I DAGI MORGEN

Krister Reitan og Elisabeth Erlandson satser friskt på shoppingsenteret Centro Comercial Torremarina i det nordlige Torrevieja. Først åpnet de blomsterbutikk, deretter gatekjøkken, og nå planlegger de en skandinavisk delikatesseforretning.   

I 1999 kjøpte det svenske paret feriebolig i Torrevieja. For tre år siden fant de ut at de knapt hadde brukt huset, og at de derfor enten burde selge eller flytte nedover. Etter noen kjappe runder med seg selv falt valget på det siste.

Iør, 2010-05-01 06:00

Krister Reitan og Elisabeth Erlandson satser friskt på shoppingsenteret Centro Comercial Torremarina i det nordlige Torrevieja. Først åpnet de blomsterbutikk, deretter gatekjøkken, og nå planlegger de en skandinavisk delikatesseforretning.   

I 1999 kjøpte det svenske paret feriebolig i Torrevieja. For tre år siden fant de ut at de knapt hadde brukt huset, og at de derfor enten burde selge eller flytte nedover. Etter noen kjappe runder med seg selv falt valget på det siste.

Vel etablert på Costa Blanca måtte de to begynne å tenke på å få seg noe å gjøre. Hun er utdannet blomsterdekoratør, mens han er utdannet kokk.

- Elisabeth ville drive med blomster. Jeg kjente imidlertid at jeg måtte jobbe med mat etter å ha vært kokk i over 30 år. Og slik ble det. I desember 2008 åpnet vi blomsterbutikken The Flower Shop her på Centro Comercial Torremarina. Omtrent samtidig begynte jeg på kjøkkenet ved en skandinavisk eid restaurant, forteller Krister Reitan til Spaniaposten.

Pølsebod
Etter å ha hatt forskjellige kokkejobber på det sørlige Costa Blanca begynte Kristers helse å si stopp. Han orket ikke lenger verken stresset eller det å stå bøyd over grytene til alle døgnets tider. Så han begynte og flørte med en gammel drøm.

- I åtte år hadde jeg gått rundt og snakket om en pølsebod, fordi det var noe jeg savnet og det fantes ingenting i området. Da jeg ikke kunne jobbe på restaurantkjøkken lenger, var det bare å børste støv av ideen. Riktignok er konseptet noe utvidet i forhold til en vanlig pølsebod. Dette er mer som et helskandinavisk gatekjøkken, sier Krister.
Stedet han snakker om er Senap & Ketchup, beliggende vegg i vegg med Lillians Skafferi i Centro Comercial Torremarina. Den svenske kokken er storfornøyd med responsen etter drøyt to måneders drift.

- Suksessen har ikke latt vente på seg. Det har funket knallbra så langt. Bare i løpet av de to første dagene gikk det fem kilo med rekesalat. Det tar jeg som et tegn på at folk har ventet på det her.

- Jeg har nok kanskje mest mannlige kunder. Mange av dem forteller spøkefullt at de ikke får lov til å spise her fordi de blir tykke. Det artige er at også konene kommer innom for å spise i smug rett som det er. Uansett er det ingen fare verken for menn eller kvinner. Mine pølser kommer fra en liten familiebedrift i Småland og inneholder 83 % rent kjøtt, forsikrer Krister.  

Svenske spesialiteter
I tillegg til pølser, hamburgere, kjøttbollar med potetmos og potetgull og søtsaker fra Lillians Skafferi, satser Krister på noen helsvenske speisaliteter somfor eksempel Tunnbrödsrulle og Parisare. Førstnevnte er en slags stor lompe stekt i smør med pølser, potetmos og diverse tilbehør inni. Mens sistnevnte er en tykk skive stor falunkorv som serveres i hamburgerbrød med agurkmiks.

- Det er tydelig at skandinaver her nede har savnet skandinaviske smaker. Derfor sørger vi for at absolutt alle råvarene er skandinaviske. Vi importerer sammen med Lillians Skafferi. En gang i uka kommer en lastebil med varer fra Sverige ned hit til senteret, forklarer Krister.

I løpet av den korte timen Spaniaposten er innom hos Senap & Ketchup, er det mange kunder innom. Alle er syntes enstemmige om at et skandinavisk gatekjøkken har manglet i Torreviejaområdet.

- Jeg har bodd her nede i åtte år og har ventet like lenge på svenske pølser. Dette er akkurat hva vi trengte. Det er helt topp og bare kunne stikke innom her for en kjapp matbit, sier Krister Nylen, som akkurat har gjort seg ferdig med en hard dag med peisbygging.   

Tro på senteret
Da Krister og Elisabeth åpnet blomsterbutikken for drøyt to år siden var Centro Comercial Torremarina helt i startgropen, og det var bare et lokale som var åpnet.

- Det enste som fantes her da vi kom var et apotek. Vi hadde kikket på flere steder rundt om i området, men syntes det meste var for dyrt. Her var det imidlertid overkommelige priser. Dessuten sa magefølelsen at det kunne bli bra. I dag er det ikke mange ledige lokaler igjen. Så dette blir helt sikkert bra.

- Senteret har fått et tydelig skandinavisk preg etter hvert. Vi har to butikker, og har planer om en tredje. I tillegg kommer frisørsalongen Skandalo, Lillians Skafferi og Evas Garn og Mote. Dessuten skal Swebank åpne i lokalene over gangen her om en liten stund.

- De andre næringsdrivende her på senteret sier at de bare kan legge ned hvis vi skandinaver flytter. Detter er tross alt et nabolag med en stor andel svensker, dansker og nordmenn, sier Krister fornøyd.     

Neste prosjekt for det svenske paret er en skandinavisk delikatesseforretning, med kjøkkenutstyr, te, kaffe og delikatesser. Den skal først og fremst Elisabeth og Elisabeth Nilson fra Lillians Skafferi ta seg av. Planen er å åpne til høsten. Navnet er allerede bestemt. Det blir Tante Brun.

Fortsatt plass
Selv om det begynner å bli fullt er det fortsatt plasser igjen på senteret. Hvis man ønsker å starte butikk bør man ifølge Krister ikke nøle med å tenke på Centro Comercial Torremarina.
- Variasjon er en fin ting. Jeg syntes fortsatt vi mangler et par ting her. Som eksempler kan jeg nevne sportsbutikk og papirhandel. Sentereierne er veldig fleksible og det er mulig å forhandle om prisene, som i utgangspunktet er rimelige sammenlignet med mye annet.

- Det har utviklet seg en svært god kjemi mellom oss skandinaviske næringsdrivende på senteret. En litauer som driver smykkebutikk ved siden av her sa til meg for et par dager siden at han var imponert over hvor godt vi samarbeider oss i mellom.

Da Krister og Elisabeth åpnet sin første butikk i Spania da verden sto på trappene til en omfattende økonomisk lavkonjunktur. Men det svenske paret lot seg ikke skremme av den grunn.

- Da vi startet blomsterbutikken kom det folk og spurte om vi var dumme. Hvordan våger dere dette? Sa de. Min teori er imidlertid at den økonomiske krisen vil vedvare så lenge folk ikke tør å satse. Hvis folk derimot begynner å investere og slippe seg løs, vil det igjen bli fart i økonomien. Det er generelt lettere å drive butikk her i Spania enn hjemme. Det er kanskje noe mer papirarbeid, men til gjengjeld er det langt mindre kjas og mas, sier den svenske kokken, før han må haste tilbake til rekesalaten og pølsegrytene.

Siste nyheter »

2017-12-11 13:49
Foto: Påtalemyndighetenes anti-korrupsjonsenhet i Spania har bedt om at det tas ut ny tiltale mot Partido Populars tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo. Bildet viser ordføreren (t.h.) sammen med hans etterfølger Eduardo Dolón fra samme parti.

Partido Populars tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, er på nytt anklaget for korrupsjon.

2017-12-10 13:09
Foto: (Illustrasjon)

Antall kriminelle handlinger registrert i Alicante-provinsen og på Costa Blanca har gått ned med 2,3 prosent.

2017-12-10 13:02
Foto: Altea, Alicante.

Byrådene Beatriz Nomdedeu og Ana María Alvado fra partisamarbeidet Altea amb Trellat er under etterforskning anmeldt for korrupsjon og underslag av

2017-12-09 18:46
Foto: General Francisco Franco fikk hjelp av både nazistene i Tyskland og fascistene i Italia til å vinne borgerkrigen i Spania. Bildet viser et møte mellom SS-kommandant Heinrich Himmler (i midten t.v.) og Franco i Pardo-palasset i Madrid i 1940, året etter borgerkrigens slutt.

PSOE mener alle rettsavgjørelser knyttet til politiske fengslinger og henrettelser fra Francos dager bør annulleres.

Mer om Nyheter fra Torrevieja området, Intervjuer »

2017-12-11 13:49
Foto: Påtalemyndighetenes anti-korrupsjonsenhet i Spania har bedt om at det tas ut ny tiltale mot Partido Populars tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo. Bildet viser ordføreren (t.h.) sammen med hans etterfølger Eduardo Dolón fra samme parti.

Partido Populars tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, er på nytt anklaget for

2017-12-03 13:10
Foto: Vietnamesisk gris skal ha blitt introdusert på Costa Blanca som husdyr eller kjæledyr. Det antas at forekomsten i naturen skyldes at grisen har rømt eller at eiere ikke lenger har ønsket å ha dyret hos seg og har satt det ut. Senere har rasen formert seg (Illustrasjon).

Problemet med formering av vietnamesisk gris i naturen på Costa Blanca har spredt seg sydover til

2017-12-02 18:46
Foto: Begynnelsen av desember har markert seg med kaldere vær over hele Spania, noe som minner om viktigheten av å ha strøm og oppvarming i husene (Illustrasjon).

Frivillige fra nettverket Red Solidaria Popular krever garantier fra Torrevieja kommune om at ing

2017-12-01 12:46
Foto: Hvorvidt norske kundebehandlere i fremtiden vil bli stasjonert i Torrevieja er usikkert. Deler av dagens kundeservice for Norge er basert i Benalmádena i Malaga-provinsen (Illustrasjon).

Dersom du ringer til Norwegians kundeservice, kan det hende hjelpen i fremtiden kommer fra Torrev

2017-11-26 12:13
Foto: Torrevieja kommune betaler for rivingen av bygården i Pedro Lorca, etter at eierne ikke har villet påta seg kostnadene.

Rivingen av bygården “La Ballena” i sentrum av Torrevieja er endelig i gang.

2017-11-23 17:04

Torreviejas svømmehall har vært plaget av lekkasjer siden nyåpningen i 2000.

2017-11-20 15:05
Foto: (Illustrasjon)

Kvinnen som i 2005 satte fyr på og drepte datterens voldtektsmann i Benejúzar på Costa Blanca sla

2017-11-16 12:03
Foto: Årets kampanje for sterilisering av katter er over i Torrevieja. Totalt 571 katter har vært innom klinikken (Illustrasjon av formering av katter fra organisasjonen Seamos Mas Animales Como Ellos, S.M.A.C.E).

Sterilisering av villkatter i Torrevieja har de siste to årene hindret fødsel av rundt 18.000 kat

2017-11-15 18:02
Foto: De nye avsløringene i Torrevieja har igjen satt søkelyset på byens politi. Til sammen fire betjenter er tiltalt for å stå bak et kriminelt nettverk som blant annet drev med pengeutpressing.

I årevis har den politiske ledelsen i Torrevieja forsøkt å rydde opp i rekkene hos byens politi,

2017-11-13 12:42
Foto: Båtene med de karakteristiske kinesiske dragehodene ble padlet 266 kilometer på 24 timer. Det kvalifiserte til ny rekord hos Guinness World Records (Illustrasjon).

Torrevieja kan notere seg med ny Guinness-rekord for flest antall kilometer padlet med dragebåt p

2017-11-06 11:43
Foto: Den underlige veimerkingen i Calle Terremoto i Torrevieja inngår ironisk nok i kommunens prosjekt for å utbedre mangelfull skilting i byen.

Torrevieja er blitt den heldige innehaveren av Spanias mest originale stoppskilt.

2017-11-03 11:35
Foto: Sanden som skal brukes til fremtidig gjenoppbygging av strendene i Torrevieja kommer fra et område med ulovlig dumping av søppel. Sanden er i seg selv av ypperste kvalitet, men må renses før den kan tas i bruk, opplyser kommunen (Playa de la Mata, Torrevieja).

Torrevieja har inngått en avtale som i følge kommuneledelsen garanterer vedlikeholdet av byens st

2017-11-02 10:25
Foto: Foruten å være et effektivt våpen mot myggen er tusseflaggermus et fredet pattedyr som har vært på vei til å forsvinne fra sitt naturlige tilholdssted på Costa Blanca. Prosjektet med å sette ut flaggermuskasser ser nå ut til å fungere.

Flaggermusen som brukes mot myggen i Torrevieja har reprodusert seg. Det melder kommunen.

2017-10-29 12:21
Foto: Kvinnen som er bøtelagt er ikke enig politiets rapport og har gått rettens vei for å få boten omgjort (Illustrasjon).

En kvinne i Torrevieja er ilagt 200 euro i bot for å ha «danset» mens hun kjørte bil.

2017-10-26 15:45

Rådhuset i Torrevieja har trykket opp tusener «info-foldere» som viser innbyggerne hvordan man sk

2017-10-26 10:21

Første gangen messen ble arrangert i 2016, var det rundt 5.000 besøkende.

MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 11.12.2017

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 12.12.2017

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.