I DAGI MORGEN

På slutten av 80-tallet fikk Bård Tufte Johansen og Harald Eia sitt store gjennombrudd i TV-serien ”Lille lørdag”. Deler av handlingen foregår ved gatekjøkkenet Kvikk Baren på rutebilstasjonen i Arendal. Der solgte Tone Martinsen ”ruglete pommes frites” med ”blandings”. Drøyt 15 år senere pakket hun kofferten og tok konseptet med seg til Torrevieja hvor hun nå driver på femte året.   

Iør, 2010-03-06 05:00

Av:

Redaksjonen

På slutten av 80-tallet fikk Bård Tufte Johansen og Harald Eia sitt store gjennombrudd i TV-serien ”Lille lørdag”. Deler av handlingen foregår ved gatekjøkkenet Kvikk Baren på rutebilstasjonen i Arendal. Der solgte Tone Martinsen ”ruglete pommes frites” med ”blandings”. Drøyt 15 år senere pakket hun kofferten og tok konseptet med seg til Torrevieja hvor hun nå driver på femte året.   

Som 19-åring tok Tone Martinsen over som daglig leder på gatekjøkkenet Kvikk Baren ved rutebilstasjonen i Arendal. Kort tid etterpå ble hun kontaktet av NRK som fortalte at de hadde en ny TV-serie på gang og lurte på om de kunne bruke hennes lokaler til en del av filmingen.

- Det var ingen vits i å tenke seg om to ganger. Det var tross alt NRK og TV det var snakk om. Det ble en kjempesuksess for meg. Det var verdens beste reklamekampanje og jeg kunne ikke fått en bedre start, forteller Tone, som etter bare noen måneder som daglig leder hadde tatt over hele driften.

- Jeg elsker å jobbe. Men det er bedre å jobbe for seg selv. Min plan helt siden begynnelsen var at jeg skulle ta over som eier så fort som mulig.

Knallsuksess
”Lille lørdag” tok norske TV-seere med storm. Snart hadde den lille sørlandsbyen Arendal fått en stor plass på Norgeskartet. Seriens hovedpersoner, Bård, Harald, Øystein og Peder fra Froland var stadig å finne på gatekjøkkenet Kvikk Baren ved rutebilstasjonen i Arendal. Favorittmåltidet var ”ruglete pommes frites” med ”blandings”.

- Det er ingen overdrivelse å si at det tok helt av. Plutselig ble jeg rent ned av kunder som skulle har ”ruglete pommes frites” med ”blandings”. Folk som var på bussturer i området kjørte innom Arendal for å kikke og spise pommes frites. I perioder slet jeg med å holde frityren varm og mange måtte ta til takke med lunke og halvstekte varer. Det var aldri noen som klagde på det. Det meste som ble solgt på en gang var 80 porsjoner. Det var kort og godt ville tilstander. Det kom folk helt fra Oslo for å sjekke ut fenomenet. Da Arendal kommune senere arrangerte rebusløp besto en av postene av å spise ”ruglete pommes frites” med ”blandings” på Kvikk Baren, erindrer Tone.

”Ruglete pommes frites” ble Kvikk Baren og Tones varemerke. Overalt hvor hun gikk spurte folk etter ”ruglete pommes frites” og ”blandings”. Lenge etter at ”Lille lørdag” var tatt av programmet. Men så en dag kom det beskjed om at rutebilstasjonen skulle rives. Da tok Bård og Harald kontakt igjen og spurte om de ikke kunne lage en endelig avslutning på serien.

Nedtur
- Det ble til at de lagde en siste episode hvor det ble arrangert at rutebilstasjonen ble sprengt i luften. I virkeligheten ble den revet. Det ble begynnelsen på nedturen som endte med at jeg flyttet til Spania i 2005.

Tone Martinsen gråt som et barn for sin business da hun fikk vite om rutebilstasjonens skjebne. På et tidspunkt syntes faren så synd på henne at han kontaktet en stortingspolitiker som igjen kontaktet ordføreren i Arendal som til slutt kontaktet Tone og sa at hun ikke skulle bekymre seg. Hun ble lovet en plass i et nytt bygg som var under oppføring i nærheten, mens hun ventet på at det nye kulturhuset som lå på tegnebrettet skulle bli ferdig.

- Jeg fikk lokaler akkurat som de hadde forespeilet meg, men til en mildt sagt stiv pris. 300.000 i året for 18 kvadratmeter i Arendal er drøyt kost for et gatekjøkken. Jeg holdt ut fordi jeg ventet på plass i det kommende kulturhuset. Men da det omsider sto ferdig fikk jeg avslag på søknaden. Rådhuset tilbød meg isteden et lokale et stykke utenfor sentrum.

Det tilbudet var ikke fristende for Tone. Hennes kundekrets hadde alltid i stor grad vært basert på drosje- og busspassasjerer og den sentrale beliggenheten hadde alltid vært en av Kvikk Barens store forretningsfordeler. Et lokale utenfor byen ville bety en sakte, men sikker død for hjertebarnet som hun hadde lagt all sin sjel i å bygge opp.

Til Torrevieja
- Noe måtte gjøres. Kvikk Baren skulle leve videre. Så fant jeg ut at jeg skulle flytte til Spania. Jeg hadde kjøpt en leilighet på Costa Blanca for noen år tilbake så jeg hadde noe å komme ned til. Den 1. februar 2005 stengte Kvikk Baren i Arendal. Den 1. juli samme år åpnet den opp igjen i Torrevieja med et utvidet konsept. I Norge drev jeg et gatekjøkken. Her driver jeg en bar med matservering, sier Tone.

P4 var på plass på åpningsdagen, og i påsken 2006 kom NRK Sørlandet og lagde reportasje om ”ruglete pommes frites” og ”blandings” i Spania.

- Det var et strev å få tak i ”ruglete pommes frites” til å begynne med. Men jeg måtte jo ha ting i orden da NRK skulle komme på besøk i tilfelle de skulle stikke kameraet ned i frityrgryta. De første gangene var det rådyrt. Nå har jeg endelig fått tak i en leverandør som har fornuftige priser. Utover det satser jeg på typiske norske retter som pølser og potetmos og indrefilet med fløtegratinerte poteter. Nå har jeg fått tak i en kokk, så fra og med påske satser jeg på å åpne klokken 12.00 på formiddagen istedenfor klokken 18.00. Da begynner vi med dagens rett hver dag.

Trøblete oppstart
Som så mange andre som drømmer om sin egen business i solens land har Tone Martinsen fått merke at ting kan by på utfordringer.

- Til å begynne med trodde jeg alt var lov og kjørte live musikk til klokken 04.00 hver dag. Det viste seg imidlertid kjapt at det ikke var lov med live musikk i det hele tatt. Politiet var nærmest som stamgjester å regne de første månedene.

Den nybakte bareieren fra Arendal fant fort ut at hun måtte finne ut av ting på egenhånd og at hun ikke kunne stole på noen. Det ble en del kostbar prøving og feiling til å begynne med, men nå føler hun at alt er i boks.

- Jeg har snart drevet i fem år. Først etter de fire første følte jeg at jeg hadde skikkelig kontroll. Nå går ting bare oppover. Det første året jeg drev jobbet jeg møysommelig med å sile ut klientellet. Det har jeg fått til og jeg har gjester i alle aldersgrupper fra en rekke forskjellige land. De eneste problemene jeg kan sette fingeren på det siste året er sjalu landsmenn som prøver å ødelegge for meg.  

Satser på show
Show og underholdning er viktige ingredienser for Tone Martinsens suksess. Kvikk baren er åpen til klokken 04.00 på morgenen hver dag, og hver eneste kveld er det ting som skjer. Det være seg alle typer feiringer, karaoke, live musikk fra alle verdenshjørner, eller bussturer til Arild ”Hulk” Haugens boksekamper.

- Det med boksing begynte med at Ole Klemetsen dumpet innom i baren og spurte om jeg ikke ville selge billetter til en boksekamp Ulf Johansen arrangerte like nede i gata her. Det ville jeg. Senere spurte Ole om jeg ikke ville at han skulle spille på toårsjubileet mitt den 1. Juli 2007, og slik ble det. Siden har han spilt her ved hvert jubileum og han kommer tilbake denne sommeren også. Ellers er han innom og hilser på hver gang han er i Torrevieja, beretter Tone fornøyd.
Sommeren 2009 kom Ole Klemetsen innom Kvikk baren med Arild Haugen og spør om Tone ikke vil ha ”Hulken” til å holde ”strong man show”.

- Slik ble jeg kjent med Arild. Han er en kjempekar i dobbel forstand og har et stort hjerte. Dessuten respekterer jeg han for at han har jobbet seg opp fra bunnen akkurat som meg. Nå har han gått to kamper med stor suksess, og jeg kommer til å sette opp busser til alle hans fremtidige oppgjør her i Spania, om de så blir arrangert i Baskerland.

- Ellers har blant annet Stephen Ackles, Lillebror, Rainbow og Steinar Lyse vært innom og underholdt her. En fremtidig drøm er å få Bård Tufte Johansen og Harald Eia ned en tur. Det hadde vært ”take-off”. Da det blåste som verst rundt skjebnen til rutebilstasjonen, skrev de to et leserinnlegg hvor de ba meg ta det med ro fordi jeg vel hadde tjent nok på ”ruglete pommes frites”. Da sendte jeg inn et motinnlegg hvor jeg ba om at de måtte slappe av litt fordi det nettopp er Kvikk Baren og ”ruglete pommes frites” som i sin tid gjorde dem berømte, forteller Tone, som ikke kan karakteriseres for å være av den stillesittende typen.

- Det må skje noe rundt meg hele tiden. Det er derfor jeg holder på som jeg gjør. Det har vært tøffe tak til tider, men jeg har aldri angret på avgjørelsen jeg tok i 2005. Jeg måtte drive videre etter fem års strev i Arendal. I dag vet jeg at jeg tok det eneste valget som var riktig for meg. Jeg har et fantastisk klientell som støtter meg til ”verdens ende”. Min terapi mot hverdagens stress er et par timer på stranda på dagtid da jeg ikke jobber. Det er der batteriene lades. Hvis jeg skal slappe ordentlig av må jeg reise så lang vekke at jeg er avhengig av fly for å komme meg tilbake på jobb.

Siste nyheter »

2017-11-22 14:46
Foto: De markante tvillingtårnene ved Punta Llisera i Benidorm ble oppført i 2005 etter at prosjektet hadde fått klarsignal fra Partido Populars regionsadministrasjon i Valencia. Godkjennelsen ble gitt på tross av at utbyggingen var i strid med den spanske kystloven.

De to tvillingtårnene Gemelos 28 i Benidorm skal rives. Det er i hvert fall konklusjonen til domstolen i Valencia.

2017-11-21 12:39
Foto: De åtte immigrantene som ankom Benidorm natt til tirsdag 21. november skal ha fått assistanse fra Cruz Roja, spanske Røde Kors (Playa de Poniente, Benidorm).

Over 350 båtimmigranter er i løpet av 2017 kommet til Costa Blanca, et uvanlig høyt tall så langt nord og det høyeste som er registrert for provins

2017-11-20 15:05
Foto: (Illustrasjon)

Kvinnen som i 2005 satte fyr på og drepte datterens voldtektsmann i Benejúzar på Costa Blanca slapp mandag 20. november ut av fengselet i Villena.

2017-11-20 11:55
Foto: Calpe, Costa Blanca.

Alicante-provinsen og Costa Blanca har størst andel bruktboliger til salgs i Spania.

Mer om Intervjuer »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Torsdag 23.11.2017

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Fredag 24.11.2017

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

Fredager er det marked i Finestrat.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA