I DAGI MORGEN

Tekst og foto Per Arne Skramstad

Ikke alle nordmenn i Spania bruker tiden bare på soling og ”cerveza”. Den myten avlives hver eneste fredag i Torrevieja, da mer enn tretti sprekinger samler seg til fjelltur utenfor den norske sjømannskirken.  De norske ”fjellgeitene” satser på et aktivt pensjonistliv med helsa i fokus.

Søn, 2010-02-21 05:00

Tekst og foto Per Arne Skramstad

Ikke alle nordmenn i Spania bruker tiden bare på soling og ”cerveza”. Den myten avlives hver eneste fredag i Torrevieja, da mer enn tretti sprekinger samler seg til fjelltur utenfor den norske sjømannskirken.  De norske ”fjellgeitene” satser på et aktivt pensjonistliv med helsa i fokus.

- Vi gjør det fordi vi vil ta vare på oss selv og holde kroppen i trim. Men vi gjør det like mye for å oppleve den fantastiske spanske naturen. Fjellene er ville og forrevne, men det er massevis av flotte turstier på kryss og tvers. Her har den norske turistforeningen noe å lære, mener John Karlstad – han er selve ildsjelen bak fjellturene i Torrevieja.

I sju år har fjelltur-folket møtt fram til fem-seks timers tur, ofte i tøft terreng med høydeforskjeller opptil 6-700 meter. Noen kommer og noen går, men den harde kjernen i fjellturopplegget går nærmest uansett vær og føre. Det er ytterst sjelden fredagsturen blir avlyst, da må det storme og regne helt abnormt.

Torrevieja blir på folkemunne i Norge kalt ”Torvika” på grunn av de mange nordmennene som tilbringer vintermånedene her nede. Det norske innslaget er nok heller beskjedent i forhold til det britiske og tyske, men det er mange norske aktiviteter og et sosialt miljø uten sidestykke i hjemlandet.

De tøffeste er med på fjellturene. Hver fredag morgen klokka ni er det samling utenfor kirken, og transport i privatbiler ut til stadig nye utfordringer. De samme rutene gås vår og høst, men det er stor variasjon i terreng og framkommelighet.

- Det var høsten 2003 jeg begynte å se etter muligheter for å gå fjellturer her nede, forteller John Karlstad, egentlig østfolding. Han fikk med seg trønderen Åge Helmersen, som har bodd fast i Spania de siste ti årene. De allierte seg med spanjolen Adolfo, som var kjentmann i fjellene i Alicante-området. Det ble invitert til informasjonsmøte og den første prøveturen ble lagt til Volcadon. De som hadde sett bilder og fått invitasjonen fant snart ut at dette var en glimrende måte å trimme kroppen på – og samtidig oppleve flott natur.

- Vi begynte å gå hver søndag, men siden dette kolliderte med kirkens tilbud tok vi en prat og fikk til en samordning.  Dermed ble fjellturene en del av sjømannskirkens offisielle aktivitetsprogram.

Nordmenn liker å holde seg i form, turtilbudet samlet snart nærmere førti aktive gåere. Fjellturene ble mer og mer organiserte, men selv etter sju år er det verken styre eller formell ansvarsfordeling.  Sammen med Arne Leander Larsen og Jørgen Løvland sørger Åge Helmersen og John Karlstad for å ta ansvar for hver sine turer hver sesong.

Fjellturer i tøft terreng hjelper på formen, det er de ivrige ”fjellgeitene” i Torrevieja levende bevis på.

- Vi har flere års erfaring med flere titalls personer, og vi har sett at folk blir i bedre og bedre form. For mange er det en stor utfordring å henge med sprekingene, noen lar det bli med ett eneste forsøk. Mens andre klyver opp bratte fjellsider raskere og lettere for hver eneste uke, fastslår John Karlstad.

– Jeg merker det straks jeg er borte noen uker og kommer tilbake. Da blir det tungt i begynnelsen.
Fjellturene i området rundt Torrevieja går som oftest en times biltur unna. Bilene fylles opp, kompiskjøring er noe av det viktige for det sosiale miljøet. Selve fjellturen er på 8-10 kilometer, i terreng med høyde forskjeller på oppimot 6-700 meter. Noen ganger er det ekstra utfordringer å forsere for de som vil klatre opp på enda høyere topper – mens resten nyter sin medbrakte niste i et helt spesielt turmiljø. På fjelltur er alle på fornavn.

Siste nyheter »

2018-04-22 11:47
Foto: At spanjolene nå «rykker fra» italienerne på IMFs lister kan gjenspeiles i de to landenes økonomier. Spania er for øybelikket en av de raskest voksende økonomiene i EU, mens Italia har en mer moderat vekst. Den forventede veksten i Spanias bruttonasjonalprodukt er på 2,8 prosent i 2018.

For første gang i historien er spanjolene rikere enn italienerne.

2018-04-21 17:32
Foto: Overrekkelsen av diplomet for årelang innsats for spredning av kubansk musikk og kultur skjedde i forbindelse med habanera-festivalen for barn og unge som gikk av stabelen i Torrevieja lørdag 21. april. I juli er det igjen duket for moderfestivalen Certamen Internacional de Habaneras, den 64. i rekken (Bilde er fra festivalen i 2016).

Cubas kulturdepartement hyller Torrevieja for årelang innsats med spredning av kubansk musikk og kultur.

2018-04-20 14:02
Foto: En uforbeholden unnskyldning fra ETA har vært et av kravene fra spanske myndigheter for en løsning på konflikten i Baskerland (Bildet er fra oktober 2011. ETA annonserer slutten på organisasjonens voldelige aksjoner).

Den baskiske separatistgruppen ETA ber om unnskyldning til ofrene for organisasjonens terrorhandlinger.

2018-04-20 11:54
Foto: Distriktssykehuset i Villajoyosa mottar pasienter fra hele Marina Baja, et område der rundt 35 prosent av innbyggerne er utenlandske. I tillegg kommer pågangen fra turister.

Språkproblemer mellom lege og pasient er et velkjent problem på Costa Blanca.

Mer om Norske skoler, kirker, klubb og forening i Spania »

2017-02-15 13:31

Hvis man ønsker et alternativ til de tradisjonelle offentlige og private skolene på Costa Blanca,

2016-11-23 13:47

De siste 10 år har det vært arrangert en form for turorientering i det flotte terrenget mellom Gr

2016-05-09 09:49

Et år på Costa Blanca kan være et utmerket mulighet for norsk ungdom å forbedre språk-kunnskaper,

2015-12-17 20:01

I tre år har Albir Boccia Club delt ut midler til veldedige formål.

2015-10-08 21:27

– Dette er et forebyggende tiltak og alle norske barn, ungdom og foreldre kan ta kontakt, sier Gr

2015-03-17 22:19
Hans Flaten ga avtroppende leder Bjørg Svedbergh et maleri av klubbhuset som takk for innsatsen.

Den Norske Klubben var stappfull da Bjørg Svedbergh 7.

2014-11-05 21:54

Etter flere måneders kamp for å få hundesenteret Asociacion Auxilio Animales i Alfaz del Pi steng

2014-08-26 10:35
Rekord: Rekordmange elever fører også til mange nye fjes også blant de ansatte.

Mandag 25.august kl.10.00 kunne rektor og ansatte ved Den Norske Skolen i Rojales ønske elevene hjertelig velkomne til første skoledag for skoleåret 2014-2015.


2014-05-29 11:54
Hyggekveld: Sommerfestlig semesteravslutningen ved Kirkesenteret.

I går (28.mai) var det semesteravslutning i Sjømannskirken i Albir. De rundt 100 fremmøtte ved Kirkesenteret i sentrum av Albir fikk en sommerfestlig ettermiddag med herlig grillmat, flott underholdning og skiftende vær.


2014-04-30 13:40
Solen helbreder: Torben Thøger har laget dokumentarfilm om Solgården

Mandag 19.

2014-04-29 11:53
Brann ved Den norske skolen i Costa Blanca (Foto: Bildet er hentet fra skolens nettside.)

Tidlig mandag morgen (28.4.2014.) begynte det å brenne i det tørre elveleiet li

2014-04-11 14:23
17-årige Sofia Medvatne Peralta (til høyre) solgte kaker til inntekt for Forest for a Living

Torsdag 10. april arrangerte elever ved den norske skolen i Costa Blanca påskefest.

2014-04-10 12:08
6-8 åringer fra Den norske skolen i Costa Blanca

Onsdag 9. april oppførte 1. og 2.

2014-01-16 12:50

Interessen blant de besøkende for Spania generelt og Costa Blanca spesielt var stor under årets Reiselivsmesse i Telenor Arena på Fornebu. Tre dager til ende møttes fagfolk til drøftinger og avtaleskriving for kommende sesong, samt at tusenvis av reiselystne publikummere ønsket å hente inspirasjon og ideer for sine neste reiser.


2014-01-06 09:27

Nyetablerte "Spania Unge Høyre" vil fokusere på norsk skolepolitikk i utlandet. De mener at låne-og stipendordningene er for dårlige. I tillegg ønsker de flere linjevalg på norsk videregående i Spania.


2014-01-06 08:55

De norske sykehjemmene og behandlingsinstitusjonene på Costa Blanca melder om gjennomgående godt belegg for 2013. Forventingene om at interessen blant de eldre skal holde seg på samme høye nivå er til stede for 2014. Spesielt Solgården er et spesielt populært sted å reise til og kan vise til nye rekordtall i 2013 etter å ha utvidet kapasiteten.


MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 23.04.2018

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 24.04.2018

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA