I DAGI MORGEN

Hilde og Kenneth Bru sin eldste sønn går i 4. klasse på Den Norske Skolen i Rojales. Hans yngre bror Adrian går i 1. klasse på den spanske skolen. Det var tilfeldighetene som ville det slik.

Man, 2009-03-09 12:40

Hilde og Kenneth Bru sin eldste sønn går i 4. klasse på Den Norske Skolen i Rojales. Hans yngre bror Adrian går i 1. klasse på den spanske skolen. Det var tilfeldighetene som ville det slik.

- Vi flyttet til Spania på grunn av mine leddplager, vi tenkte egentlig ikke på spansk skole som en mulighet i begynnelsen. Problemet var at når storebror begynte i 2. klasse på DNS, så hadde ikke minstemann noe norsk alternativ. Det var ikke barnehagetilbud eller liknende. Vi bestemte oss for å prøve den spanske førskolen, og Adrian begynte i førskole på alderstrinnet for 4-åringer, sier Hilde Bru.

Barnene pålagt skolegang før det skoleåret de fyller 6, men de aller fleste begynner i førskolen i treårs alderen. De tre årene i førskolen er også i offentlig regi, og gratis. De yngste følger den samme timeplanen som resten av skolen. Selv om det lagt opp til en myk overgang og mye av læringen er lek basert, lærer en langt mer enn i en norsk barnehage. De barnene som har fulgt INF3, INF4 og INF5 (tre- fire- og femåringer) kan både lese, skrive og regne før de går opp i første klasse.

- Adrian kunne ikke mer enn noen få ord da han begynte, men i løpet av veldig kort tid mestret han språket. Skolen tilbød automatisk ekstraundervisning i spansk for ham og de andre utenlandske barnene på samme trinn. Denne ekstra oppfølgingen er noe skolene hele tiden legger til rette, alt etter hvor mye elevene har behov for, forteller Hilde.

For å kvalifisere til den offentlige skolen må barnene være skrevet inn i manntallet ( Empadronado) , og ha fulgt det europeiske vaksinasjonsprogrammet. Vaksinasjon foretas ikke på skolen, og følges heller ikke opp av skolen. En må selv ta med det norske vaksinasjonskortet til barnelegen som da sjekker at barnet har fått de vaksinene som det skal. Da det brukes latinske forkortelser, har ikke den spanske legen problemer med å lese det norske vaksinasjonskortet.

- Vi tok Adrian med til legen for helsesjekk. Det er en full sjekk i tillegg til at de gir eventuelle vaksiner som mangler. Helseattesten måtte fornyes da han skulle over fra førskole til 1. klasse, forklarer Kenneth Bru.

Skoletiden t.o.m. 6.klasse er vanligvis fra 9.00 - 12.30 og fra 15.30 - 17.00 Det tilbys busstransport hvis elevene bor langt fra skolen. Normalt kan en søke om buss til barnene hvis de bor tre kilometer eller mer fra skolen. De som gjør det blir sponset av staten både når det gleder transport og bespisning. En betaler ca 50 euro for et helt skoleår med transport og middag på skolen. De som bor nær skolen kan også delta i middagen på skolen, men da må en betale alt selv, og det er gjerne snakk om nærmere 100 euro i måneden. Elevene blir da på skolen i ”siestaen” ( 12.30 - 15.30) og får servert full middag. De har også anledning til å delta i aktiviteter eller fri lek.                           

- Vi synes det er veldig greit med det tilbudet, og har valgt tre dager i uken i ”Comedor” for Adrian. Han får full middag, og kan leke med sine kamerater, sier mamma Hilde.

Barnene blir vurdert skriftlig hvert trimester, og mottar tallkarakterer på prøver fra 3. klasse, og oppover. Hvis lærerne mener eleven ikke har oppnådd minstekravene for sitt klassetrinn, blir han eller hun satt i samme klassetrinn påfølgende skoleår. (No promociona)

- Jeg synes det er flott med den tette oppfølgingen av ungene, og det er veldig lett for oss foreldre å følge med på utviklingen, når en får såpass ofte og utfyllende tilbakemeldinger fra skolen, uttaler Hilde.

Det kan søkes fritak fra religionsundervisning, og ”valenciano”, som er fast på timeplanen her i Valencia regionen. Man har ikke krav på alternativ undervisning, men er da fritatt fra karaktersetting.

- Siden Adrian selv ikke vil bli fritatt fra ”valenciano”, ser vi ikke at det skal være nødvendig, selv om det helt klart er mange språk å lære på én gang, legger Hilde til.

Om elevene skulle forlate skolen før endt utdanning, skal det søkes om en sluttattest (Certificado de Baja), som inneholder en offisiell bekreftelse på hvilke klassetrinn barnet har gjennomgått på skolen. Sertifikatet er like viktig om en skal skifte skole i Spania, som det er hvis en skal inn igjen i norsk skolesystem.

Adrian har ingen ønsker om å skifte til norsk skole, han stortrives og er godt integrert i den spanske skolen. Han har ingen problemer med språket, og har spanske skolekamerater.

- De vennene jeg leker mest med, er spanske gutter, sier han og smiler.

Den offentlige skole er gratis, men en må kjøpe bøkene og skolemateriell selv.. En kan spare litt på å kjøpe dem gjennom foreldreforeningen ved skolen, da får en litt rabatt. Men det beløper seg som regel til langt over 100 euro i bare bøker. I tillegg har hver klasse som regel en konto til diverse utgifter som maling, kartong o.l. Det beløper seg som regel til 20- 30 euro for ett år og settes inn på konto av foreldrene ved skolestart.

Det arrangeres minimum 1 skoletur per trimester, de er som regel ikke gratis, men det er frivillig å være med. Barnene kan velge å bli igjen på skolen. I noen kommuner tilbys én utflukt i året som er gratis, men også denne er det frivillig å være med på.

- Jeg synes den spanske skolen er flinkere til å arrangere utflykter og turer for barna, De har mye gøy på turene. Vi betaler som regel rundt 15-20 euro, men det er tross alt heldags turer. Adrian setter stor pris på turer til museer og liknende, sier Hilde og smiler.

For å være garantert plass på den skolen en ønsker, bør en søke i god tid før sommerferien, som regel er søknadsfrist rett over påske. Selv om en er over tidsfristen, plikter kommunen å gi et undervisningstilbud, men en kan da ikke velge skole, hvis det er flere i kommunen.

- Vi har ikke hatt noen problemer i form av rasisme eller ekskludering fra skolepersonell eller medelever. Adrian har blitt godt mottatt fra første stund, og har tilpasset seg godt. Det at den spanske skolen har strengere disiplin enn det vi er vant med fra norsk skole, synes vi bare er positivt, uttaler Hilde.

De spanske skolene fokuserer mye på sikkerhet, og første møte med høye gjerder og låste porter kan gjerne virke litt skremmende på norske foreldre.

- Første morgenen vi skulle levere Adrian, fikk vi beskjed om å hente sønnen vår klokken fem på ettermiddagen, og ikke mindre enn to porter ble låst bak oss da vi forlot han. Det var litt rart kan man si, men vi er vant med det nå, sier pappa Kenneth.

Barnene går ut av barneskolen (Colegio) etter endt 6. klasse, ikke etter 7. som i Norge. Og det faglige nivået er noe høyere, hvis en sammenligner med det norske skolesystemet.

- Eldste gutten vår trives i den norske skolen, og vil ikke bytte. Om han skulle det, måtte han ikke bare legge mye arbeid i å lære språket skikkelig, men han måtte også ha tatt igjen mye på det faglige. De ligger mye lenger fremme i flere fag, spesielt i mattematikk, legger Kenneth Bru til.

Kenneth og Hilde Bru er godt fornøyde med ett barn i hver leir, og selv om det blir mye kjøring og henting med to timeplaner, vil de la guttene fortsette der de føler seg trygge.

                  

 

Siste nyheter »

2018-01-20 12:20
Foto: Schiller skal ha slettet de kontroversielle meldingene kort tid etter at de ble lagt ut på Facebook. Samtidig sier han til media at han ikke angrer på innholdet i uttalelsene. Bildet viser San José-kirken i Alfaz del Pi der Schiller har vært prest de siste 12 årene.

Prest Miguel Ángel Schiller i Alfaz del Pi er kalt inn på teppet til bispedømmet i Orihuela og Alicante for å ha kalt spanske biskoper for «pedofil

2018-01-19 12:54

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg. I år går også VM i Snowboard og Freestyle av stabelen her 7-19. mars. Sierra Nevada åpner sesongen med enkelte forbedringer, blant annet vil man slippe å stå i kø for å kjøpe skikort, nye automater er på plass. Skisesongen er forventet å vare til 30. april.


2018-01-19 12:02
Foto: Torrevieja har de siste årene vært blant kommunene i Spania med størst aktivitet i boligmarkedet.

Investorer satser i Torreviejas boligmarked. I fjor steg antallet godkjente eiendomsprosjekter med 45 prosent fra året før.

2018-01-18 12:48
Foto: Kommuneledelsen i Torrevieja inspiserer det nye taket over renseanlegget for kloakk syd i byen. Anlegget skal ha vært det eneste i sitt slag i Valencia-regionen som ikke hadde bassengene tildekket.

Torrevieja er endelig blitt kvitt problemene med kloakkstank fra renseanlegget EDAR syd i byen.

Mer om Intervjuer, Nyheter fra Torrevieja området »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 20.01.2018

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 21.01.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA