I DAGI MORGEN

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.

I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.
Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  

Tirs, 2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.

I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.
Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  
Siden den gang har mange tatt bort gamle kaktusfiken fra plantene, nettopp for å få nye frukter om vinteren. På denne måten kan de nyte fikenfrukten både sommer og vinter.
Nå kan man se flere spanjoler i Murcia som utfører denne prosessen fordi de hevder at kaktusfikenen som modnes om vinteren er bedre enn den som modnes om sommeren.

Herlig og sunn
Et tørt og varmt landskap gir gode vekstforhold for kaktusen som kan by på den deilige delikatessen kaktusfiken.
Den har en herlig smak og er veldig sunn.
Fruktkjøttet er guloransje og har mange små spiselige kjerner. Smaken kan minne litt om vannmelon og har en mild og litt syrlig smak.
Man må derimot være forsiktig med skallet. Det har små pigger som stikker og disse bør fjernes før frukten serveres. Skallet kan ikke spises og man må være forsiktig når man tar på frukten.
Kaktusfiken blir solgt både gul, grønn, oransje, rød og brun. Man skjærer den i to og spiser den med skje. Konsistensen er litt grynete og dersom man drypper noen dråper med sitron på toppen vil smaken komme bedre frem.
Den blir ofte servert sammen med annen frukt, til ost eller i salater.
Man kan også kappe av endene og dele den opp i to halve eller i flere båter. Frukten er best å servere uten skall.
Den beste frukten skal se ut som et egg og kan være lysegrønn, gul, oransje, eller lyserød. Dersom frukten er veldig bløt eller begynner å bli mørk i fargen har den blitt dårlig.

En hardfør frukt
Det sies at kaktusfiken opprinnelig kommer fra Mexico, men den har etter hvert blitt dyrket i landene rundt Middelhavet.
Kaktusfiken er en kalorifattig frukt. Den er rik på kalsium og C-vitaminer.
Kaktusfiken er en hardfør frukt og vokser ofte både kratt og langs veikanten.
Det finnes over 300 forskjellige typer fikenkaktuser i verden, men det er bare 12 som er spiselige.
Man bør ikke bruke fingrene når man plukker frukten, men klippe den av og samle den i en beholder. Deretter bør den børstes for å fjerne de små piggene. Deretter skylles frukten i rennende vann og børstes på nytt for å få bort alt. Deretter kan frukten skrelles og nytes.
I regionen Murcia produseres det mellom 185 og 210 tonn kaktusfiken per år. Kaktusfiken kan kjøpes på butikken og på fruktmarkeder i sommersesongen, og ved enkelte fruktmarkeder i vintersesongen.
 

Siste nyheter »

2017-11-23 21:03

Industrisektoren i Spania kan melde om en vekst på 9.9% sammenliknet med foregående 12-månedersperiode.

2017-11-23 21:01

Asnef, foreningen som organiserer selskaper som gir forbruker-kreditt i Spania sier utlån til forbruk har økt med 12% første halvår 2017.

2017-11-23 21:00

Det ble oppført 75.000 nye boliger i Spania. Dette er opp 15% fra 2016 og en økning på 50% sammenliknet med 2015.

2017-11-23 20:57

Spanske banker som CaixaBank, BBVA, Sabadell, Santander og Bankia forbereder «tidenes» salg av eiendommer de har overtatt fra lånetakere som har mi

Mer om Spansk mat og vin »

2017-11-23 12:12
Foto: La Retorta (Mini) er lagd ved gårdsbruket Quesería Finca Pascualete og er en fet ost laget på sauemelk.

Spania er viden kjent for sine gode oster og kanskje spesielt manchego.

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Lørdag 25.11.2017

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Fredag 24.11.2017

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

Fredager er det marked i Finestrat.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA