Torrevieja

Siste nytt

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea....

Sierra Helada får “kystvakt” og mer kontroll på sjøen

Bukten utenfor Altea og Albir har fått mer kontroll ute på sjøen. Resultatet av ett samarbeide mellom...

Det som får få år siden var en søvnig spansk fiskerlandsby, er i dag et livlig, kosmopolittisk og flerkulturelt bysamfunn. Torrevieja, som befinner seg omtrent 45 kilometer sør for Alicante, har i løpet av de siste 30 årene utviklet seg til å bli en populær feriedestinasjon.

Siste nyheter fra Torrevieja

Det milde helsebringende klimaet og nærheten til Middelhavet har bidratt til en eksplosiv befolkningsøkning i Torrevieja. En stor andel av de tilflyttende har vært utlendinger, noe som har ført til at kommunen er en av svært få i Spania hvor det bor flere mennesker av utenlandsk opprinnelse, enn spanjoler.

I 1980 hadde Torrevieja rundt 12.000 innbyggere. knappe 30 år senere, i 2008, hadde tallet nesten tidoblet seg til 101.381, ifølge tall fra nasjonalt institutt for statistikk – INE. Det betyr at Torrevieja er den femte største byen i Valenciaregionen, etter Valencia, Alicante, Elche og Castellon.

49,2 % av befolkningen er spansk, mens de resterende 50,8 % er utlendinger. Briter, tyskere, svensker, russere, colombianere, ukrainere, marokkanere og nordmenn utgjør de største utenlandske befolkningsgruppene. I 2005 var 2,17 % av kommunens innbyggere nordmenn, også det ifølge INE.

Historie

Historikerne mener at kysten på det sørlige Costa Blanca var i flittig bruk allerede under romertiden. Ved El Salaret og Punta Prima er det funnet et fønikisk anker fra det første århundre før Kristus, og et romersk steinanker fra samme periode, begge gjenstandene er utstilt på Museo del Mar y de la Sal.

Senere har Torreviejas historie vært tett sammenknyttet med saltutvinningen, som var underlagt det spanske kongehuset – Las Reales Salinas, og som går flere hundre år tilbake i tid. Det finnes kilder som tilsier at det ble produsert salt i området allerede på 1200-tallet. Gjennom senmiddelalderen var La Mata, like nord for Torrevieja, sammen med Ibiza, de viktigste stedene for saltutvinning på den iberiske halvøy.

Frem til begynnelsen av 1800-tallet besto Torrevieja bare av et gammelt vakttårn, derav stedsnavnet, og noen få saltarbeiderboliger. Først da Carlos IV bestemte å flytte saltverkets administrasjon fra La Mata i 1803, ble landsbyen Torrevieja offisielt grunnlagt.

I 1829 ble det relativt nyetablerte landsbysamfunnet fullstendig ødelagt av to jordskjelv. Fernando VII beordret imidlertid rask gjenoppbygging. I siste halvdel at det 19. århundre, etablerte Torrevieja seg som en viktig havneby i forbindelse med saltproduksjonen. Fiske ble en annen betydelig næring. Denne tendensen fortsatte inn i det 20. århundre.

Økonomi

Saltutvinningen har alltid vært fundamental i Torreviejas økonomi. Med den fulgte sjøfarten, og ikke minst båtbyggingen, verftene poppet i en periode opp i Torreviejas blomstrende havneområde. Salteksporten medførte en boom for områdets båtbyggere, som igjen ga liv til seilmakerindustrien, som for alvor skjøt fart fra slutten av det 19. århundre.

Salt og fiske var hovednæringer helt til Torreviejas myndigheter bestemte seg for å tilrettelegge for turisme for rundt 30 år siden. Denne satsningen har medført en kraftig økonomisk opptur. Turismen og serviceyrkene er per i dag viktigste næringsvei, tett etterfulgt av saltutvinning og deretter fiske. Torrevieja har forblitt en av Europas største saltprodusenter, og saltindustrien sysselsetter fortsatt en stor del av kommunens arbeidsføre befolkning.

Noen severdigheter

Paseo del Dique de Levante, den 1440 meter lange promenaden som delvis omslutter havneanlegget i Torrevieja, og som sto ferdig i september i år 2000, bør oppleves. Det samme gjelder den flotte strandpromenaden, Paseo Juan Aparicio, hvor kafeer, barer og restauranter ligger på rekke og rad.

Kirken Iglesia Arciprestal de la Inmaculada Concepción i neoklassisk stil, ble oppført i 1789 og rekonstruert i 1844, angivelig med stein fra det gamle vakttårnet, som i sin tid gav Torrevieja sitt navn. La Inmaculada Concepción – et katolsk begrep for Jomfu Maria – er Torreviejas skytshelgen, og feires hvert år den 8. desember – El dia de la Inmaculada Concepción.

Museo del Mar y de la Sal ble grunnlagt i 1995 for å bevare Torreviejas historie, og har som formål og dokumentere den avgjørende innflytelsen havet og saltutvinningen har hatt på byens utvikling og befolkning.

En liten del av museet, Museo Flotante, er tilegnet den spanske marinen. Her finner man ”S-61 Delfin” og ”Albatross III”. Førstnevnte er en gammel militær ubåt, mens ”Albatross III” tidligere har patruljert middelhavskysten for det spanske tollvesenet. Begge båtene, som er fortøyd i havnebassenget, kan beskues både innvendig og utvendig

Saltutvinningen foregår i Lagunas de la Mata y Torrevieja, som inneholder naturreservatet Parque Natural de las Lagunas de La Mata y Torrevieja, som igjen omfatter et av Valenciaregionens viktigste økosystemer.

Det fargerike dagliglivet i Torrevieja er en attraksjon i seg selv. Byen utgjør en kulturell smeltedigel på linje med verdensmetropoler som London og New York. Over 150 nasjonaliteter er fordelt på de drøyt 100.000 innbyggerne, noe som trolig er enestående i verdenssammenheng.

Ellers er det solfylte klimaet sannsynligvis hovedårsaken til at så mange nordmenn og andre europeere velger å feriere eller bosette seg i Torrevieja. Det finnes en rekke strender av høy kvalitet innfor bygrensen. Blant de største og beste kan nevnes Playa de Los Locos på nordsiden av byen, Playa del Cura omtrent midt i sentrum og Playa de Los Náufragos på sørsiden av byen.

Les også:

Vil ha monument til minne om bombeangrepet på Torrevieja

Nyheter fra Torreviaja

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet er «Centro Muncipal de Ocio»...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet like nord for sentrum av...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea. 17 restauranter og barer er...

Sierra Helada får “kystvakt” og mer kontroll på sjøen

Bukten utenfor Altea og Albir har fått mer kontroll ute på sjøen. Resultatet av ett samarbeide mellom Benidorm, Altea og Alfaz del...

Vil endelig bygge skole nummer to i Alfaz del Pi

Medlemmene i skolerådet og i bystyret i Alfaz del Pi stemte alle for at man må jobbe mot byggingen av en videregående skole...

200 nye boliger til Fuengirola

Fuengirola regner med man vil få realisert ut åtte større bygge-prosjekter i kommunen. Til sammen vil disse gi turistbyen 200 nye boliger.

Norwegian slutter å fly til Spania fra Torp flyplass

Norwegian har besluttet å droppe sine flyvninger til Spania fra Torp flyplass i Vestfold. Med det blir det slutt...

Lederne i Katalona må sone opptil 13 år i fengsel

Spansk høyesterett har dømt ni katalanske separatister til mellom ni og tretten års fengsel. De er dømt for deres handlinger i...

Puig Campana får wifi

For å forbedre sikkerheten for de som tar turen opp til toppen av Puig Campana (bjelle-toppen på norsk) installerer rådhuset i Finestrat...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...