Stoppet ulovlig gigantprosjekt

Siste nytt

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea....

Valencia regionen vedtok i 2001 Sierra Escalona som sone av spesiell europeisk interesse (LIC). Området som strekker seg 4.782 hektar fordelt på kommunene Pilar de la Horadada, San Miguel de Salinas og Orihuela, består av Alicante provinsens største og best bevarte skogsområde.

Valencia regionen vedtok i 2001 Sierra Escalona som sone av spesiell europeisk interesse (LIC). Området som strekker seg 4.782 hektar fordelt på kommunene Pilar de la Horadada, San Miguel de Salinas og Orihuela, består av Alicante provinsens største og best bevarte skogsområde.

På samme tid dannet 14 organisasjoner en plattform for å samarbeide mot utbygging og naturødeleggelser i det vernede området. Dette samarbeidet resulterte i dannelsen av Amigos de Sierra Escalona (A.S.E.) i 2005.

José Maria Tirado Muñoz i A.S.E. forteller at foreningen deres består av medlemmer fra alle yrkes- og aldersgrupper.

– Våre medlemmer er alt fra rørleggere til arkitekter. Felles for oss alle er at vi ser med bekymring på utviklingen de siste ti årene. Mangel på store utbyggingstomter, og stor etterspørsel etter nybygg, har gjort at godkjenning av nye områder for urbanisering har skjedd uten tanke på hva dette gjør med miljøet til det rike dyre og fuglelivet i sonen vår.

Forslag om naturpark
I 2006 publiserte Valencia regionen sitt forslag til naturpark i Sierra Escalona, med omliggende buffersoner. A.S.E. jobber iherdig for å få utvidet sonene rundt parken.

– En kan ikke ha et naturparkområde som grenser direkte til sterkt urbaniserte områder. Av hensyn til dyrelivet, mener vi at det grønne beltet rundt parken må utvides betraktelig.

Mens de fleste bekymrer seg over det kjølnede boligmarkedet, er José Maria blant de få som er glad for at byggeboomen har avtatt.

– Den kjølige økonomien gjør vår jobb lettere. Før markedet for nybygg roet seg ned, var det veldig vanskelig for oss å tilføye vårt synspunkt i en godkjenningsprosess. Etterspørselen var så stor, at det gikk veldig kort tid fra søknad til første spadetak.  Det var mye penger å hente både for kommuner, entreprenører og privatpersoner. Markedet virket umettelig.

I tillegg til det stagnerte boligmarkedet, har det også hjulpet A.S.E. at området Sierra Escalona oppnådd oppmerksomhet på høyeste hold både i Valencia og i Europa. Dette spesielt på grunn av et prosjekt i Orihuela kommune, utbyggingsplanen PAU 21.
 

PAU 21

Foreningen A.S.E. har rapportert prosjektet inn til EUs kommisjon for miljø. Kommisjonær Stavros Dimas uttalte at området er erklært som sone av spesiell europeisk interesse (LIC), i tillegg til å være en viktig sone for fugleliv (IBA) Han har bedt spanske myndigheter om utdypende informasjon, for evaluering av prosjektet.

– Et område på 3.500.000 kvadratmeter har blitt godkjent som boligfelt. Prosjektet heter PAU 21, og ligger med naturparken som nærmeste nabo på to av tre kanter. Det er planlagt 2.300 boliger, i tillegg skal det bygges Valencia regionens største golfbane. Vi mener dette området burde vært dedikert som buffersone, og er redd for konsekvensene det vil ha for faunaen, sier José Maria.

PAU 21 har blitt midlertidig stoppet, blant annet grunnet mangel på garantert vanntilførsel. Saken er under behandling i Valencias Høyesterett.

– Vi er glad for å vinne fram både i internasjonale og nasjonale organer, men prosjektet ble ikke stoppet før etter flere måneder med utgraving og bygging. Det er allerede gjort og uopprettelige skader på miljøet.

A.S.E. vil fortsette å jobbe for å bevisstgjøre innbyggerne i områdene rundt Sierra Escalona.. José Maria er glad han har mulighet til å kunne bruke fritiden sin på noe han har brent for siden han var unggutt. Selv om han ikke er en stor optimist, har han et beskjedent håp om at organisasjonen ikke er tiltrengt i fremtiden.

 

 

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem i Orihuela (Torremendo). Guardia Civil arresterte...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet er «Centro Muncipal de Ocio»...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet like nord for sentrum av...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea. 17 restauranter og barer er...

Sierra Helada får “kystvakt” og mer kontroll på sjøen

Bukten utenfor Altea og Albir har fått mer kontroll ute på sjøen. Resultatet av ett samarbeide mellom Benidorm, Altea og Alfaz del...

Vil endelig bygge skole nummer to i Alfaz del Pi

Medlemmene i skolerådet og i bystyret i Alfaz del Pi stemte alle for at man må jobbe mot byggingen av en videregående skole...

200 nye boliger til Fuengirola

Fuengirola regner med man vil få realisert ut åtte større bygge-prosjekter i kommunen. Til sammen vil disse gi turistbyen 200 nye boliger.

Norwegian slutter å fly til Spania fra Torp flyplass

Norwegian har besluttet å droppe sine flyvninger til Spania fra Torp flyplass i Vestfold. Med det blir det slutt...

Lederne i Katalona må sone opptil 13 år i fengsel

Spansk høyesterett har dømt ni katalanske separatister til mellom ni og tretten års fengsel. De er dømt for deres handlinger i...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...