I DAGI MORGEN

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen. Det finnes forskjellige varianter av retten, men visse ingredienser må være med. Samtidig finnes det en grense for hva det er «lov» til å putte i risen hvis man ønsker å kalle det paella. Det mener i hvert fall initiativtakerne til den nylanserte internettsiden Wikipaella, et prosjekt som har til formål å bevare og videreføre den tradisjonelle retten i sin opprinnelige form.

Man, 2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen. Det finnes forskjellige varianter av retten, men visse ingredienser må være med. Samtidig finnes det en grense for hva det er «lov» til å putte i risen hvis man ønsker å kalle det paella. Det mener i hvert fall initiativtakerne til den nylanserte internettsiden Wikipaella, et prosjekt som har til formål å bevare og videreføre den tradisjonelle retten i sin opprinnelige form.

Internettprosjektet Wikipaella ble startet opp allerede i 2013, paellaens år. Det var imidlertid først den 20. februar i år at nettsiden ble lansert. I dag kan de som måtte ønske det gå inn på Wikipaella.org og finne ut hva en autentisk oppskrift inneholder og hva som er de mest utbredte variantene.

Primus motor for prosjektet er tre menn fra Valencia, Paco Alonso, Guillermo Navarro og José Maza, som fikk ideen til prosjektet etter å ha sett seg lei på retter som ble presentert som paella, men som i følge dem ikke var det. Med et ønske om å bevare tradisjonen og unngå en utvanning av begrepet, har de tre paella-entusiastene samlet inn oppskrifter fra 170 etablissementer i Valencia-regionen. Oppskriftene er hentet inn fra regionens tre provinser Castellón, Valencia og Alicante og inneholder forskjellige former for paella.

På bakgrunn av informasjonen som er samlet inn er det presentert tre akseptable hovedvarianter av den populære retten. Den ene er den tradisjonelle Paella Valenciana, som regnes for å ha sitt opphav i Albufera like utenfor Valencia by. I tillegg kommer den såkalte Arroz a Banda (Senyoret) og Paella med kanin og snegler.

Det skal være oppgittheten over det som anses som en løssluppen omgang med oppskriften i Valencia-regionen som først og fremst har motivert initiativtagerne til å lage den nye informasjonssiden. «Vi fordømmer offentlig overtredelsene som blir gjort med paellaen. Spesielt mye i Comunidad Valenciana», heter det i manifestet.

Det reageres imidlertid også på hvordan retten presenteres i utlandet. Den ene av de prosjektansvarlige Guillermo Navarro har erfaring med «paellaer» fra både USA og Storbritannia. I et intervju med avisen The Guardian trekker han frem oppskriften til Jamie Oliver som spesielt graverende. Den populære engelske tv-kokken skal ha introdusert spansk chorizo-pølse i risen, noe som er helt utenkelig for Navarro og som gjør at retten ikke lenger kan kalles paella mener han. Slike og andre «overtramp» har motivert etableringen av Wikipaella. Restauranter som respekterer oppskriften og serverer det som betegnes som autentiske paellaer vil bli navngitt og promotert på nettsiden.

Det understrekes på en tydelig måte at den sydlandske risretten opprinnelig kommer fra Valencia og at det kun er oppskriften derfra som gjelder. Skal det være en ekte paella må den lages etter det som er tradisjon i denne regionen. Samtidig blir det fremmehevet at paellaen tilhører «alle» og «ingen» og at retten kan tilberedes hvor som helst i verden. Å ivareta paellaens sosiale verdi som et høytidelig festmåltid blir også ansett som viktig. I følge manifestet bærer en paella-kjenner retten med seg i sitt hjerte og deler den med resten av verden.

I følge Wikipaella har de tre hovedkategoriene av paellaer kun fem ingredienser felles, nemlig ris, vann, olivenolje, tomat og salt. Derfra og ut varierer oppskriftene. Skal man lage den tradisjonelle valensianske paellaen må den foruten disse fem bestanddelene inneholde bønner (phaseolus vulgaris), johannesbrød (ceratonia siliqua), kylling, kanin og safran. Dette er i følge nettsiden ufravikelige ingredienser i en valensiansk paella. Deretter kan man eksperimentere og ta med andre råvarer som også er utbredt i Valencia-regionen. Kun ingredienser som brukes i mer enn fem prosent av oppskriftene er tatt med. Av de mer sjeldne råvarene kan nevnes and, svineribbe, kikerter, timian og kryddernellik.

 

Siste nyheter »

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

2018-02-20 12:24
Foto: Banco Santander overtok den gjeldstyngede Banco Popular i juni 2017 for symbolske én euro. Den europeiske sentralbank (ECB) hadde på forhånd varslet bankes konkurs dersom ingen gikk inn med nye midler.

Den spanske storbanken Banco Popular fikk et tap på over 13,5 milliarder euro i 2017. Det melder bankens nye eier Santander.

2018-02-18 21:13
Foto: En av inngangene til parken Alfonso XIII i Guardamar del Segura der strømmastene nå blir fjernet. Fjerningen av mastene er en oppfølging av utbedringene som ble gjennomført i fjor, da strømledningene ble lagt i jorda.

Én kilometer med høyspentledninger skal fjernes ved sanddynene og furuskogen i naturparken Alfonso XIII i Guardamar del Segura.

2018-02-18 12:27
Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv.

Mer om Spansk mat og vin »

2018-02-18 12:27
Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv.

2017-11-23 12:12
Foto: La Retorta (Mini) er lagd ved gårdsbruket Quesería Finca Pascualete og er en fet ost laget på sauemelk.

Spania er viden kjent for sine gode oster og kanskje spesielt manchego.

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Onsdag 21.02.2018

Onsdager er det antikk og bruktmarked (rastro) i Calpe.

Onsdager er det "mercadillo" i Teulada.

Markdet i Guardamar regnes for å være innholdsrikt.

5505

Onsdager er det marked i Polop midt inne i sentrum på Plaza de los Chorros.

Onsdager er det "Mercadillo" i San Miguel. Markedet begynner klokken 08.00 og går frem til kl.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Torsdag 22.02.2018

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA