny måte å markere avstand til katalansk separatisme. Andre mener parodien ikke hjelper i konflikten, men snarere bidrar til økt splittelse.

Hva ligger så av alvor i spøken? Jo. Parodien spiller på hendelsen rundt Puigdemont som ble avsatt som regionspresident av Spanias regjering i oktober i fjor. Puigdemont tok med seg et knippe ministere og flyktet til Belgia. Resten av regionsregjeringen ble satt i fengsel i Madrid. Et fåtall sitter fremdeles fengslet.

Les også: Catalonias regjering i fengsel

Puigdemont har etter flukten til Belgia fortsatt uavhengighetskampen fra sin eksiltilværelse i Brussel. Samtidig har han fått kritikk av politiske motstandere på hjemmebane for å ha forlatt Catalonia og dets innbyggere i politisk og økonomisk kaos. Tabarnia-presidentens tale er en parodi på dette, der han innleder med å si «Borgere av Tabarnia, jeg er ikke her».

Les også: Flere selskaper forlater Catalonia

 

Hvor er Tabarnia?

Som landområde er den fiktive staten Tabarnia geografisk definert til et antall distrikter mellom provinsene Tarragona og Barcelona i Catalonia, derav navnet Ta-bar-nia.

Prosjektet Tabarnia er blitt sett på som et satirisk spark til uavhengighetsprosessen i Catalonia. Samtidig har initiativet fått støtte fra tusenvis av regionens innbyggere som er imot prosessen for løsrivelse fra Spania.

Det hele ble startet av bevegelsen “Barcelona is not Catalonia” (en neologi av parolen “Catalonia is not Spain”). Begrepet Tabarnia skal ha blitt brukt for første gang i 2015, men ble for alvor spredt på sosiale medier i desember da videoen av Tabarnia-presidentens tale ble lagt ut og delt av tusenvis av spanjoler.

 

Hvem støtter Tabarnia?

I følge talspersoner for Tabarnia er det blant dets egne innbyggere, langs Middelhavskysten i Tarragona- og Barcelona-provinsen, at kampanjen vil kunne få størst oppslutning. Både meningsmålinger og valgresultater fra regionsvalgene viser nemlig at den katalanske uavhengighetsbevegelsen står svakere der.

Som begrunnelse for prosjektet vises det til kulturelle og økonomiske forskjeller fra resten av Catalonia og at det først og fremst er i provinsene inn i landet, i Lleida og Girona, at Catalonias uavhengighetspartier har størst oppslutning.

Representanter for kampanjen bruker dermed liknende argumentene som føres i i kampen for katalansk uavhengighet. Forskjellen er at Catalonia versus Spania er byttet ut med Tabarnia versus Catalonia.

Tabarnia vil markere avstand til Lleida og Girona, i en slags bygd-by-konflikt. Tabarnia er folkerik, har de største byene og høyest tetthet av innbyggere. Til sammenlikning er innlandsprovisene tynnere befolket og har i følge «tabarnerne» en snevrere horisont til omverdenen.

Det som kjennetegner Tabarnia er derimot oppsummert som: «en sterk handelsforbindelse til resten av Spania; stolthet over tospråklighet», det vil si katalansk og spansk (kastiljansk), «en åpen mentalitet», «større økonomi» og «et flertall av stemmer til nei til løsrivelse» fra Spania.

 

Satiren spilles til fulle

Videoen av den nyvalgte presidenten faller innenfor genren politisk satire. Samtidig er den et reelt uttrykk for mange menneskers frustrasjon over prosessen for uavhengighet i Catalonia, en politisk prosess som så langt ikke har oppnådd mer enn knappe femti prosents oppslutning i regionsvalgene.

Her ligger alvoret i kampen for Tabarnia, og satiren spilles til fulle. Dets «innbyggere» vil ikke godta en eventuell løsrivelse fra Spania. Hvis den katalanske eksil-presidenten Carles Puigdemont på nytt erklærer uavhengighet vil Tabarnia kjempe for å bli en egen autonom region, innunder kongeriket Spania. En «folkeavstemning» om spørsmålet er allerede lansert fra organisasjonens medlemmer. Foreløpig dato er satt til oktober 2019.

Kampanjen «Barcelona is not Catalonia» er senere blitt omdøpt til Plataforma por Tabarnia (Bevegelsen for Tabarnia). 

Siste nyheter »

2018-03-21 14:21
 Foto: Etter gammel baskisk oppskrift tilberedes babyål i gryte med matolje, hvitløk og chilipepper. Noen knekker et egg i gryten for å gi måltidet mer substans.

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer.

2018-03-20 14:35
Foto: (Illustrasjon)

Den spanske sentralbanken Banco de España øker vekstprognosen for spansk økonomi for de neste tre årene.

2018-03-20 11:56
Foto: Flytilbudet fra Costa Blanca til Moskva og St. Petersburg dobles foran sommersesongen. Bildet er av Vinterpalasset i St. Petersburg, en av Russlands mest besøkte severdigheter.

Påskeferien er tradisjonelt regnet som starten på høysesongen på Costa Blanca.

2018-03-19 13:10
Foto: Restene etter José Pastor García ble funnet i begynnelsen av mars på en kirkegård i byen Paterna i Valencia. Det skal være frivillige fra Arqueo Antro som står bak utgravingen.

En mann fra Ibi som ble henrettet av fascistene i 1939 er funnet i en massegrav i Paterna (Valencia).

Mer om Nyheter fra Spania »

2018-03-20 11:56
Foto: Flytilbudet fra Costa Blanca til Moskva og St. Petersburg dobles foran sommersesongen. Bildet er av Vinterpalasset i St. Petersburg, en av Russlands mest besøkte severdigheter.

Påskeferien er tradisjonelt regnet som starten på høysesongen på Costa Blanca.

2018-03-17 22:01
Foto: Demonstrasjonen i Lavapiés i Madrid fredag 16. mars var til minne om senegaleseren Mame Mbaye. Markeringen skal i motsetning til opptøyene kvelden før ha gått fredelig for seg.

Tusenvis av mennesker deltok fredag 16.

2018-03-16 12:51
Foto: Den nye loven inngår i unionens program for fri flyt av digitale tjenester (Digital Single Market). Det er ventet at reglene også vil gjelde for Norge gjennom EØS-avtalen.

Nye EU-forskrifter pålegger leverandører av streaming-tjenester som Netflix og Spotify å tilby li

2018-03-14 14:11
Foto: Det spanske dyrevernspartiet PACMA har anmeldt kvinnen for dyremishandling. Filmen som er lagt ut på Instagram har fått påskriften «Gatolavadora» (Kattevaskemaskin).

Nok en dyremishandlingssak sjokkerer Spania.

2018-03-13 13:39
Foto: Brenningen av fotografiene må i følge Strasbourg-dommen kunne ansees som en politisk protest mot monarkiet som styreform og ikke som et personlig angrep på kongehuset. Hendelsen går tilbake til 13. september 2007, da tidligere kong Juan Carlos var på en representasjon i Girona i Catalonia.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har dømt Spania for brudd på ytringsfriheten i forbindelse me

2018-03-11 12:44
Foto: Fennek-reven kan i følge eksperter klare seg som veganer dersom den får nok proteiner og annet nødvendig kosttilskudd. Mange dyrevernere mener imidlertid at problemet er sekundært og at dyret ikke burde vært holdt fanget i det hele tatt. Bildet er fra en av kvinnens nettsider.

En kvinne fra Barcelona får kritikk på sosiale medier for å tvinge en fennek-rev til å bli vegane

2018-03-10 11:57
Foto: Foruten kokain kommer Barcelona også høyt opp på listen på målinger av MDMA. De andre stoffene i undersøkelsen er amfetamin og metamfetamin.  Av byene som har vært med siden starten av undersøkelsen ser man en generell tendens til økning i forbruket av narkotiske stoffer siden 2011.

Barcelona har det høyeste forbruket av kokain i Europa.

2018-03-09 14:05
Foto: Etter at monumentet De falnes dal (bildet) stod ferdig i 1959, beordret Franco-diktaturet at gravene til tusenvis av ofre fra borgerkrigen skulle flyttes til stedet og samles i massegraver. Flyttingen av de døde skjedde uten samtykke fra familiene.

Tusenvis av spanjoler ble bortført og henrettet av fascistene under borgerkrigen.

2018-03-08 08:10
Foto: Temaene for streiken 8. mars var likestilling og likelønn i spansk arbeidsliv, kamp mot seksuell trakassering og vold mot kvinner, styrking av retten til selvbestemt abort og å fjerne abort som straffbar handling fra den spanske straffeloven. samt en mer human asylpolitikk med kvinner og barn i fokus. Bildet viser nettsiden til International Women´s strike på Instagram.

Den internasjonale kvinnedagen torsdag 8.

2018-03-07 13:41
Foto: Airbnb skal i Benidorm alene ha vokst med hele 150 prosent på ett og et halvt år og formidler i dag utleie av rundt 1000 leiligheter. Hotell og turistnæringen på Costa Blanca og i Valencia-regionen vil kartlegge omfanget utleien og hvor store del av den som foregår svart (Benidorm, Costa Blanca).

Det alternative overnattingstilbudet Airbnb skal inspiseres av hotellnæringen på Costa Blanca og

2018-03-06 14:35
Foto: Den kontroversielle loven ble introdusert av PP-regjeringen midt under de økonomiske nedgangstidene i 2012 og 2013 da Spania var preget av massive demonstrasjoner og protester mot kutt og innsparinger. Loven ble av mange ansett som et forsøke å kvele protestene mot regjeringen, ved å gi politiet friere tøyler til å gripe inn overfor demonstranter og øke satsene for bøter dramatisk. Bildet er fra en demonstrasjon mot loven i Madrid i desember 2014.

Opposisjonspartiene i den spanske kongressen har tatt initiativ til en ny offensiv mot regjerings

2018-03-05 13:10
Foto: Boken til økonomen Vincent Werner inneholder en forklaring på det forfatteren mener er årsaken til at Spania representerer en økonomisk, politisk og sosiale trussel for EU. Uavhengighetskampen i Catalonia er bare ett av flere problemer, skriver han.

Spania er en økonomisk og politisk risiko for EU.

2018-03-04 20:39
Foto: Ideen om et uavhengig Tabarnia har fått tusenvis av tilhengere på sosiale medier og er blitt en ny måte å markere avstand til uavhengighetskampen i Catalonia. Bilde er fra demonstrasjonen i Barcelona søndag 4. mars.

Tilhengere av den fiktive staten Tabarnia tok søndag 4.

2018-03-03 13:16
Foto: Rapperen Pablo Hasél angrer hverken på sangtekstene eller meldingene på internett. Etter å ha mottatt dommen skal den kontroversiell artisten ha lagt ut flere av Twitter-meldingene han ble dømt for på nytt.

Den katalanske rapperen Pablo Hasél er dømt til to års fengsel for rappetekster og Twitter-meldin

2018-03-03 01:43

Nesten alle typer kriminalitet gikk ned siste året i Valencia regionen hvor Costa Blanca ligger.

2018-03-02 15:15
Foto: Turisttallene for Valencia fra 2017 ble lagt frem av byrådet samtidig med starten på årets Las Fallas-feiring, byens viktigste kulturarrangement.

Turisme er blitt en av Valencias aller viktigste næringer.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Torsdag 22.03.2018

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Fredag 23.03.2018

Fredager er det marked i Finestrat.

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA