I DAGI MORGEN

Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i en eller annen form i alle landets regioner og er ansett som en av de “mest representative elementene for kulturell identitet” i Spania. Statusen som nasjonal kulturarv vil være et skritt på veien mot å få den kjente mattradisjonen anerkjent som immateriell verdensarv hos Unesco.

Søn, 2018-02-18 12:27

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i en eller annen form i alle landets regioner og er ansett som en av de “mest representative elementene for kulturell identitet” i Spania. Statusen som nasjonal kulturarv vil være et skritt på veien mot å få den kjente mattradisjonen anerkjent som immateriell verdensarv hos Unesco.

Det finnes ingen eksakt angivelse av når og hvor tapasen oppstod. Dens opprinnelse er blitt anslått til slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900, men kan være eldre. Opprinnelig har den vært ansett som en mattradisjon fra Andalucia. Det finnes imidlertid ingen klare indikasjoner på opprinnelsesstedet. I dag finnes tapasen i en eller annen form i alle landets regioner.

Den populære maten som i følge regjeringens offentliggjøring (Boletín Oficial del Estado) “normalt inntas stående” er i Spania normalt ikke regnet som middagsmat. De små rettene som pimietos de Padrón, croqueta, pescadito frito eller patatas bravas, utgjør gjerne en del av et mellommåltid eller små forretter, aperitiffer.

At den finnes som mattradisjon så å si over hele landet, gjør den i følge regjeringen til en viktig del av spansk identitet og bør derfor bli offisiell kulturarv (Patrimonio Cultural Inmaterial de España). Maten går imidlertid ofte under forskjellige navn. Noen ganger er den kun navngitt etter sine ingredienser og står oppført på menyen som forrett eller aperitiff. Også de såkalte pinchos (pintxo på baskisk, som er brød med forskjellig mat festet med cocktailspyd, anses som en type tapas.

Å gå ut for å spise tapas er et eget begrep i Spania (ir de tapas), en viktig sosial tradisjon der maten kommer som en godbit ved siden av drikke, normalt øl eller vin. En av forklaringene til ordet tapas er at man ønsket å legge noe over glasset sitt (tapar), for at fluer eller støv fra luften ikke skulle legge seg i drikken. Til dette hetes det at man brukte et stykke brød eller en skinkebit.

Les også: Vil ha tapasen på UNESCO-liste 

Siste nyheter »

2018-05-21 10:16
Foto: Formålet med den nye reguleringen i Torrevieja er at en grønn korridor skal opprettholdes i et ellers tungt utbygget område. Blant arealene som trolig vernes er strandområdet ved Cala Ferrís (bildet).

Et seksti hektar stort grøntareal i Torrevieja er trolig reddet fra utbygging av den nye verneplanen for kystområdene i Valencia-regionen (Pativel)

2018-05-20 10:05
Foto: «Barnefrie hoteller» skal ha blitt en av mange nisjer for hotellbransjen i Benidorm. Flere av hotellene har samtidig forbud mot høylytte arrangementer, fester og utdrikningslag (Benidorm, Alicante).

Flere hoteller i den populære feriebyen Benidorm tillater ikke barn.

2018-05-19 08:53
Foto: Etter Brexit vil britene ikke lenger nyte godt av EU-borgerskapet. Alle som bor i Spania oppfordres derfor til å registrere seg hos kommunen for ikke å miste retten til offentlige tjenester som helsehjelp, utdanningstilbud og sosiale tjenester (Illustrasjon).

Briter som bor på Costa Blanca og ønsker å beholde sine rettigheter i Spania etter Brexit bør registrere seg hos kommunen.

2018-05-18 10:56
Foto: I tillegg til tidsfristen for gamle byggetillatelser er reguleringsplanen til en rekke kommuner på Costa Blanca berørt av den nye verneplanen, blant annet Orihuela, Alicante, Alfaz del Pi, Altea, Dénia og Xàbia. Torrevieja skal allerede ha endret sine vedtekter i tråd med de nye reglene (Altea-bukta, Costa Blanca).

Den nye verneplanen for Valencia-regionens kystområder (Pativel) er trådt i kraft.

Mer om Spansk mat og vin »

2018-05-08 13:00
Foto: Bilde av årets spanske øl-tapper Davinia Martínez ved gourmetfestivalen Salón de Gourmets i Madrid.

Hva skal til for å servere en god øl?

2018-03-21 14:21
 Foto: Etter gammel baskisk oppskrift tilberedes babyål i gryte med matolje, hvitløk og chilipepper. Noen knekker et egg i gryten for å gi måltidet mer substans.

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer.

2018-02-18 12:27
Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv.

2017-11-23 12:12
Foto: La Retorta (Mini) er lagd ved gårdsbruket Quesería Finca Pascualete og er en fet ost laget på sauemelk.

Spania er viden kjent for sine gode oster og kanskje spesielt manchego.

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 21.05.2018

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 22.05.2018

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA