I DAGI MORGEN

Foto: Våtservietter fjernes fra et renseanlegg i Zaragoza. Problemet gjelder ikke bare i Spania, men på verdensbasis og truer økosystemene i havet. Hvert år brukes det milliarder av kroner på opprydning.

I storbyer som Madrid, Barcelona og Valencia fjernes det hvert år flere tusen tonn våtservietter fra renseanlegg og rør. Serviettene når også tidvis havet, i det renseanleggene oversvømmes når avfallet setter seg fast. Foruten å være et miljøproblem fører våtserviettene også til høyere vann- og avløpsregninger. Det antas at problemet koster spanske kommuner til sammen mer enn 200 millioner euro i året.

Man, 2017-12-04 13:22

I storbyer som Madrid, Barcelona og Valencia fjernes det hvert år flere tusen tonn våtservietter fra renseanlegg og rør. Serviettene når også tidvis havet, i det renseanleggene oversvømmes når avfallet setter seg fast. Foruten å være et miljøproblem fører våtserviettene også til høyere vann- og avløpsregninger. Det antas at problemet koster spanske kommuner til sammen mer enn 200 millioner euro i året.

Våtservietter i avløpssystemet er ikke et særegent problem for Spania, men gjelder på verdensbasis. Problemet koster verdenssamfunnet hvert år milliarder av kroner og truer økosystemene i havet. Når serviettene setter seg fast går vannet tregere gjennom renseanleggene. Man risikerer dermed at kapasiteten til å ta imot mer avløpsvann ved anleggene sprenges, med den følge at den overskytende kloakken må slippes rett ut i havet.

I tillegg fungerer det bommulsbaserte stoffet som filter og tar til seg fett og andre stoffer. Kremer og parfyme som våtserviettene ofte inneholder er også en direkte trussel for dyre- og plantelivet i havet.

 

Én kilometer med våtservietter

Organisasjonen for spanske vann- og avløpsverk Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento (AEAS) melder hvert år om problemene på tvers av kommuner i Spania. I oktober 2017 ble det i Valencia fjernet én kilometer med våtservietter i byens avløpssystem, noe som tilsvarte rundt 1.000 tonn. Til og med september samme år var det fjernet 1.600 tonn i Barcelona.

I Murcia er mengden våtservietter i avløpssystemet beregnet til 2.800 tonn i året, mens for hele Madrid-regionen er den totale mengden anslått til rundt 27.000 tonn. I sistnevnte region er kostnadene forbundet med fjerning av serviettene på rundt 2,2 millioner euro i året.

 

200 millioner euro i året

Den totale kostnaden for hele Spania er i følge AEAS beregninger på mer enn 200 millioner euro i året. De ekstra utgiftene forbundet med opprydningen må dekkes av kommunene gjennom økte skatter og avgifter.

Foruten å være et stort miljøproblem fører med andre ord våtservietter i do også til høyere vann- og avløpsregninger for den enkelte forbruker. Problemet har vært kjent i flere tiår. Samtidig har forbruket av serviettene bare økt. Verden over lanseres det kampanjer for å få bukt med problemet. Likevel fortsetter folk å kaste serviettene i toalettet.

 

Produkter som villeder

Noe av årsaken til at problemet vedvarer er misvisende produktinformasjon fra produsenter av våtservietter. På enkelte pakninger står det at serviettene løser seg opp i vann og derfor kan kastes i do. Dette gjelder imidlertid kun i teorien. Erfaring fra renseanlegg viser at oppløsningen tar mye lengre tid og at serviettene setter seg fast.

Organisasjoner som jobber med problemet etterlyser derfor klarere merking av produktene og påskriften “MÅ IKKE KASTES I TOALETTET” som standard. 

Siste nyheter »

2018-02-23 11:35
Foto: Las Palmas, Gran Canaria (Illustrasjon).

Boligprisene i Spania økte med 3,1 prosent i fjor.

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske separatistpartiet CUP.

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av terrorisme og drapstrusler i sine sangtekster.

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

Mer om Nyheter fra Spania »

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske sepa

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av

2018-02-16 12:26
Foto: Sonia Castedo var ordfører i Alicante fra 2008 og frem til 2014 da hun ble tvunget til å trekke seg etter flere år med anklager om korrupsjon. Partiet Esquerra Unida har også bedt om fengsel for hennes forgjenger Luis Díaz Alperi (PP), entreprenøren Enrique Ortiz og seks andre involverte.

Tidligere ordfører i Alicante kommune Sonia Castedo fra Partido Popular risikerer 10 års fengsel

2018-02-13 13:33
Foto: Bilde av parkeringshuset ved flyplassen Madrid–Barajas der ETA-bomben ble sprengt den 30. desember 2006. To personer ble drept i angrepet og 52 skadet.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har pålagt Spania erstatningsansvar for mishandling av to ETA

2018-02-06 13:14
Foto: Snøfall skapte i begynnelsen av februar kaos mange steder i Spania. Bilde fra et amatøropptak i sentrum av Madrid mandag 5. februar.

Uventet mye snø skapte kaos i Madrid. Mandag 5.

2018-02-03 14:05
Foto: Pablo Hasél (1988) er en kontroversiell person i spansk offentlighet. Mange mener den frittalende rapperen kun driver med satire og bruker ytringsfriheten til å kritisere den politiske eliten i Spania. Andre mener tekstene hans er farlige og kan forståes som oppfordringer til hat, vold og terror.

I en Youtube-video med tittelen «Idioten Juan Carlos» synger den katalanske rapperen Pablo Hasél

2018-02-02 11:49
Foto: Regionsregjeringen i Valencia har lagt frem et nytt lovforslag der valensiansk skal være obligatorisk for alle offentlig ansatte. Leger og sykepleier i Valencia-regionen frykter at loven vil bidra til tap av kompetanse til andre regioner (Illustrasjon).

Leger vil søke jobb andre steder enn i Valencia-regionen dersom valensiansk blir obligatorisk ved

2018-01-30 22:44

Den europeiske domstolen for menneskerettigheter har dømt Spania for å ha brutt rettighetene til

2018-01-30 13:51
Foto: Partido Populars innenriksminister Juan Ignacio Zoido måtte onsdag 24. jaunar stille i Kongressen i Madrid og forklare seg om immigrant-saken i Málaga (Illustrasjon).

Spania har tatt i bruk fengsler til internering av immigranter grunnet mangel på plass ved vanlig

2018-01-27 14:17
Foto: Felipe VI er ansett som en populær konge i Spania. Samtidig har han utfordret grensene for en monarks politiske rolle i det moderne demokrati.

Spanias konge Felipe VI fyller 50 år.

2018-01-25 14:25
Foto: Eksil-presidenten i Tabarnia taler til sitt folk. Det satiriske innslaget har den siste måneden blitt en vinner på sosiale medier i Spania. Bak humoren ligger alvoret og frustrasjonen som mange spanjoler føler over prosessen for løsrivelse i Catalonia.

Har du hørt om landet Tabarnia?

2018-01-23 14:00
Foto: Størrelsen på EU-parlamentet skal ned fra 751 til 705 representanter. Reduksjonen skyldes Storbritannias beslutning om å trekke seg fra EU i 2019. Europaparlamentet vil benytte anledningen til å justere fordelingen av forsamlingens representanter.

Spania får trolig fem nye seter i Europaparlamentet etter britens exit fra EU.

2018-01-22 14:01
Foto: Alta Velocidad Española, AVE (Illustrasjon).

Castellón de la Plana er endelig koblet til rutenettet for høyhastighetstog i Spania. Mandag 22.

2018-01-14 09:47
Foto: Retten til å få slektskap bekreftet er godt beskyttet i Spania. Dersom Julio Iglesias nekter å la seg genteste, vil advokaten til mannen som hevder å være hans sønn gå videre til neste ledd. Det vil si et krav om DNA-testing av sangerens barn.

Den kjente spanske sangeren Julio Iglesias er avkrevd DNA-test i en farskapssak.

2018-01-13 18:58

Ryanair ble størst i Spania i 2017.

2018-01-12 21:30

Lobby organisasjonen for turist-sektoren i Valencia regionen Exceltur, har lagt frem tall som vis

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 26.02.2018

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 25.02.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA